Darren Cahill, de la băiatul unui fotbalist la puștiul pe care Mats Wilander l-a învins într-o semifinală de US Open și antrenorul care le-a schimbat viața lui Lleyton Hewitt, Andre Agassi și Simona Halep
Darren Cahill a fost cheia care lipsea din mecanismul Simonei Halep. Atunci când a intrat în echipa sportivei noastre lucrurile au început să se schimbe în cariera ei. A ajuns numărul 1 mondial și a câștigat, cu Darren în tribună, primul său turneu de Grand Slam: Roland Garros. Iar relația dintre cei doi a ajutat-o pe Simo să ridice anul trecut și trofeul de pe iarba londoneză. Astăzi, Cahill s-a întors alături de româncă și Grand Slam-ul din Australia este doar prima oprire din drumul ei către Tokio.
Dar cum a ajuns Darren Cahill să treacă de la fotbal australian la tenis? Cum a început cariera sa de antrenor? Cum a construit relația cu Andre Agassi? Și cum i-a schimbat viața Simonei Halep?
Darren Cahill: de la fotbal australian la tenis de Grand Slam
Cahill s-a născut într-o familie în care sportul era foarte important. Tatăl său, John, a jucat fotbal australian – un fel de fotbal american cu niște reguli puțin schimbate despre care puteți afla mai multe în video-ul de aici – și a devenit ulterior antrenor. Așa că băiatul său nu avea cum să nu îi calce pe urme, iar Darren a jucat, la rândul său, fotbal australian.
Însă a vrut să joace tenis și, deși a început destul de târziu cu acest sport, a devenit jucător profesionist în 1984, la 19 ani. Anul următor a câștigat primul său turneu de dublu la Melbourne Outdoor. Și trei ani mai târziu a obținut și primul trofeu la simplu, în turneul de la New Haven.
Cahill a declarat, într-un interviu pentru tennis.com, că Bob Carmichael a fost omul care l-a influențat cel mai mult. Povestea singurului său antrenor a fost pentru Darren dovada vie că succesul se obține doar prin perseverență și foarte multă muncă. Acesta a reușit la mijlocul anilor ’20 să își îndeplinească visul de a avea o carieră în tenis, deși nu mai avea vârsta pentru sportul de performanță. Carmichael a riscat totul: și-a lăsat slujba de tâmplar și a plecat din Australia pentru a jucat tenis. Iar ulterior, după retragere a devenit antrenor la Australian Institute of Sport, unde Cahill a reușit să obțină o bursă atunci când avea 17 ani.
Deși începuse la rândul său tenisul destul de târziu, Carmichael a văzut ceva în Cahill ceva cu adevărat special și i-a dat încrederea de care avea nevoie pentru a face pasul către marea performanță, devenind singurul antrenor cu care a lucrat Cahill în cariera sa de sportiv. Iar astăzi, Nails (cuie), așa cum îi spunea toată lumea, îi este model în antrenorat.
De la înfrângerea în fața lui Mats Wilander, la porecla Killer
Poate cariera de jucător a lui Cahill nu a fost nici pe departe una la fel de spectaculoasă ca cea de antrenor, însă acesta a ajuns într-o semifinală de Grand Slam – în 1988, la US Open, atunci când i-a învins pe Lawson Duncan, Boris Becker, Martin Laurendeau și Aaron Krickstein și a fost bătut doar de Mats Wilander, cel care avea să câștige și trofeul. Și a fost finalist la dublu la Australian Open în 1989, alături de compatriotul său Mark Kratzmann. Cea mai bună clasare a sa a fost pe locul 22 la simplu (în 1989) și pe locul 10 la dublu (în același an). Iar cea mai importantă apariție în Cupa Davis a fost în 1990, atunci când Australia a ajuns în finală, fiind învinsă doar de America.
Aw thanks D 🤗 you’ve been practising your Romanian huh? 😁 Once a member of our team, always a member of our team 🇷🇴❤️
— Simona Halep (@Simona_Halep) April 19, 2019
Carismatic și foarte inteligent, Cahil s-a evidențiat mereu printr-un discurs coerent și o dorință de victorie foarte mare, nu de alta dar porecla sa era Killer (ucigașul). Însă, în 1995 din cauza unei accidentări la genunchi și după zece operații acesta a trebuit să ia decizia foarte grea a retragerii, găsindu-și adevărata pasiune și iscusință în antrenorat.
Lleyton Hewitt, numărul 1 mondial. Andre Agassi, numărul 1 mondial. Simona Halep, numărul 1 mondial. Un om în comun: Darren Cahill
După retragerea de pe teren, Cahill a urcat în tribună. Și a început meseria de antrenor ajutându-l pe australianul Lleyton Hewitt care a devenit sub comanda sa cel mai tânăr jucător care să atingă poziția de lider mondial. Astăzi Hewitt este antrenorul nejucător al echipei de Cupa Davis a Australiei, o poziție pe care a ocupat-o între 2007 – 2009 și Darren Cahill.
Really honoured to receive the coaching award from @TennisAustralia at #Newks18. Especially as it was presented by our @DavisCup captain who took a punt on a guy just off the tour with very little coaching experience over 20 years ago. Thx mate 😊 @lleytonhewitt #legend #SABoys pic.twitter.com/jfzKfDlMex
— Darren Cahill (@darren_cahill) November 28, 2018
După parteneriatul cu Hewitt, Cahill a lucrat cu Andre Agassi. În 2002 atunci l-a sunat americanul, el era în negocieri să preia echipa lui Marat Safin … „Big Sexy Russian”, așa cum îi spunea soția lui Darren, Victoria. Însă, tot ea a fost cea care l-a convins să accepte propunerea lui Agassi. S-au întâlnit în aeroportul din San Francisco și au mers împreună la casa sportivului din Tiburon. Acolo, la un grătar și niște beri, cele două familii au început să povestească și să se împrietenească, iar seara când cei doi au rămas singuri în camera lor de cinci stele, Victoria i-a spus lui Darren: „Good call taking this job, Killer. Don’t stuff it up! – A fost cea mai bună idee să accepți job-ul astă, ucigașule. Încearcă să nu strici nimic”. Și nu a făcut-o. Iar relația dintre Darren și Andre a fost nu doar una minunată, dar prietenia lor continuă și astăzi în afara arenei de tenis. Agassi a fost campionul pe care Cahill l-a readus pe locul 1 în mai 2003, acesta devenind atunci cel mai în vârstă jucător care să fi ocupat până atunci această poziție.
Back together. @AndreAgassi (the coach) & the 2 guys that taught him everything he knows 🙊😂 ESPN interview to air Saturday. @bgtennisnation pic.twitter.com/4v9gZ71x6R
— Darren Cahill (@darren_cahill) July 6, 2017
Iar după ce Agassi s-a retras din circuit, Cahill a intrat în programul Adidas Player, lucrând cu nume importante precum Andy Murray, Ana Ivanovic sau Fernando Verdasco și cunoscând-o pe Simona Halep pe care a ajutat-o să ajungă pe locul 1 mondial și să câștige Turneele de Grand Slam de la Paris și Londra. Astăzi legătura dintre cei doi pare să fie mai strânsă ca niciodată: nu uitați că Simo a promis că o să doneze 500 de dolari de fiecare dată când îl supără pe Darren la Australian Open.
“Only” 10 🤣 I’m hoping we have many more matches and many more “only” 10 days 👏🤣
That equates to $500 from me for this match also.
Tough conditions, tough opponent and a tough win. Well done Simo 👏@Simona_Halep #Aces4BushfireRelief https://t.co/9SMP0jHw2R— Darren Cahill (@darren_cahill) January 14, 2020