„Dăruieşte Lumină”: Cum poți ajuta persoanele vârstnice de la căminul „Inocențiu M. Klein”
E.ON România donează 500.000 kWh de energie împreună cu utilizatorii din rețelele sociale care sunt invitați să urmărească episoadele din podcastul campaniei „Dăruieşte Lumină” și să dea like, share sau să lase un comentariu pe Facebook, TikTok și Instagram. Fiecare gest de acest fel echivalează cu 50 kWh, energie pe care fiecare utilizator o poate dona instituției pe care o va susține, fără să îl coste nimic. Un utilizator poate oferi lumină unuia sau mai multor beneficiari ale căror povești sunt prezentate în seria de podcasturi de pe pagina „Dăruiește Lumină”.
Cum poți ajuta?
„Dăruieşte Lumină” căminului pentru persoane vârstnice „Inocențiu M. Klein” din Timișoara
Pentru început, vă invităm să cunoaștem puțin povestea acestui loc minunat. Cu o capacitate de 74 de locuri, acest cămin și-a propus să îngrijească persoanele vârstnice din Timișoara care au nevoie de atenție, liniște și multă iubire. De altfel, cea mai veche membră al familiei este o asistentă medicală care este la căminului „Inocențiu M. Klein” de peste 24 de ani.
Psiholoaga Daniela Popa povestește, în discuția cu Andreea Remețan, despre atmosfera din căminul pentru persoane vârstnice Inocențiu M. Klein din Timișoara care este una caldă și prietenoasă. Atât personalul care lucrează acolo, cât și vârstnicii care numesc acest loc acasă au format, în tot acești ani, o mare familie.
Glumețul căminului este un domn, fost actor, care are mereu un banc sau o glumiță atunci când interacționează cu oamenii. De altfel, Daniela Popa își amintește cu drag cu acesta le bate la ușă fără să aibă nevoie de nimic, doar să îi bine dispună și să le facă ziua mai bună, aducându-le un zâmbet sincer.
Și cum, în acest an, Timișoara este Capitala Culturală Europeană, vârstnicii de la „Inocențiu M. Klein” au dorit să se implice și ei în acest eveniment foarte important pentru oraș. De aceea, aceștia s-au înscris voluntari pentru unele dintre cele mai importante spectacole de teatru care se vor desfășura în oraș. Așa că, dacă ajungeți în Timișoara, o să aveți ocazia să vă întâlniți la teatru cu unii dintre ei.
În esență, căminul oferă sprijin persoanelor vârstnice care locuiesc aici să-și mențină independența și să se bucure în continuare de viață. Printre serviciile oferite acestora se numără programe de îngrijire la domiciliu, asistență medicala, terapie ocupațională, programe de fitness și activități sociale.
„Le place să danseze”. Psiholoaga Daniela Popa amintește și despre cât de mult îi ajută dansul pe cei din căminul „Inocențiu M. Klein”, dar și despre liniștea pe care o caută persoanele vârstnice ce locuiesc aici. De altfel, cu ajutorul serviciilor de recuperare și, mai ales, datorită socializării de care au parte aici, nu de puține ori rezidenții și-au schimbat foarte mult starea de spirit după doar câteva luni de când au venit în acest cămin.
Dacă vreți să descoperiți întreaga poveste a căminului pentru persoane vârstnice „Inocențiu M. Klein” din Timișoara vă invităm să ascultați podcastul „Dăruieşte Lumină”:
Pe lângă povestea căminului spusă de psiholoaga Daniela Popa în dialog cu Andreea Remețan, puteți să dăruiți lumină și votând povestea spusă de medicul Horațiu Suciu de Ia Institutul Inimii din Târgu-Mureș, pe cea a Sorei Emilia de la Căminul de Copii din Odorheiu Secuiesc, povestea ciclistului nevăzător Florin Georgescu din partea Liceului Special pentru Deficienți de Vedere Cluj-Napoca și istoria povestită de Bogdan Tănasă, fondatorul Casei Share din Iași. Aceștia și-au deschis inima în fața Melaniei Medeleanu, a lui Mihai Morar, Lucian Mîndruță și Radu Țibulcă.
Începând cu anul 2015, până în prezent, E.ON a oferit prin intermediul acestei campanii 1.750.000 kWh energie pentru 66 de instituții și 3.300 de familii nevoiașe. Iar cea de-a noua ediție a campaniei „Dăruiește Lumină” se derulează în perioada 6 – 16 aprilie 2022, iar cantităţile de energie oferite vor fi scăzute din factura de energie electrică sau gaze naturale a instituţiilor beneficiare.