Într-un recent videoclip publicat pe pagina proprie de facebook, jurnaliştii de la The Guardian încearcă să găsească explicaţia la o întrebare care nu prea ne dă pace: de ce ne îngrăşăm? Mai exact, de ce acum ne îngrăşăm mai rapid şi mai mult decât generaţiile precedente?
Se pare că mâncăm „cu ochii”, ceea ce nu înseamnă doar că vrem o mâncare aspectuoasă ca să ne placă, dar şi că nu ne simţim săturaţi decât după ce am terminat tot din farfurie. Iar diametrul farfuriilor pare să crească progresiv în ultmele decenii. În ani 50, o farfurie avea diametrul de 25 de cm. Acum, norma a stabilit diametrul minim la 28 de centimetri.
Şi nu doar farfuriile cresc în dimensiuni. În State, o brioşă avea 80 de grame în urmă cu câţiva ani, ca acum să cântărească 130 de grame, explică The Guardian.
Iar adulţii nu mai sunt capabili să realizeze când s-au săturat, aşa că le este uşor să sară calul. Cercetătorii au constat că mai toată lumea are impresia că ştie cât înseamnă o porţie, dar, de fapt, aproape niciunul dintre noi nu reuşeşte să estimeze corect.
Soluţia este simplă şi intuitivă: foloseşte veselă de dimensiuni mici – inclusiv pahare mai mici, şi îşi vei ţine greutatea sun control.