De ce să faci yoga la birou?
Pun pariu că atunci când te gândeşti la yoga, vizualizezi mişcări complicate şi oarecum compromiţătoare într-un birou. Totuşi, yoga presupune inclusiv tehnici de stretching şi respiraţie care pot fi executate în fustă şi cămaşă. Statul la birou perioade lungi de timp pune presiune pe gât, umeri şi muşchii spatelui, ceea ce în timp duce la înţepeniri şi tensiune. Această tensiune se resimte drept dureri de cap, de ceafă, gât sau umeri. Studiile arată că numai câteva minute de yoga la serviciu pot reduce din aceste dureri.
Departamentul de Resurse Umane a Universităţii Alberta enumeră câteva dintre beneficiile iemdiat ale practicării yoga la birou: detensionează, creşte flexibilitatea articulaţiilor şi întăreşte musculatura, reduce stresul şi stările anxioase sau depresive, îmbunătăţeşte capacitatea de concentrare şi de memorare. Nu în ultimul rând, relaxează şi energizează, fără să presupună riscul unor accidentări. Mai mult, yoga stimulează sistemul imunitar.
Trecând la argumente mai aproape de business, yoga creşte productivitatea. În State, majoritatea companiilor mari (General Electric, Apple, Google, General Motors, HBO sau Nike) oferă în pachetele de activităţi fizice dedicate angajaţilor şi cursuri de yoga. Dincolo de argumentele de mai sus, companiile i-au în considerare că un curs de yoga sună mai pozitiv decât un curs de managementul stresului – nu toată lumea vrea să recunoască faptul că ar putea avea o problemă cu felul în care îşi gestionează emoţiile.
Mai mult, există companii care preferă să îşi facă team building-urile în retreat-uri de lux, care includ cursuri de yoga şi meditaţie. Unul dintre argumente este financiar: angajaţii relaxaţi şi odihniţi se îmbolnăvesc mai puţin, ceea ce înseamnă productivitate sporită şi costuri mai mici cu asigurările de sănătate. Dar o altă motivaţie ţine de spirit: angajaţii care practică yoga dovedesc o claritate în gândire mai bună, dar şi mai multă creativitate, comunică mai uşor cu ceilalţi, dau dovadă de calităţi de leadership şi sunt mai predispuşi să lucreze bine în echipă.
Dacă te-am convins, înscrie-te la un curs de yoga şi roagă-l pe profesor să te ajute să îţi creezi o rutină uşoară, de doar câteva minute, pe care să o poţi face la birou.
Varianta mai scurtă, dar nu la fel de eficientă, este aceea de a merge pe mâna youtube. Două variante care ne-au plăcut sunt Yoga by Candace şi Yoga with Adrienne.
Poţi începe de luni!