Serialul inspirat din „Familia Addams”, „Wednesday” de la Netflix combină cu succes două genuri într-un mod care are mai mult sens decât majoritatea celor văzute până acum – povestea pentru adolescenți și complotul crimă-mister. În ultimul deceniu au existat o mulțime de emisiuni care le-au îmbinat pe cele două, folosind violența pentru a stimula interesul general al adolescenților legat de subiecte precum dragoste, admiteri la facultate și relația cu părinții. Dar acolo unde seriale precum „Riverdale” se pot simți forțate, „Wednesday” reușește datorită protagonistei sale cunoscute și familiei ei iubitoare de personaje macabre.
Catherine Zeta-Jones poate fi unul dintre motivele pentru care să te uiți la Wednesday
Fanii familiei Addams primesc o mulțime de beneficii în acest serial de opt episoade. Thing, mâna tăiată ce se află în mișcare ca și cum ar fi vie, este un personaj cu drepturi depline, cu gag-uri continue despre îngrijirea pielii și manichiură, plus o inimă (numai metafizică) proprie. Fred Armisen apare în episodul șapte ca unchiul Fester, jucându-l pe criminalul chel. Și spectacolul joacă cu dinamica extrem de încărcată sexual dintre Morticia (Catherine Zeta-Jones) și Gomez (Luis Guzmán). Există chiar și puțin din celebra melodie tematică. Pentru cei care au doar o afecțiune trecătoare pentru familia Addams sau estetica producătorului executiv și regizorului a jumătate din episoade, Tim Burton, unele dintre aceste părți s-ar putea să le ajungă la os(înțelegem, sunt macabre!). Dar există suficiente alte lucruri de care să se bucure fanii și non-fanii.
Dar nimic nu se compară cu Jena Ortega
Performanța actriței Jenna Ortega ridică serialul deasupra nostalgiei pure. Ea a devenit o forță în filmele de groază datorită rolurilor din „Scream” din 2022, „X”, produs de compania A24 și „You” de la Netflix, dar în timp ce Wednesday poate crede că trăiește într-un film înfricoșător, aventurile ei sunt mai puțin pline de sânge și mai mult comedie de povestit în tabără. Ortega excelează în rol, aplecându-se într-un umor neîntrerupt, făcut cu atât mai amuzant de lipsa de interes a personajului ei pentru orice se apropie de ilaritate.
Regizorii serialului obțin o mulțime de beneficii din fizicul actriței Jenna Ortega, în special în scena de dans din liceu, unde reușește să dețină podeaua, rămânând fidelă naturii ei întunecate. Și nu este doar pentru comedie – de mai multe ori, vedem micimea corpului ei pe ecran, în timp ce ea înfruntă din nou forțe mult mai mari decât ea. Aceste unghiuri conferă confruntărilor ei o putere suplimentară, marcând-o drept o subjugată, chiar dacă înțelegerea și tenacitatea ei superioară au făcut-o să fie câștigătoarea clară a poveștii.
Serialul Wednesday, poveste…clasică pentru adolescenți?
Serialul folosește, de asemenea, teme clasice pentru adolescenți pentru a-i aduce cu ușurință în sălile sale întunecate, începând cu turul „Neînțeles” al click-urilor de la noua școală a lui Wednesday. Există, de asemenea, un eveniment sportiv complicat, care este o paralelă clară cu Quidditch-ul lui Harry Potter. Balul/dansul menționat mai sus vine în completarea unui „Carrie moment”. Și mai sunt multe altele – directoarea înfundată, triunghiul amoros, societatea secretă.
Pe parcurs, totul funcționează. Misterul este greu de deslușit, dar este clar acolo și se încheie satisfăcător. Acțiunea este plină de suspans, cu pericol real pentru personajele simpatice (mai ales secundare). Iar comentariul social – despre ticăloșia colonialismului coloniștilor – este îmbucurător.
Serialul Wednesday, filmat în România
La aceste elemente se adaugă și evoluția lui Wednesday, cel puțin prin neliniștea adolescenților. Este extrem de sigură pe ea însăși, dar are multe de făcut. Asta o face atât o adolescentă extraordinară, cât și obișnuită, cineva care crede că știe totul, în timp ce este forțat în mod continuu să învețe mai multe. Pe parcursul serialului, o vedem că ajunge să-și înțeleagă mai bine părinții (chiar și pe mama ei!), pe măsură ce ajunge la o înțelegere contradictorie mai matură, mai puțin sclipitoare despre sine.
Este rar să vezi o emisiune care să îmbină atât de bine dezvoltarea personajelor care cresc într-un mediu grosolan și sângeros și un complot de crimă în serie pe deasupra. Până la sfârșit, zâmbim larg, fericiți că m-am reîntâlnit cu acești prieteni vechi și am asistat la excursiile lor familiare. Primul și, momentan, singurul serial de televiziune regizat de Tim Burton, „Wednesday”, lansat în această săptămână pe Netflix, a fost filmat și în România. Mai multe locații din București, Bușteni, Sinaia, folosite la filmări, au ieșit în evidență pentru publicul din țară.
Universitatea Politehnică din București, Gara Regală din Sinaia, Grădina Botanică din Capitală, bazinul de înot Dinamo – Tolea Grințescu (București), Casa Monteoru (București) și Conacul Olga Greceanu din satul Bălteni (Dâmbovița) sunt câteva dintre locurile unde adolescenta goth își trăiește momente din viață.