O poveste captivantă despre determinare și inspirație. Cum s-a născut rețeaua medicală Arcadia și care este secretul succesului antreprenoarei Raluca Fiterman - LIFE.ro
Prima pagină » O poveste captivantă despre determinare și inspirație. Cum s-a născut rețeaua medicală Arcadia și care este secretul succesului antreprenoarei Raluca Fiterman
O poveste captivantă despre determinare și inspirație. Cum s-a născut rețeaua medicală Arcadia și care este secretul succesului antreprenoarei Raluca Fiterman
Raluca Fiterman a început povestea rețelei medicale Arcadia împreună cu soțul ei, Dan, identificând nevoile și lacunele sistemului medical din România. Inspirată de propriile experiențe și de dorința de a aduce o schimbare pozitivă, au demarat un proiect complex în anul 2008, având în vedere lipsa serviciilor medicale integrate în regiunea de nord-est a țării.
Astfel, au pornit la drum cu misiunea de a construi o rețea multidisciplinară de servicii medicale, oferind îngrijire de înaltă performanță pentru fiecare pacient care ajunge la Arcadia. Cu experiența acumulată și expertiza dobândită în urma educației și a cursurilor internaționale, Raluca Fiterman a reușit să construiască cel mai mare business de sănătate din zona Moldovei, ducând la inaugurarea unui spital multidisciplinar, a unui spital de cardiologie intervențională, a unui spital de recuperare medicală și a altor centre și clinici specializate.
Experiența internațională dobândită de Raluca Fiterman prin studiile și cursurile urmate a jucat un rol fundamental în construirea unui business de succes în România. Educația a fost întotdeauna o prioritate pentru ea, iar dorința de a învăța și de a explora lucruri noi a fost constantă. Cursurile de la Universitatea Cambridge și de la MIT Sloan School of Management i-au permis să își lărgească orizonturile și să înțeleagă mai bine managementul de succes în domeniul medical. De la crearea unui plan de afaceri solid, până la proiectarea și dezvoltarea întregului ansamblu de centre medicale și spitale, experiența internațională a jucat un rol crucial. Aceasta i-a oferit cunoștințele și abilitățile necesare pentru a face față provocărilor și a lua decizii importante în construirea și dezvoltarea Rețelei Medicale Arcadia.
Dar ce înseamnă să conduci un astfel de business în România? Cum arată viața unei antreprenoare care se împarte mereu între familie și afacere? Și ce sfaturi are pentru antreprenoarele care își doresc să își construiască propriul business de succes în domeniul sănătății?
Raluca Fiterman, cum a început povestea rețelei medicale Arcadia și ce te-a inspirat să te implici în domeniul sănătății?
Povestea Arcadia – Spitale și Centre Medicale a început, în familie, când, împreună cu soțul meu Dan, am identificat o serie de lipsuri în sistemul medical din România și am decis că putem fi noi cei care pot contribui la o schimbare în bine. În anul 2010, în momentul nașterii celui de-al treilea copil al nostru, am înțeles mai mult ca oricând aceste provocări și am demarat unul dintre cele mai complexe proiecte de sănătate din regiunea Moldovei. Am observat lipsa de servicii medicale integrate în regiunea de Nord-Est a țării, așa că am pornit la drum cu misiunea de a construi o rețea multidisciplinară de servicii medicale, la standarde de înaltă performanță, pentru fiecare pacient care vine la Arcadia.
Primul pas în construcția Arcadia – Spitale și Centre Medicale a fost făcut odată cu înființarea primului Centru de Imagistică Medicală Arcadia. Apoi, în 2010, am inaugurat la Iași primul spital din ceea ce este astăzi Rețeaua Medicală Arcadia.
Astfel, am construit Arcadia pe baza experiențelor și nevoilor medicale personale, dar pe care le aveau și alți pacienți. Arcadia – Spitale şi Centre Medicale a devenit lider în sănătate în regiunea de Nord-Est și oferă servicii medicale integrate, fondate pe o structură complexă, în continuă dezvoltare, iar acest lucru ne face să credem că reușim să răspundem cu succes nevoilor pacienților noștri. Arcadia s-a născut din dorința de a ajuta comunitatea locală și de a răspunde nevoilor pacienților.
În prezent, acum Arcadia cuprinde 7 Centre Medicale, Spitalul Multidisciplinar, Spitalul de Cardiologie Intervențională, Spitalul de Recuperare Medicală, Centrul de frumusețe și sănătate Arcadia Medical Beauty, 3 Centre de Imagistică Medicală și Maternitatea Arcadia. În acest an, vom adăuga rețelei și un spitalul veterinar.
Cum s-a născut rețeaua medicală Arcadia
După un un masterat în Managementul sănătății din cadrul Universității de Medicină și Farmacie „Grigore T. Popa” din Iași, ai urmat cursurile de „Business Sustainability Management” de la Universitatea Cambridge și „Artificial Intelligence: Implications for Business Strategy”, oferit de MIT Sloan School of Management. Cât de mult te-a ajutat toată această experiență internațională în a construi un business de succes în România?
Foarte mult. Am considerat dintotdeauna că educația este primul pas spre un drum cu impact. De mic copil, mi-am canalizat mereu energia înspre a învăța lucruri noi, având o dorință de explorare foarte mare. Am continuat să-mi „hrănesc” această nevoie de cunoaștere și am urmat și aceste cursuri internaționale care să-mi permită să-mi lărgesc orizonturile și să am o mai bună înțelegere asupra managementului de succes în domeniul medical.
De la a gândi un plan de afaceri foarte bun care să atingă până și cele mai mici nevoi ale pacienților și până la a proiecta un întreg ansamblu de centre medicale, spitale și clinici, toate acestea au fost realizate mulțumită know-how-ului pe care l-am dobândit de-a lungul timpului în toți anii de studiu și nu numai.
Cum ai reușit să construiești și să dezvolți cel mai mare business de sănătate din zona Moldovei și care au fost principalele provocări pe care le-ai întâmpinat în acest proces?
În echipă cu soțul meu, echipa managerială și echipa de specialiști Arcadia am construit cel mai mare business de sănătate din zona Moldovei. Fără sprijinul lor constant, ideilor și dorința împărtășită de a ajunge în punctul în care ne aflăm astăzi nimic nu ar fi fost posibil.
Iar referitor la provocări, cred cu tărie că toate sunt oportunități de a învăța, de a ne transforma într-o variantă mai bună. Ca în orice business, în special în perioada de început, antreprenorii se confruntă des cu momente în care trebuie să ia decizii importante. În aceeași situație ne aflam și noi, însă am ales întotdeauna să ne raportăm în mod practic la orice obstacol care poate apărea și să găsim soluții care să genereze efecte pozitive atât pentru business, cât și pentru pacienți și toți cei din ecosistemul Arcadia – Spitale şi Centre Medicale.
De asemenea, experiența în sistemul medical privat din România ne-a ținut mereu ancorați în realitățile pacienților români, încă de la început. Una dintre cele mai mari provocări în fața căreia trebuie să răspundem în mod constant este identificarea serviciilor medicale de care pacienții din regiunea Moldovei, și nu numai, au nevoie. Astfel, încercăm în permanență să fim o resursă care le oferă acestora serviciile medicale și alternativele de care au nevoie.
Înțelegem importanța de a rămâne relevanți într-un sistem în continuă schimbare. Ca atare, suntem mereu în căutarea unor modalități de dezvoltare a proceselor și serviciilor noastre.
Cu ce se diferențiază Rețeaua Medicală Arcadia de alte spitale și centre medicale?
De mai bine de 15 ani muncim constant pentru a ne menține în topul alegerilor tuturor pacienților nu doar din regiunea Moldovei, ci și din țară. Iar pentru a deține această poziție ne bazăm în permanență pe trio-ul care s-a dovedit a fi rețeta succesului pentru noi: tehnologii inovatoare, echipe medicale cu rezultate remarcabile și filosofia noastră bazată pe empatie atunci când tratăm toți pacienții care ne trac pragul.
Adoptând această strategie, ne-am bucurat să marcăm de-a lungul anilor o serie de momente importante, care ne dovedesc că facem bine ceea ce facem: în 2010 Arcadia a devenit cel mai mare furnizor privat de servicii medicale din Moldova, prin inaugurarea Spitalului Multidisciplinar și a celui de Cardiologie intervențională, a Centrului Medical Arcadia Cicoarei și a Maternității, având astfel primele spitale de această anvergură și cu acest specific din zona nord‐estică a țării.
Mai mult, Arcadia a fost locul în care au avut loc nenumărate premiere medicale regionale și naționale ce au demonstrat de fiecare dată calitatea actului medical și profesionalismul de care dăm dovadă.
În 2022, am continuat lista premierelor medicale cu o premieră europeană de această dată, când am inaugurat Spitalul de Recuperare Medicală, cea mai complexă soluție pentru recuperare medicală din regiunea Europei de Est.
În continuare, suntem determinați să continuăm acest obicei bun, de a fi pe primele locuri atunci când vine vorba de sănătatea pacienților din România.
Care este secretul succesului antreprenoarei Raluca Fiterman
CEO Arcadia Spitale și Centre Medicale. Mamă. Soție. Când ai timp de toate?
Pentru lucrurile și oamenii care contează, mereu trebuie să ne facem timp. Deși câteodată gestionarea diferitelor aspecte ale vieții poate fi dificilă, sunt recunoscătoare pentru tot ce am construit până acum. Prin urmare, mențin o abordare metodică și organizată pentru a mă asigura că toate aspectele vieții mele primesc atenția pe care o merită.
Cred că atunci când ai oamenii potriviți, ai și toate premisele ca totul să meargă bine și ușor. Cred mult și în oamenii lumină, care emană energie, bucurie și optimism. Încerc constant să fiu și eu acest tip de om și să am astfel de oameni în jurul meu.
Oamenii lumină sunt oameni încrezători, care se bazează pe propriile lor forțe și cred în abilitățile lor. Ei știu că pot face diferența în lume și că pot ajuta la îmbunătățirea vieții celor din jur. Sunt oameni altruiști, care se gândesc mai întâi la binele celorlalți și apoi la propriul lor interes și sunt dispuși să-și ofere timpul, energia și resursele pentru a-i ajuta pe alții și pentru a face lumea un loc mai bun.
Spre exemplu, încerc să le arăt copiilor mei ce înseamnă să fie oameni buni și să aibă un impact pozitiv asupra mediului din jurul lor. Îi încurajez permanent să ia inițiativă, să preia conducerea vieții lor, să fie proactivi și să-și urmărească obiectivele și, mai ales, visurile. Nu uit niciodată să acord atenție vieții de cuplu, iar atunci când sunt antreprenoare, am grijă să fiu un partener de business alături de care se poate lucra ușor, care ascultă opiniile celorlalți și care caută mereu cele mai bune soluții. Nu în ultimul rând, am grijă să învăț și să aflu lucruri noi mereu, pentru a-mi menține și dezvolta know-how-ul, care este atât de important în domeniul sănătății.
Cât de greu este pentru o femeie să fie și CEO-ul celui mai mare business de sănătate din zona Moldovei?
Nu este greu deloc atât timp cât fac ceea mă inspiră și mă bucură cu adevărat. Îmi place stilul meu de viață, îmi place că sunt mereu în priză și că sunt în mijlocul lucrurilor. Desigur, de multe ori se dovedește a fi foarte provocator, însă nu uit niciodată motivul pe care sunt aici – să ofer oamenilor cele mai bune servicii medicale. Ca femeie antreprenor, călătoria de a crea Arcadia a fost una frumoasă, din care am învățat mult, dar și un întreg proces galopant de dezvoltare pentru mine, care este încă în desfășurare.
Care sunt cele mai importante sfaturi pe care le-ai oferi antreprenoarelor care își doresc să își construiască propriul business de succes în domeniul sănătății?
Admir femeile antreprenor care își urmează pasiunile, își construiesc propriile afaceri de succes cu multă muncă, determinare și încredere în forțele proprii. Aceste femei curajoase reușesc să inspire și să motiveze generații întregi să își îndeplinească visurile și să creadă în forța lor interioară.
A lucra în domeniul Health & Beauty este cu adevărat împlinitor. Lucrez cu medici, terapeuți, specialiști, oameni empatici, pasionați și profesioniști. Mereu învăț de la toți profesioniștii din viața mea și încerc să aplic ceea ce aflu nou. Acest lucru îl recomand tuturor antreprenoarelor fie că sunt la început de drum sau nu, să fie constant într-un proces de învățare, pentru că numai ceea ce știm ne ajută cu adevărat în momentele dificile.