„Deal. Reconstituire”, o reconstituire a Dealului Arsenalului (zis și Uranus)
„Deal. Reconstituire”, o reconstituire a Dealului Arsenalului (zis și Uranus) transformată într-un performance colectiv. Atât construcția, cât și plimbarea colectivă a acestor fragmente se doresc acțiuni simbolice “in reverse” tăierii dealului în anii ‘80, precum și o trimitere la absurdul mutării bisericilor în acea perioadă. Evenimentul este o invitație deschisă atât foștilor locuitori ai cartierelor Izvor-Uranus, cât și tuturor celor care doresc să poarte sau să legene bucăți din cartier, un gest care activează un dialog transformativ între participanți și diverse elemente ale trecutului – străzi, biserici, case. Pe acest teren, reprezentarea, mereu complementară, se apropie de oameni și, odată ce se apropie, îi invită să-și amintească.
Deal. Reconstituire reprezintă o nouă secvență a unei cercetări artistice de lungă durată a Ioanei Marinescu despre distrugerea dealului Arsenalului și a cartierelor Izvor și Uranus. Proiectul actual este dezvoltat în colaborare cu Smaranda Găbudeanu și Iulia Mărăcine, produs de Asociația Pentru Teatru și Carte și susținut de grupul Cartierul Uranus (Costin Gheorghe, Cristian Văraru).
Deal Reconstituire, o reconstituire a Dealului Arsenalului (zis și Uranus)
Printr-o abordare care onorează doliul pentru pierderile ireversibile cauzate de intervențiile totalitare din anii ‘80, proiectul propune o explorare vizuală și conceptuală a reconstituirii, sub forma unui obiect sculptural, axându-se pe direcții posibile, recuperatoare și reparative. Încercarea de reconstituire la scară a fostului deal al Arsenalului nu înseamnă reconstrucție, ci o colaborare dinamică și afectivă în prezent – o interacțiune ce poate fi imperfectă și nedeterminată, rezultând într-un organism în continuă transformare. Această abordare reflectă asupra efortului și anduranței colective necesare pentru a construi nu doar un spațiu fizic, ci și o memorie colectivă. Obiectul sculptural a fost realizat într-o serie de ateliere cu studenți de la Universitatea de Arhitectură și Urbanism “Ion Mincu”, coordonate de Ioana Marinescu împreună cu arhitectul Thomas Goodey.
Pe lângă macheta–sculptură a dealului, așezată în fața muzeului din fosta Casă a Poporului, expoziția va include, la etajul 4 al clădirii, un film documentar de Laurențiu Calciu, care surprinde procesul de creație a machetelor din cadrul atelierelor și acțiunea performativă din ziua vernisajului, aceasta fiind expusă ulterior pentru a reda semnificația colectivă a ‘refacerii’ dealului. O lucrare de sunet creată de Maria Balabaș, împreună cu Mihai Balabaș, va însoți discret vizitatorii în spațiile muzeului, încercând să reconstituie în formă sonoră un spațiu rămas doar în memorie. Acțiunea colectivă de transportare a dealului este ghidată de actrița Katia Pascariu și coregrafele Andreea David, Smaranda Găbudeanu, Iulia Mărăcine și Eliza Trefaș.
Deal. Reconstituire face parte dintr-o serie de proiecte performative dedicate comunităților dislocate, inițiate de Ioana Marinescu și produse de PETEC. Obiectul ‘deal’ se bazează pe o machetă de carton și hârtie de mari dimensiuni a dealului Arsenalului – Paper Hill – realizată în 2019, într-un atelier condus de Ioana împreună cu Thomas Goodey și echipa Cartierul Uranus, la Universitatea de Arhitectură și Urbanism ‘Ion Mincu’. Prezentată în diverse contexte—expusă la Casa Costaforu în 2019, la /SAC@Malmaison în 2022 (sub forma unui puzzle pe roți în performance-ul „În trei zile aici va crește iarba…”), transportată la Londra în 2023 în spațiul de artă Beaconsfield și folosită ca instalație mobilă în performance-ul „Past Present. Fragments of Memory”—macheta de carton, încărcată de istoria acestor utilizări succesive, a fost încă o dată restructurată toamna aceasta în cadrul unui atelier cu studenți arhitecți. Macheta a servit ca bază pentru realizarea a 20 de negative/matrițe, în care au fost ulterior turnate bucățile noului deal hexagonal din beton cărămiziu.
Aceste procese succesive de lucru nu sunt doar o încercare de reconstituire in-memoriam a dealului tăiat și cartierelor demolate, dar și de imaginare a unui loc pierdut. Traversarea fostelor cartiere aplatizate cu obiectul ‘deal’ propune o asumare colectivă a acestei istorii complexe și o reconstituire simbolică a dealului.
Cei care doresc să facă parte activ din performance sunt rugați să contacteze echipa de proiect la adresa de email [email protected] sau la nr. de telefon 0746145516.
Alte evenimente: sâmbătă, 9 noiembrie
- 14.30 – 16.00, zona dintre Calea 13 Septembrie și clădirea Academiei. Tur ghidat susținut de Cristian Văraru (Cartierul Uranus). Întâlnire pe Calea 13 Septembrie, vizavi de poarta de intrare MNAC.
- 16.00, MNAC. Întâlnire cu organizatorii expoziției.