Dieta italiană, altfel decât orice altă dietă
Deşi italienii sunt înnebuniţi după paste şi pizza, ştiu cum să-şi păstreze o siluetă de invidiat chiar până la vârste înaintate. Unul din trucurile lor culinare este şi dieta italiană care, având la bază pastele preparate al dente, în combinaţie cu ingrediente sănătoase şi ulei de măsline, dar şi asocieri de peşte, fructe, legume şi vin roşu, poate ajuta şi la o scădere în greutate fără nici un fel de complicaţii. Dieta italiană este renumită, de altfel, pentru calitatea ei de a restabili echilibrul greutăţii corporale printr-o alimentaţie specială. Aceasta include o multitudine de legume proaspete, gustoase ”într-un curcubeu de culori, care oferă o gamă imensă de vitamine şi minerale fantastice”, după cum le descrie Rebecca Bailey-Scott, care semnează recenzii culinare pe jamieoliver.com.
Carnea de pui, uleiul de măsline, tomatele, cerealele integrale, fasolea, mazărea, năutul (care sunt surse excelente de proteine valoroase), salatele şi brânzeturile, vinul roşu sunt doar câteva din alimentele promovate de dieta italiană, ce are la bază câteva secrete de luat în seamă:
Italienii servesc porţii mici de mâncare; nu iau masa foarte târziu; nu consumă produse pe bază de zahăr în exces, apelând mai degrabă la fructe pentru desert; transformă fiecare masă în prilej de bucurie şi relaxare (o masă la italieni poate dura şi trei ore); îmbină cu bună ştiinţă alimentele; fac plimbări după aproape fiecare masă; le sunt străine conceptele de junk-food, maioneza şi băuturile carbogazoase; adoră supele şi sote-urile de legume, care sunt uşor de digerat, nu conţin foarte multe calorii şi păstrează un tract intestinal corespunzator functional; preferă vinul, mai ales cel roşu, care ajută enorm la circulaţia sângelui şi care, prin al său resveratrol, este un antioxidant extrem de puternic.
Prin urmare, dieta italiană este mai mult un stil de viaţă, din care nu lipsesc alimentele sănătoase, buna dispoziţie şi mişcare, şi mai puţin o cură de slăbire. Este un stil de viaţă bazat pe simplitate şi moderaţie care dă roade şi în cazul celor care vor să elimine surplusul de kilograme.
Dieta italiană implică un mic dejun minimal, un prânz modest şi o cină bogată (contrar normelor acceptate pe scară largă conform cărora masa cea mai bogată în calorii trebuie să fie micul dejun). Micul dejun poate consta, aşadar, în cafea, lapte cu cereale, cornuri sau biscuiţi integrali. Prânzul, alcătuit de regulă din două feluri de mâncare, poate cuprinde o salată cu sandwich sau paste cu sos şi peşte sau carne de pui cu legume gratinate. Cina, cea mai consistentă masă, servită neapărat devreme, poate însemna paste cu sos de tomate şi de legume, însoţite de o bucăţică de carne şi asortate cu un pahar de vin roşu.
Meniurile dietei italiene se alcătuiesc, evident, după bunul plac, cu condiţia să fii atent în permanenţă la raportul calitate-cantitate, să înveţi să apreciezi aporturile calorice ale fiecărui alimente şi să nu uiţi să faci mişcare. Poţi ajunge astfel, fără să ţii de fapt o dietă propriu zisă, să scapi de câteva kilograme într-o lună.