Din septembrie, TIFF va avea loc şi în Oradea
De-acum, TIFF (Transilvania International Film Festival de la Cluj-Napoca) va avea loc şi la Oradea, prima ediţie urmând să se desfăşoare între 7 şi 9 septembrie. Festivalul vine cu noutăţi pentru iubitorii de film, mai exact şapte filme româneşti încă nelansate în cinema, plus producţii recente care au făcut furori pe la festivalurile internaţionale.
Una din surprizele ediţiei este, fără doar şi poate, cel mai nou film al lui Radu Jude, „Îmi este indiferent dacă în istorie vom intra ca barbari” (povestea realizării unei reconstituiri istorice pentru un spectacol de stradă), laureat cu marele premiu la Festivalul de Film de la Karlovy Vary şi propunerea României pentru o nominalizare la categoria „cel mai bun film străin” la premiile Oscar 2019.
„Nu mă atinge-mă!”, debutul în lungmetraj al regizoarei Adina Pintilie (un film răscolitor despre ideea de intimitate), care a fost desemnat marele câştigător al Ursului de Aur la Berlin şi care s-a numărat printre proiecţiile sold-out de la TIFF, este şi el printre filmele de care se vor bucura orădenii.
„Secretul fericirii”, o comedie cinică plină de răsturnări de situaţie, reprezentând debutul în lungmetraj al actorului Vlad Zamfirescu; „Povestea unui pierde-vară”, o comedie dulce-amară semnată de Paul Negoescu; „Câteva conversaţii despre o fată foarte înaltă”, filmul de debut al regizorului Bogdan Theodor Olteanu, ce spunea povestea unei iubiri bizare – vor face şi ele parte din programul festivalului.
Aşteptate vor fi şi filmele „Dragoste 1. Câine”, de Florin Şerban, ce spune povestea unui pădurar singuratic, a cărui existenţă este dată peste cap de o femeie pe care o găseşte în pădure; „Popeasca”, un documetar despre actriţa Stela Popescu, realizat de Stanca Radu, nepoata actriţei, pe baza mai multor imagini din arhiva TVR dar şi din arhiva personală a Stelei Popescu; „Dacii liberi”, regizat de Andrei Gorgan şi Monica Lăzurean Gorgan, care se va bucura de o proiecţie specială la Oradea; şi nu în ultimul rând, „Licu, o poveste românească”, de Ana Dumitrescu, ce face o radiografie a istoriei României prin ochii unui bătrân. Festivalul va avea proiecţii indoor şi outdoor, printre locurile ce le vor găzdui numărându-se Piaţa Unirii, Cetatea Oradea sau Universitatea Partium.