Doar șapte țări din lume respiră aer curat. Care sunt țările cu cel mai curat aer, dar și cele cu cel mai poluat aer? - LIFE.ro
Sari la conținut

Doar șapte țări din lume respiră aer curat. Care sunt țările cu cel mai curat aer, dar și cele cu cel mai poluat aer?

Țările cu cel mai puțin curat aer sunt concentrate în Asia Centrală și de Sud, unde se află primele 10 cele mai poluate orașe din lume.
Share this article

Oamenii de știință spun că poluarea aerului este o „catastrofă globală pentru sănătate”, având în vedere țările ce respiră aer curat.

Doar șapte țări din lume au atins niveluri sigure de poluare a aerului în 2023, relevă un nou raport al companiei elvețiene IQAir, specializată în tehnologia calității aerului.

Raportul privind calitatea aerului la nivel mondial, publicat zilele trecute, se bazează pe datele provenite de la peste 30.000 de stații de monitorizare din 134 de țări, teritorii și regiuni.

Dintre acestea, s-a constatat că 124 au încălcat nivelurile sigure de PM2,5 (particule fine), conform orientărilor Organizației Mondiale a Sănătății (OMS).

Aceste particule microscopice, cu un diametru mai mic de 2,5 microni, pot fi inhalate adânc în plămâni și pot ajunge chiar în sânge. Ele au fost asociate cu boli cardiace și pulmonare, hipertensiune arterială, risc crescut de astm, depresie și anxietate și moarte prematură.

Care sunt țările cu cel mai curat aer?

Cele șapte țări care au respectat nivelul de siguranță de cinci micrograme pe metru cub de aer (µg/m3) sau mai puțin au fost Australia, Estonia, Finlanda, Grenada, Islanda, Mauritius și Noua Zeelandă.

Puerto Rico, Bermuda și Polinezia Franceză s-au încadrat, de asemenea, în nivelurile de siguranță.

În Europa, Islanda a avut cel mai curat aer, cu 4µg/m3, urmată de Estonia cu 4,7µg/m3 și Finlanda cu 4,9µg/m3.

Pentru a indica nivelurile de poluare a fost utilizată o scală de culori, multe țări europene încadrându-se în categoria verde, ceea ce indică niveluri de până la dublul standardului de siguranță.

Începând cu cele mai puțin poluate, acestea au inclus Suedia, Irlanda, Norvegia, Portugalia, Liechtenstein, Danemarca, Regatul Unit, Andorra, Letonia, Ucraina, Țările de Jos, Luxemburg, Elveția, Germania, Belgia, Franța, Austria, Spania și Rusia.

Orașele europene au înregistrat îmbunătățiri față de raportul din 2022, 54% dintre acestea fiind clasificate verzi în 2023, față de 39% în anul precedent.

România are un grad de poluare de cinci ori mai mare față de standardul de siguranță

În categoria galbenă – care denotă niveluri de poluare de până la trei ori mai mari decât standardul de siguranță – au fost incluse Lituania, Republica Cehă, Ungaria, Malta, Slovacia, Bulgaria, Croația, Polonia, Cipru, Slovenia, Italia și Ungaria.

Croația a înregistrat cele mai mari progrese în 2023 în ceea ce privește reducerea nivelurilor de PM2,5, media anuală scăzând cu peste 40 % față de 2022. Ea a reușit acest lucru prin creșterea utilizării surselor regenerabile de energie, care reprezintă până în prezent peste 31% din mixul energetic al țării – mult peste media UE de 23%.

Croația a introdus, de asemenea, politici de eliminare treptată a cărbunelui înainte de 2033, de reducere a emisiilor de metan cu 30% față de nivelurile din 2020 până în 2030 și de încetare a defrișărilor până în 2030.

Țările cu cel mai curat aer
Harta Aerului curat

În categoria portocalie – de până la cinci ori mai mult decât nivelurile de siguranță – se află Moldova, România, Albania, Grecia, Turcia, Serbia și Muntenegru.

Bosnia și Herțegovina a înregistrat o scădere de 18% a nivelurilor de PM2,5 în 2023 față de 2022, dar rămâne cea mai poluată țară din regiune, urmată de Macedonia de Nord – ambele au intrat în categoria roșie, cu niveluri de poluare de peste cinci ori mai mari decât standardul de siguranță.

Igdir din Turcia este cel mai poluat oraș din Europa, cu niveluri de PM2,5 de peste nouă ori mai mari decât standardul de siguranță.

Care sunt cele mai poluate țări din lume?

Țările cu cel mai puțin aer curat sunt concentrate în Asia Centrală și de Sud, unde se află primele 10 cele mai poluate orașe din lume.

Bangladesh a ocupat primul loc, deloc de invidiat, cu o concentrație de 79,9 µg/m3 – de peste 15 ori mai mare decât valoarea recomandată de OMS pentru PM2,5 pe an.

Pakistanul s-a clasat pe locul al doilea, cu niveluri de 14 ori mai mari decât standardele de siguranță. Acesta a fost urmat de India, cu niveluri de PM2,5 de 10 ori peste limită. În această țară se află, de asemenea, cele mai poluate patru orașe din lume, cel mai rău fiind orașul industrial Begusarai din nord-estul țării.

Tadjikistanul și Burkina Faso au fost a patra și a cincea cea mai poluată țară, ambele cu niveluri de PM2,5 de nouă ori peste standardele de siguranță.

Pentru prima dată în istoria celor șase rapoarte ale IQAir, Canada a fost cea mai poluată țară din America de Nord, găzduind cele mai poluate 13 orașe din regiune.

De ce sunt importante datele privind calitatea aerului?

Rapoartele privind calitatea aerului acționează ca niște apeluri importante la acțiune pentru a reduce nivelurile de poluare, care sunt de obicei cele mai grave în zonele în care locuiesc grupuri de persoane vulnerabile și subreprezentate.

Din cauza lipsei de date în țările africane, o treime din populația continentului nu are acces la date privind calitatea aerului, ceea ce înseamnă că multe dintre acestea nu au putut fi incluse în studiu.

„Un mediu curat, sănătos și sustenabil este un drept universal al omului„, a declarat Frank Hammes, CEO global al IQAir. „În multe părți ale lumii, lipsa datelor privind calitatea aerului întârzie luarea unor măsuri decisive și perpetuează suferința umană inutilă.

„Datele privind calitatea aerului salvează vieți. Acolo unde calitatea aerului este raportată, se iau măsuri, iar calitatea aerului se îmbunătățește.”

Este nevoie urgentă de eforturi pentru „a gestiona cauzele ceții transfrontaliere și pentru a reduce dependența noastră de combustie ca sursă de energie”, potrivit lui Aidan Farrow, cercetător principal în domeniul calității aerului la Greenpeace International.

„În 2023, poluarea atmosferică a rămas o catastrofă globală pentru sănătate„, spune el. „Setul de date globale ale IQAir reprezintă un memento important al nedreptăților rezultate și al necesității de a pune în aplicare numeroasele soluții care există pentru această problemă”.

Citește și: Ce este permafrostul și ce impact înfricoșător are asupra omenirii: mega tone de carbon și viruși și bacterii străvechi ar putea fi eliberate în atmosferă

Foto: Depositphotos

Share this article

Citește mai multe


Creșterea taxelor | Ce se întâmplă cu banii de pensii ai românilor și cu investițiile la bursă
Cu investiții totale de 23,5 mld. lei pe bursă – adică aproape un sfert din banii de pensii private ai românilor – fo...
Creșterea taxelor | Biriș pune punctul pe ”i”: Pierdem miliarde din PNRR sau supărăm mediul de afaceri?
Pus în fața unui deficit bugetar scăpat de sub control, Guvernul României are în prezent de ales: crește impozitele ș...
Cum se simte oboseala cauzată de cancer. Apare aproape în toate tipurile de neoplasme avansate
Cum se simte oboseala de la cancer? Oboseala este un simptom comun al cancerelor avansate, însă acest tip de oboseală...
Asociația Caritas Alba Iulia, despre reforma sistemului de asistență socială: Serviciul social nu e muzeu
Asociația Caritas Alba Iulia, despre reforma sistemului de asistență socială: Serviciul social nu e muzeu Sectorul fu...
Animalul de companie are o respirație urât mirositoare? Iată câteva cauze
Nimic nu se compară cu afecțiunea câinelui, cu excepția cazului în care animalul de companie are un caz grav de halit...
Cum dansează pe manele mireasa lui Oțil și nașa Roxana Ionescu. Ramona Olaru și Diana Munteanu, campioane și ele
Dani Oțil și Gabriela Prisăcariu au făcut cununia religioasă duminică, 30 iulie, la 2 ani de când au devenit soț și s...
Spune-le și altora