Docuart Fest 2016 – o săptămână de documentare româneşti - LIFE.ro
Sari la conținut

Docuart Fest 2016 propune publicului bucureştean 6 zile de proiecţii şi evenimente, în perioada 27 septembrie – 2 octombrie, la Cinemateca Eforie şi Cinema Muzeul Ţăranului – Sala Horia Bernea. Ce-a de-a 5-a ediţie Docuart Fest pregăteşte pentru amatorii genului peste 40 de proiecţii de film, masterclass-uri, dezbateri.

Cele 25 de filme aflate în competiţie sunt semnate de studenţi, regizori profesionişti şi realizatori de televiziune, fiind reunite producţii care aduc diverse abordări ale autorilor şi, de asemenea, experienţe diferite. 20 dintre filmele din această secţiune vor rula în premieră.

O nouă secţiune necompetiţională, „Variaţiuni / filme despre oameni şi locuri”, este „spaţiul” în care sunt grupate imagini reale ale existenţei, surprinse întocmai de camera de filmat. Ca mostră a acestei experienţe, Docuart organizează în parteneriat cu ARCEN „Bucureştii ce se duc | Poveşti din cartierul evreiesc”, un tur ghidat despre locurile şi oamenii capitalei, în zilele de 24 şi 25 septembrie.

Secţiunea de Focus face o retrospectivă a filmelor documentar semnate de regizorul Bose Ovidiu Paştina.

În programul festivalului veţi regăsi nu doar filme româneşti, ci şi co-producţii cu ţări precum China, Republica Cehă, Marea Britanie, Republica Moldova sau Serbia. Acestea surprind poveşti de viaţă ale zilelor noastre sau întâmplări de demult, portrete, istorisirii sau cercetări. Fiecare film din cadrul Docuart Fest va avea o dublă proiecţie în fiecare dintre cinematografe şi va fi însoţit de sesiuni de întrebări şi răspunsuri cu regizorii.

La Cinemateca Eforie, festivalul debutează de pe 27 septembrie, de la 19:00, cu gala de deschidere în cadrul căreia va fi proiectat filmul „100 de movile” (R. Max T. Ciorbă). Documentarul este înscris în competiţie în secţiunea principală, un film care schiţează povestea unui elveţian ce vizitează muzicieni români care încă păstrează folclorul în opera lor. La final, regizorul alături de cei prezenţi în film, Alexandru Arcuş şi Marius Andrei Alexe (MC Bean, Subcarpaţi), vor fi prezenţi pentru a vorbi publicului.

Proiecţiile sunt precedate de masterclass-uri ţinute de cunoscuţi ai festivalului, cineaştii Cristian Tudor Popescu şi Dan Curean. Aceştia vor vorbi despre manipulare în documentarul contemporan, 1 octombrie de la 11:00, respectiv, perspective de interpretare a realităţii în filmul documentar, pe 29 septembrie de la aceeaşi oră, la Cinemateca Eforie.

Între aceste două sesiuni de masterclass se aşază o dezbatere a unui eveniment îndelung discutat. La aproape un an de la evenimentul Colectiv, Docuart Fest aduce în cadrul dezbaterii „Cum se vede realitatea la televizor” reprezentanţi ai celor 5 posturi TV (Digi 24, ProTV, TVR, Antena 3 şi Discovery) care au realizat documentare despre cele întâmplate. Cinci unghiuri distincte de abordare vor fi dezbătute chiar de realizatorii acestora, vineri, 30 septembrie, de la 11:00, la Cinematecă.

În programul festivalului este inclus un live performance cu rol de explorare a depresiei. Cinty Ionescu şi Sorin Păun (re)interpretează şi (re)mixează live poveşti personale legate de depresie, pornind de la documentarul interactiv “Faţa ascunsă”.

Programul complet poate fi consultat pe festival.docuart.ro/program/. Intrarea este liberă la toate evenimentele Docuart Fest, iar la gala de deschidere din 27 septembrie participarea se realizează pe baza înregistrării online pe site-ul oficial festival.docuart.ro.

Share this article

Citește mai multe


Creșterea taxelor | Ce se întâmplă cu banii de pensii ai românilor și cu investițiile la bursă
Cu investiții totale de 23,5 mld. lei pe bursă – adică aproape un sfert din banii de pensii private ai românilor – fo...
Creșterea taxelor | Biriș pune punctul pe ”i”: Pierdem miliarde din PNRR sau supărăm mediul de afaceri?
Pus în fața unui deficit bugetar scăpat de sub control, Guvernul României are în prezent de ales: crește impozitele ș...
Cum se simte oboseala cauzată de cancer. Apare aproape în toate tipurile de neoplasme avansate
Cum se simte oboseala de la cancer? Oboseala este un simptom comun al cancerelor avansate, însă acest tip de oboseală...
Asociația Caritas Alba Iulia, despre reforma sistemului de asistență socială: Serviciul social nu e muzeu
Asociația Caritas Alba Iulia, despre reforma sistemului de asistență socială: Serviciul social nu e muzeu Sectorul fu...
Animalul de companie are o respirație urât mirositoare? Iată câteva cauze
Nimic nu se compară cu afecțiunea câinelui, cu excepția cazului în care animalul de companie are un caz grav de halit...
Cum dansează pe manele mireasa lui Oțil și nașa Roxana Ionescu. Ramona Olaru și Diana Munteanu, campioane și ele
Dani Oțil și Gabriela Prisăcariu au făcut cununia religioasă duminică, 30 iulie, la 2 ani de când au devenit soț și s...
Spune-le și altora