Documentare care îţi schimbă viaţa - LIFE.ro
Sari la conținut

Documentare care îţi schimbă viaţa

Cinematografia are puterea să schimbe percepţii. Să ne spună poveşti care să ne şocheze sau să ne inspire, să ne bucure sau să ne tulbure. Datorită lor avem puterea să înţelegem lucrurile care se întâmplă în jurul nostru. Mai jos puteţi găsi câteva documentare care îţi schimbă viaţa.
Share this article

Cinematografia are puterea să schimbe percepţii. Să ne spună poveşti care să ne şocheze sau să ne inspire, să ne bucure sau să ne tulbure. Datorită lor avem puterea să înţelegem lucrurile care se întâmplă în jurul nostru. Mai jos puteţi găsi câteva documentare care îţi schimbă viaţa. Urmăriţi-le şi veţi cunoaşte câteva poveşti incredibile.

Pina (2011) 

Regizorul Wim Wenders ne aduce o bucurie de documentar despre viaţa prietenei sale, artista Pina Baush. O incredibilă dansatoare şi coregrafă care a murit în timpul producţie lui Wenders. Membrii companiei Baush şi a Tanztheater Wuppertal au devenit, rând pe rând, subiecţii regizorului, oferindu-ne din amintirile lor. Un mentor şi un lider, Pina a însemnat enorm pentru lumea dansului mondial. Iar acum, documentarul despre ea, marchează, la rândul său, lumea cinematografiei.

Filmat 3D, Pina nu este orice fel de documentar. Camera se mişcă pentru ca tu să poţi fi exact în mijlocul dansului. Rezultatul nu este doar un documentar biografic genial, ci şi o celebrare a corpului uman şi a artei pe care acesta o poate face. Pina este clar pe lista de documentare care îţi schimbă viaţa.

Dragoste. Libertate. Luptă. Dor. Bucurie. Disperare. Reîntâlnire. Frumuseţe. Putere. 

The Act of Killing (2012)

Indonesia nu este chiar cea mai întâlnită destinaţie turistică pentru noi. Ştim destul de puţine lucruri despre această ţară (cea mai mare ţară insulară din lume). Şi, în afară de capitala Jakarta (a doua zonă urbană din lume după numărul oamenilor care trăiesc aici), nu ştim foarte multe alte locuri. Aşa că The Act of Killingne va oferi posibilitatea să cunoaştem o parte marcată din istoria acestei ţări. Între 1965 şi 1966, a avut loc o epurare anti-comunistă în timpul căreia au murit extrem de mulţi oameni – se estimează că au fost între 400,000 şi 3,000,000 de victime.

Jumătate de secol mai târziu, regizorul Joshua Oppenheimer a creat documentarul The Act of Killing, o retrospectivă brutală, dar realistă a momentelor tragice de atunci. Documentarul încearcă să recreeze acţiunile de atunci în mai multe tipuri cinematografice – western, musical, gangster, avându-i în centru pe membrii importanţi ale acelor momente.

The Central Park Five (2012)

De multe ori astăzi ni se par discuţiile despre discriminările rasiale ca fiind depăşite. Ce bine ar fi să fie aşa! Însă, chiar dacă lucrurile ar fi aşa (deşi suntem foarte departe de asta), este de datoria noastră să le ştim poveştile. Să le înţelegem durerile. Şi să nu mai repetăm greşelile făcute în trecut.

În aprilie 1989, tânără de 28 de ani Trisha Meili a fost agresată şi violată în timp ce făcea jogging în Central Park, New York. În aceeaşi noapte au fost arestaţi cinci indivizi – patru tineri de culoare şi un hispanic. După ore de interogări, cei cinci au fost arestaţi de jefuirea, agresarea, violarea şi încercarea de a o omorî pe Meili. Ce a urmat a fost o furtună mediatică plină de rasism care a dus, în cele din urmă, la acuzarea acestora. După ce aceştia au ajuns în închisoare, un alt bărbat şi-a recunoscut crima, iar cei cinci au fost eliberaţi. Documentarul regizat de Ken Burns se doreşte a fi o analiză a unuia dintre cele mai cunoscute cazuri criminale de peste ocean. The Central Park Five se doreşte a fi un semnal de alarmă asupra lucrurile pe care le putem influenţa printr-o atitudine plină de ură.

Gleason (2016)

Astăzi vorbim, mai mult ca oricând, despre ce înseamnă familie (tradiţională sau nu). Vorbim despre cât de mult ne dorim (sau nu) să fie scris negru pe alb în Constituţie că nu există alt tip de familie decât cea dintre un bărbat şi o femeie. Dar greşim. Nu această ar trebuie să fie discuţia noastră. Ar trebui să vorbim despre ce înseamnă familie. Şi ce înseamnă să fii părinte. Vă recomand să vă uitaţi la Gleason, o să vă faceţi o idee despre aceste concepte.

Steve Gleason era un jucător al echipei de fotbal american New Orleans Saint. Şi încă unul foarte iubit. La 34 de ani, Gleason este diagnosticat cu o boală oribilă – ALS (Amyotrophic lateral sclerosis). Însă acest lucru nu l-a împiedicat să aibă o familie minunată alături de soţia sa Michel Rae Varisco şi de copilul lor Rivers.

Documentarul regizat de Clay Tweel urmăreşte experienţele acestei familii care a refuzat să îşi accepte înfrângerea. Gleason ne arată ce înseamnă să fii tată – petrecându-şi toată viaţa, de după aflarea diagnosticului, pentru a da mai departe din experienţele, învăţăturile şi gândurile sale către fiul său Rivers. Gleason este clar pe lista de documentare care îţi schimbă viaţa.

Life, Animated (2016)

Nu ştim ce înseamnă a avea un copil cu autism. Nu ne învaţă nimeni ce simte, ce trăieşte şi cum gândeşte un astfel de copil. Şi nu le spune nimeni părinţilor ce va urma. De cele mai multe ori fricile sunt cele care ne acaparează şi renunţăm. Renunţăm, cel puţin, să mai visăm la un viitor frumos. Life, Animated este pe lista de documentare care îţi schimbă viaţa, arătându-ne ce înseamnă această aventură, fiind în mod cert, pe lista de documentare care îţi schimbă viaţa.

Documentarul este bazat pe cartea lui Ron Suskind despre fiul său care a fost diagnostica la 3 ani cu autism. Owen s-a retras într-o perioadă de tăcere şi de izolare. Însă, părinţii săi au găsit soluţia pentru a vorbi cu el: prin puterea incredibilă a cinematografiei. Filmele de animaţie, în special cele produse de Walt Disney, i-au dat lui Owen puterea să aibă un viitor frumos, înţelegând prezentul confuz din jurul său.

Share this article

Citește mai multe


Creșterea taxelor | Ce se întâmplă cu banii de pensii ai românilor și cu investițiile la bursă
Cu investiții totale de 23,5 mld. lei pe bursă – adică aproape un sfert din banii de pensii private ai românilor – fo...
Creșterea taxelor | Biriș pune punctul pe ”i”: Pierdem miliarde din PNRR sau supărăm mediul de afaceri?
Pus în fața unui deficit bugetar scăpat de sub control, Guvernul României are în prezent de ales: crește impozitele ș...
Cum se simte oboseala cauzată de cancer. Apare aproape în toate tipurile de neoplasme avansate
Cum se simte oboseala de la cancer? Oboseala este un simptom comun al cancerelor avansate, însă acest tip de oboseală...
Asociația Caritas Alba Iulia, despre reforma sistemului de asistență socială: Serviciul social nu e muzeu
Asociația Caritas Alba Iulia, despre reforma sistemului de asistență socială: Serviciul social nu e muzeu Sectorul fu...
Animalul de companie are o respirație urât mirositoare? Iată câteva cauze
Nimic nu se compară cu afecțiunea câinelui, cu excepția cazului în care animalul de companie are un caz grav de halit...
Cum dansează pe manele mireasa lui Oțil și nașa Roxana Ionescu. Ramona Olaru și Diana Munteanu, campioane și ele
Dani Oțil și Gabriela Prisăcariu au făcut cununia religioasă duminică, 30 iulie, la 2 ani de când au devenit soț și s...
Spune-le și altora