Documentarul cel mai vizionat de români în 2017
Filmul documentar este, se ştie, un gen care cucereşte mai greu publicul larg în comparaţie cu lungmetrajele, spre exemplu. Aşa că nu poate fi decât salutar faptul că un documentar românesc a fost vizionat de peste 5.100 de spectatori, din august, când a fost lansat în cinematografele româneşti, şi pănă astăzi, după cum aflăm de pe news.ro.
Este vorba de „Ţara moartă”, al lui Radu Jude, care a fost recent premiat pentru regie la festivalul de film La Orquídea (Cuenca). “O excepţie între filmele româneşti recente care se străduiesc din răsputeri să atingă autenticitatea”, aşa cum apreciază Variety, filmul este un eseu documentar alcătuit din imagini statice (peste 500 de fotografii din cele peste 8500 ale colecţiei Costică Acsinte), texte ce aparţin scriitorului Emil Dorian şi fragmente de pe coloana sonoră a filmelor de propagandă din anii ’30-’40.
Realizat cu ajutorul lui Cezar Mario Popescu, cel care a descoperit colecţia de fotografii a lui Costică Acsinte (cunoscut fotograf din perioada interbelică), documentarul lui Jude este “un instantaneu multi-dimensional al istoriei”, cum îl decrie The Hollywood Reporter, ce surprinde prin abordarea “în mod inteligent şi original a anti-semitismului şi propagandei naţionaliste în contextul vieţii oamenilor obişnuiţi„.
„Ţara moartă” este una din multele bucăţi de istorie românească îngropată pe care un regizor cu viziune a scos-o la lumină trezind amintiri, nostalgii şi emoţii de tot felul. Toate astea au făcut ca documentarul „Ţara moartă” (o producţie Hi Film şi Fast Film) să atingă profund 5.100 de suflete.