Dr. Andreea Catrina: “Aparatul dentar se poate purta la orice vârstă, din perioada copilăriei, până la vârsta adultă” - LIFE.ro
Sari la conținut

Ce poate fi mai frumos decât un zâmbet alb şi sănătos? Din ce în ce mai mulţi tineri îşi pun aparat dentar pentru a repara dinţii strâmbi de care nu au avut grijă în copilărie. A avea grijă de dantură nu înseamnă doar a preveni situaţiile dureroase şi total neplăcute de mai târziu, dar şi a câştiga admiraţia celor din jurul tău atunci când le zâmbeşti frumos. Iar a avea dinţii sănătoşi nici nu înseamnă un efort atât de mare, trebuie doar să ştii să urmezi nişte paşi esenţiali. De mic copil ai nevoie să adopţi obiceiul unei igiene orale sănătoase, a unei relaţii constante cu mediul dentist, dar şi o alimentaţie sănătoasă.

Şi atunci, ce trebuie să facem pentru a avea grijă de dinţii noştri? Care sunt obiceiurile obligatorii pe care ar trebui să le avem? Ce putem face pentru a avea grijă de dinţii noştri atunci când suntem în timpul sarcinii. Încercăm să răspundem la toate aceste întrebări cu doamna doctor Andreea Catrina.

Cum putem avea grijă de dinţii noştri? 

Sănătatea dentara depinde foarte mult de tipul alimentaţiei, de tipul igienei dentare, dar presupune şi o dependenţă de medicul stomatolog.

Cât de des trebuie să mergem la un control? 

Controlul stomatologic de rutină trebuie făcut la minimum 6 luni.

Cum ar trebui să arate ritualul nostru de spălat pe dinţi?

Igiena dentară zilnică se referă la periajul dentar zilnic, dimineaţa şi seara. Folosirea apei de gură, a aţei dentare, dar şi a irigatorului bucal. Toate sunt foarte importante.

Ce înseamnă să ne spălăm corect pe dinţi? 

Pentru a ne curăţa dinţii corect, trebuie să cerem ajutorul medicului dentist, pentru a ne însuşi o tehnică individuală de periaj. Este recomandat să folosim atât periuţa electrica, dar şi periuţa manuală.

Cât de des trebuie să folosim aţa dentară – şi cum o alegem?

Aţa dentară este foarte importantă şi este complementară periuţei dentare. Folosirea ei trebuie să se facă zilnic, după fiecare periaj dentar.

Trebuie să folosim apa de gură? 

Apa de gură se foloseşte pentru a îndepărta bacteriile rămase în urma periajului dentar. Este recomandat să o folosim zilnic, după fiecare periaj.

Cum putem avea grijă de dinţii noştri la prânz atunci când nu putem să ne spălăm pe dinţi?

Când nu suntem acasă putem să ne pregătim o mică trusă de igienă dentară care să conţină măcar aţă dentară. Dacă totuşi nu avem la dispoziţie niciun mijloc de igiena, putem să folosim timp de 30 minute după masă guma de mestecat.

Ce trebuie să facem pentru a avea un zâmbet de Hollywood? 

Zâmbetul perfect se obţine doar cu ajutorul medicului specialist. Zâmbetul de Hollywood se referă la metode de cosmetizare dentară, precum: albire, faţetare.

Ce părere aveţi despre detartraj? La cât timp trebuie făcut? Este pentru toată lumea? 

Detartrajul este arma împotriva îmbolnăvirii parodontale. Se face la aproximativ 6 luni de zile, dar sunt situaţii în care este necesar şi mai devreme. Este recomandat în special adulţilor, uneori şi copiilor, fără a dăuna sănătăţii dentare sau gingivale.

Vedem din ce în ce mai mulţi adulţi (peste 30 de ani) care poartă aparat dentar, încep românii să aibă mai multă grijă de dinţii lor?

Putem sesiza o îmbunătăţire a tehnicilor, a medicinei, dar şi un interes crescut al oamenilor către perfecţiune. De aici cred că este şi cererea mare pentru a avea o dantură corectă şi sănătoasă.

Ar fi cazul să ne grăbim … până la ce vârstă se mai pot corecta dinţii cu aparat dentar? 

Ortodonţia nu are vârstă. Aparatul dentar se poate purta la orice vârstă, din perioada copilăriei, până la vârsta adultă. Bineînţeles că necesită un control riguros, iar în urma acestuia se stabileşte cu exactitate ce tip de aparat se poate aplica.

Copiii trebuie să ajungă la medicul stomatolog de la apariţia primului dinţişor”

Pe de altă parte, cum putem avea grijă de dinţii noştri în timpul sarcinii? Ce trebuie să evităm? Şi cum putem să tratăm eventualele probleme dentare?

Întotdeauna recomand femeilor să aibă grija de dinţi şi înainte de a rămâne gravide. Este corect şi recomandat ca orice problemă dentară să se rezolve înainte de sarcină. Pe perioada sarcinii trebuie continuat cu detartrajul dentar pentru a preveni apariţia gingivitei de sarcină care este destul de neplăcuta. Dacă totuşi apar dureri sau probleme dentare se vor evita anestezia şi radiografia dentară în trimestrul 1 şi 3 de sarcină (în trimestrul 1 se formează organele fătului, iar în trimestrul 3 se poate declanşa travaliul).

Iar după ce avem copil, când ar trebui să venim cu el la primul control la medicul dentist? 

Copiii trebuie să ajungă la medicul stomatolog de la apariţia primului dinţişor. Pe măsura ce înaintează erupţia, copilul trebuie să se obişnuiască cu mediul cabinetului stomatologic şi pentru a preveni apariţia cariei dentare.

Iar la final, pentru a avea grijă de dinţii tăi, ţi-am pregătit un scurt ghid de îngrijire obligatorie. Cum să ai dinţii sănătoşi în doar 3 paşi: 

Share this article

Citește mai multe


Creșterea taxelor | Ce se întâmplă cu banii de pensii ai românilor și cu investițiile la bursă
Cu investiții totale de 23,5 mld. lei pe bursă – adică aproape un sfert din banii de pensii private ai românilor – fo...
Creșterea taxelor | Biriș pune punctul pe ”i”: Pierdem miliarde din PNRR sau supărăm mediul de afaceri?
Pus în fața unui deficit bugetar scăpat de sub control, Guvernul României are în prezent de ales: crește impozitele ș...
Cum se simte oboseala cauzată de cancer. Apare aproape în toate tipurile de neoplasme avansate
Cum se simte oboseala de la cancer? Oboseala este un simptom comun al cancerelor avansate, însă acest tip de oboseală...
Asociația Caritas Alba Iulia, despre reforma sistemului de asistență socială: Serviciul social nu e muzeu
Asociația Caritas Alba Iulia, despre reforma sistemului de asistență socială: Serviciul social nu e muzeu Sectorul fu...
Animalul de companie are o respirație urât mirositoare? Iată câteva cauze
Nimic nu se compară cu afecțiunea câinelui, cu excepția cazului în care animalul de companie are un caz grav de halit...
Cum dansează pe manele mireasa lui Oțil și nașa Roxana Ionescu. Ramona Olaru și Diana Munteanu, campioane și ele
Dani Oțil și Gabriela Prisăcariu au făcut cununia religioasă duminică, 30 iulie, la 2 ani de când au devenit soț și s...
Spune-le și altora