Dermatologul Victor Clătici spune că a slăbi este esenţial pentru cei supraponderali, dar atenţie, procesul slăbirii aduce cu sine efecte negative asupra pielii. Conceptul conform căruia dacă slăbeşti pielea îşi revine, sau se retrage, este fals. De ce? Găsiţi explicaţii în interviul de mai jos. Da, se poate slăbi nu numai sănătos, dar şi frumos. Dermatologul Victor Clătici a iniţiat programul cu acest nume, în care nutriţionişti ajută pacientul, iar tehnicile dermatologice non-invazive ajută pielea.
Domnule doctor, să vorbim despre slăbit!
Dr. Victor Clătici: Da, dar nu vorbim despre orice fel de slăbit, ci despre unul cât mai apropiat de ştiinţă şi care să nu se asocieze cu nişte reacţii adverse.
Slăbitul este un stres pentru organism.
Da, foarte mare! De ce? Pentru că brusc, organismul este privat de ceea ce îi place lui. De-a lungul istoriei corpului nostru, el a fost învăţat să facă depozite la vremuri bune pentru vremuri rele. Numai că stilul de viaţă s-a schimbat foarte mult în ultima sută de ani. Să ne aducem aminte ce făceau strămoşii noştri. Ei munceau vara şi se odihneau iarna. Noi ce facem? Ne odihnim vara când ar trebui să muncim şi muncim iarna când ar trebui să ne odihnim. Ritmul străbunicilor noştri era fiziologic, nu al nostru de azi. Ei, când mergeau la câmp, băgau o ţuică, o slană, o pâine şi ceapă, dar făceau ceva cu energia pe care o primeau. Noi ce facem? Aplicăm regula celor 3 scaune: fotoliul, scaunul de la maşină şi de la birou. Noi, practic schimbăm aceste 3 elemente permanent. La nivel global se consideră că sitting is the new smoking. Deci când noi stăm, stă şi sângele. Cum ar trebui să facem? 25 de minute stăm apoi 5 minute mergem sau ne mişcăm. Un pic de mişcare care pune la rândul ei sângele în mişcare. Asta este ceea ce am învăţat eu de când eram „ştrumf”: nu ne odihnim când obosim, ne odihnim ca să nu obosim!
Stilul de viaţă actual este… cum?
Mult aport de calorii, sindrom metabolic, supraponderabilitate, afecţiuni cardiovasculare etc, etc.
Şi ce să facem?
Dr. Victor Clătici: O vorbă celebră spune dacă vrei să obţii alte rezultate trebuie să schimbi ceea ce faci în fiecare zi. Succesul nostru stă nu numai într-un week-end în care facem mişcare, sau altceva, ci în lucrurile mărunte de fiecare zi. Şi atunci, cu cât conştientizăm ce efect negativ are stilul nostru de viaţă asupra sănătăţii noastre, cu atât este mai bine. Dar e greu să facem asta, pentru că azi trăim într-o mare presiune din partea mediului înconjurător, la muncă, din partea societăţii, social media nu apropie oamenii, ci îi îndepărtează, vezi celebrele poze cu membrii familiei adunaţi la o masă şi fiecare stă cu câte un telefon în mână. Deci stilul acesta de viaţă trebuie schimbat. În ultimii ani am studiat mult cărţi de dezvoltare personală şi la un moment dat am găsit o expresie foarte frumoasă care îi aparţine lui Charles Duhigg care a scris o carte despre obiceiuri, expresia fiind keystone habbits. Nu este un obicei fabulos, ci unul mic care atrage multe altele pe lângă… De exemplu, un obicei de tipul „keystone habbits” este acela de a merge 10.000 de paşi pe zi. Un altul este să te trezeşti dimineaţa mai devreme decât ar trebui. Şi aşa, ai timp de tot felul de activităţi care îţi pot face bine. Pentru că, peste noapte, noi nu putem slăbi 50 de kg. Sunt unii care cred. În populaţia generală există supraponderali şi normoponderali. Cei normoponderali sunt asociaţi cu o stare de sănătate mai bună şi sunt mai bine acceptaţi din punct de vedere social. Ceilalţi intră în zona patologică. Internetul prin accesul la surse neverificate, face mai mult rău. Dacă urmăm cure de slăbire celebre, doar pentru că sunt celebre, vor exista efecte negative asupra organismului!
Cum începem să slăbim?
Dr. Victor Clătici: Întâi trebuie să ne motivăm. Deci: de ce vreau să slăbesc? – aceasta este întrebarea. Care este motivaţia mea fizică şi psihică de a slăbi? Din fericire, din ce în ce mai multă lume se adresează personalului specializat într-ale slăbirii. Deci medicul trebuie să stabilească cea mai bună schemă pentru fiecare în funcţie de vârstă, sex, probleme de sănătate, dealine-uri (adică una e să vrei să slăbeşti 10 kg într-un an, alta este să vrei să slăbeşti 10 kg în 2 luni). Aceste persoane calificate, abilitate, profesioniste ştiu să facă scheme de slăbit în care, deşi reduc numărul de calorii, oferă organismului tot ce are el nevoie pentru a menţine un echilibru de nutrienţi. Asta este foarte important. Curele de slăbire drastice şi peste noapte au efecte poate spectaculoase, dar privează organismul de multe. De aceea eu, împreună cu mulţi alţi doctori vrem să iniţiem un program complex de ajutor al pacientului care vrea să slăbească nu numai sănătos, dar şi frumos.
Şi anume, care?
Slăbirea nu se asociază numai cu aspecte pozitive, chiar şi cea controlată. Principala problemă pe care o au pacienţii este laxitatea pielii (din sfera mea de competenţă, vorbesc). Multă lume nu îşi pune problema că slăbind, s-ar putea să apară şi efecte negative asupra pielii. În cadrul acestui concept inovator care se numeşte slăbeşte frumos şi sănătos, dorim pe cât posibil să prevenim instalarea laxităţii cutanate, dorim pe cât posibil să amânăm/anulăm necesitatea unei intervenţii chirurgicale. Persoana supraponderală se caracterizează prin anumite agresiuni asupra colagenului pe care nici măcar nu le conştientizează. Cea mai importantă este faptul că baia de zahăr în care stă colagenul lui, valorile înalte ale glicemiei în care stau fibrele lui elastice, se asociază cu apariţia unor produşi foarte interesanţi care se numesc produşi avansaţi de glicaţie. Nivelul ridicat al glicemiei determină apariţia acestor produşi avansaţi de glicaţie în care fibra de colagen se leagă de un zahar şi devine un colagen prost, deci din start pacientul obez sau supraponderal are o piele mai puţin elastică, mai puţin funcţională. Cu alte cuvinte, ideea generală conform căreia după ce slăbeşti piele revine singură la loc este greşită! Mai mult, de obicei un pacient supraponderal a făcut de-a lungul vieţii sale mai multe cure de slăbire. Şi orice cură de slăbire se asociază cu un colagen prost, cu o fibră elastică proastă.
Ce faceţi prima dată unui pacient supraponderal sau ponderal, mă rog, care vine la dvs. şi intră în acest program?
Dr. Victor Clătici: Mai întâi îi fac un inventar al tuturor factorilor din ultimii 10-15 ani cu potenţial negativ asupra colagenului şi fibrelor sale elastice: colagenul, soarele, fumatul. Oricum el fiind supraponderal, a avut de-a lungul timpului nivele crescute de glicemie. Mai mult, zahărul în exces induce senescenţa fibroblastelor. Mai exact, fabrica noastră de colagen, de acid hialuronic, „dealerul nostru autorizat” de ţesut elastic, nu mai este funcţional. Statusul acesta metabolic asociat cu obezitate înseamnă free fatty acids, FFA, care au efecte inflamatorii extraordinare. Obezitatea fără diabetic zaharat, se asociază cu un stres oxidativ care distruge în plus!
Ce putem face? Că deja mi-e frică…
În primul rând, mergem la un nutriţionist. Apoi la un consult dermatologic care să determine nivelul de laxitate de la nivelul feţei, sau de la nivel abdominal, ca să vedem ce putem face din procedurile astea: laser, infrared, radiofrecvenţă, tehnologii non-invazive. Crioterapia, de exemplu, nu este pentru acest gen de pacienţi, mai degrabă pentru depozitele de grăsime localizate. Noi încercăm să strâmtăm corpul, să stimulăm sinteza de nou colagen.
Ce conţine grăsimea?
Dr. Victor Clătici: Adipocite. Ţesutul adipos este format din adipocite. Mai există în plus reţeaua de colagen, reţeaua de fibre elastice. În interiorul adipocitului se află colesterol, acizi graşi, trigliceride. Un întreg depozit!
Care sunt avantajele intervenţiilor non-invazive?
Nu e nevoie de recuperare post intervenţie. Pacientul vine, îţi face intervenţia şi pleacă direct la… restaurant, dacă vrea. Fără anestezie, fără durere, fără pansamente. Ca principiu schema este de 6 şedinţe la 2 săptămâni, de atac, şi apoi de întreţinere.
Care este beneficul acestor terapii?
Lipsa efectului negativ. Noi prevenim laxitatea pielii. Sau, în cazul persoanelor care vor să slăbească mult, să ajutăm colegii noştri de la chirurgie să facă o operaţie mai puţin largă.
Rezultatul este la fel pentru toată lumea?
Dr. Victor Clătici: Nu. Între două paciente dintre care una fumează şi alta nu fumează, la cea care nu fumează rezultatul va fi mult mai bun. Sau: este evident că o persoană care nu are în antecedentele ei 20 de cure de slăbire în ultimii 5 ani va răspunde mai bine. Noi nu dorim să facem oamenii mai tineri, noi dorim să le creştem calitatea vieţii. După cum le spun tuturor foştilor mei studenţi sau medicilor mei rezidenţi: o intervenţie laser nu are „succes”! Ea are impact!
Deci pacientul slăbeşte la un nutriţionist, şi la dvs. previne laxitatea pielii.
Exact. Vă dau un exemplu: colagenul necesită timp să apară, undeva între 4 şi 5 săptămâni. Noi stimulăm permanent şi compactăm permanent. Aparatele au vacuum, radiofrecvenţă, ridică temperatura pielii. Încălzirea e termic controlată pentru o anumită perioadă de timp. Nu există aparate proaste, există aparate prost folosite. Dacă vrei să ai 10 pacienţi pe zi, când aparatul folosit cum trebuie poate rezolva 5 pacienţi, atunci tu ca medic nu vei avea 5 succese, ci 10 insuccese. Regulile trebuie respectate, pentru că producătorul respectiv îţi dă ghidul-algoritm, dar dacă tu eşti lacom şi te grăbeşti, nu vei obţine efectele scontate.