Din 7 octombrie, avem un motiv de râs în cinematografe: filmul „Două Lozuri”, realizat în 15 zile de scenaristul şi regizorul Paul Negoescu, film în care grupul celor 3 – Dragoş Bucur, Dorian Boguţă şi Alexandru Papadopol – joacă din nou împreună, spre deliciul spectatorilor. S-a născut un nou trio de comedie, am zice noi, după cel de aur format din Dem Rădulescu, Jean Constantin şi Puiu Călinescu…
Gaşca Bucur-Papadopol-Boguţă s-a apucat serios de comedie. După „Love Building” 1 şi 2, acum apare „Două Lozuri”! Succesul anterior v-a determinat să faceţi încă un film de comedie? Cum au mers cele două „Love Buliding”?
Love Buidling a mers bine, Love Building 2 nu a mers aşa bine, dar am făcut acolo ceva greşeli din care am învăţat, în plus filmul s-a dus aşa, într-o zonă dark…
Dark-ul nu vinde, nu?
Nu prea… „Două Lozuri” este ca atmosferă şi veselie ca „Love Buiding”, dar la puterea a cincea.
Serios? Se poate mai mult de atât?
În cadrul proiecţiilor de la TIFF eu am văzut oameni care şi-au pierdut răsuflarea de râs. Erau în colaps. Se râde mult la filmul ăsta… De vină e scenariul scris de Paul Negoescu.
Super! Abia aştept să râd în hohote. Dar, de ce „Două Lozuri”?
Are o oarecare inspiraţie din „Două loturi” de Ion Luca Caragiale. Ideea lui Paul a pornit de la „Două loturi” şi ne-am gândit să păstrăm ceva din titlul acela şi aşa a apărut filmul „Două Lozuri.”
Ce ar spune Caragiale dacă ar vedea filmul?
Ar cere un procent din încasări, ceea ce mi s-ar părea şi firesc! De aceea repet ceea ce am zis de curând: trebuie să veniţi la film ca să-l susţineţi pe Caragiale, Caragiale este al nostru!
Voi sunteţi aceşti Dem Rădulescu, Puiu Călinescu şi Jean Constantin din filmele BD?
Cristina, vreo 10 oameni mi-au spus până acum că filmul acesta este ca BD-urile, ceea ce pentru mine este un mare compliment, crede-mă! Nu ştiu cum să spun, dar tare mult mi-aş dori să bag oamenii în sală, să vadă filmul, să-i conving să intre. Atât! Pentru că, odată intraţi, vor avea parte de o experienţă extraordinară! Or să râdă mult!
Eu nu mă aşteptam să te apuci de comedie aşa de serios. Faţa ta are un fel de dramatism teatral…
Mie îmi place comedia, să ştii. Viaţa e frumoasă, e veselă, hai să nu ne mai luăm atâta în serios… Pe bune, Doamne fereşte să se întâmple lucruri dramatice!, dar dincolo de extreme, viaţa trebuie luată mai uşor.
Dana se uită la filmele tale?
Da, ei sunt primii critici: ea şi Sofia. Sofia este primul endorser al filmului „Două Lozuri”! Unde se duce, vorbeşte despre el. Ea cred că l-a văzut deja de… vreo 4 ori!
Are comentarii?
Da, are. Îmi spune „tati, uite, nu am înţeles ce ai vrut să faci aici” şi eu îi explic… Sigur, asta nu înseamnă că toate filmele trebuie făcute pentru un copil de 9 ani jumătate, dar ştii cum e… când vrei să zici ceva clar şi un copil de 10 ani nu înţelege, înseamnă că ceva nu a funcţionat bine. Dacă vrei să fii subtil ca în „Poliţist adjectiv” sau „Aurora”, nu te poţi aştepta ca un copil să înţeleagă compromisul unui om intrat în sistem care se revoltă… Normal, asta nu poate pricepe, dar nu despre genul acesta de filme vorbim…
Te-a schimbat emisiunea „Visuri la cheie”?
Pe mine, ca om? Da, noi toţi cei implicaţi în emisiunea asta ne-am dat seama că, odată ce vezi problemele acelor oameni, ale tale nici nu mai există! E uşor să zici „băi, ce nasol, m-a lovit unu în parcare” sau „mi-a scăzut salariu cu 20%”, „băi, ce nasol, nu-mi merge promovarea la Două Lozuri”… dar când cunoşti nişte oameni şi vezi că unul din ei a căzut în cap pe când construia o casă pentru familia lui şi de atunci nevastă-sa îl spală, îl îngrijeşte, face curat în casă, hrăneşte copiii, are grijă de animalele din curte, atunci zici „stai puţin, că ceea ce cred eu că e o problemă, nu e deloc!”. Sau când cunoşti o femeie care a înfiat 12 copii – 12! – ai o cu totul altă imagine despre ce înseamnă bunătatea, caritatea, generozitatea… Ai altfel de repere decât alea pe care le ştiai.
Revenind la cinematografie, în cât timp a fost filmat „Două Lozuri”?
În 15 zile,
Cum aşa?!
E un film independent! Dacă depăşeam perioada asta, depăşeam şi bugetul!
Auzi? Găsesc lozurile la final?
Mmmmmdaaa, dar problemele nu se sfârşesc cu această ocazie.
Cine este scenaristul şi regizolul Paul Negoescu?
Este un regizor tânăr care a făcut şi „O lună în Thailanda” şi care are nişte scrutmetraje foarte bune şi care ne-a acceptat ropunerea de a face „Două Lozuri”. A venit cu nişte idei şi cu nişte soluţii foarte bune pentru ceea ce am vrut noi să facem.
Acum, la final, vrei să ne mai spui ceva memorabil despre film?
Da. Dacă sunteţi nostalgici şi dacă v-a plăcut Dacia 1300, avem una reparată, tunată, aranjată, care se va da unui spectator în urma unui concurs despre care se pot afla mai multe pe facebook, pe pagina filmului Două Lozuri. Dăm o astfel de maşină pentru că, în film, noi trei mergem cu o maşină Dacia 1300. Intraţi pe Facebook şi o să vedeţi şi mai multe despre film.