Eroi care au schimbat epoci, la CinePOLSKA
”Personaje care şi-au devansat vremurile, care au trăit cu visuri şi pasiuni mari”, ”oameni datorită cărora au fost făcute progrese în lumea care ne înconjoară”, sunt eroii ediţiei din acest an a festivalului de film polonez CinePOLSKA, care va avea loc între 17 şi 26 noiembrie la Cinema Elvire Popesco din Bucureşti.
Maria Skłodowska-Curie (chimista care a efectuat cercetări de pionierat în domeniul radioactivităţii şi prima femeie premiată cu Nobel) sau pictorul avangardist Władysław Strzemiński (fondatorul Muzeului de Artă Contemporană din Łódź, primul muzeu de acest fel din Polonia şi al doilea din Europa) se numără printre personajele pe care le veţi recunoaşte în filmele ce vor rula la festival.
”Marie Curie”, regizat de Marie Noëlle, aduce în lumină nu doar o cercetătoare genială care a schimbat istoria, ci şi o mamă iubitoare, o femeie hotărâtă şi independentă.
”Imaginea de apoi”, ultima capodoperă a lui Andrzej Wajda, vorbeşte despre supremul rol al artistului, acela de a servi adevărului.
”Arta de a face dragoste” este despre medicul polonez Wisłocka, care a schimbat viaţa intimă a polonezilor cu ajutorul cărţii sale omonime, publicată în 1978 şi vândută în aproape 7 milioane de exemplare.
”Tablou de vânătoare”, semnat Agnieszka Holland şi Kasia Adamik (mama şi fiică), ce va reprezenta Polonia la Oscar 2018, spune povestea unei bătrâne ale cărei mărturisiri, despre moartea misterioasă a mai multor vânători, nu sunt crezute de nimeni.
La CinePOLSKA, un festival marca Institutului Polonez din Bucureşti, emoţiile sunt intense iar pentru a le trăi nu ai nevoie decât de un bilet (între 30 şi 15 lei). Toate filmele au subtitrare în limba română şi vor ajunge, în primăvara lui 2018, şi în cinematografele altor oraşe româneşti. Mai multe detalii găsiţi aici.