Estival, de sezon: 9 filme în bikini
Criticul de film Cristi Mărculescu face o trecere în revistă a filmelor care nu s-au sfiit să aducă moda bikini-ului pe marele ecran. Citiţi un top cât se poate de savuros scris pentru FilmSi.ro!
E vremea cum nu se poate mai potrivită pentru mare, soare, costume de baie. Şi un top de filme estivale, evident că dotate cu personaje care din motive mai mult sau mai puţin realiste petrec foarte mult timp în bikini. Filmul în bikini a făcut furori încă de la finalul deceniului 5, când bikini-ul era încă o invenţie vestimentară (franceză) nou-nouţă şi teribil de scandaloasă. L-a popularizat ultra-rapid Brigitte Bardot (încă din ’53 şi ’56 vernisată scurt dar teribil de memorabil în bikini prin Manina, la fille sans voiles şi respectiv Et Dieu créa… la femme). Ce-a urmat este uşor de imaginat: iniţial interzis (da, chiar şi prin Europa, nu doar în SUA) costumul de baie mult prea libertin pentru standardele morale epocii a devenit un must, întâi pentru câteva plaje, apoi pentru industria de cinema şi finalmente pentru o bună parte a populaţiei feminine de pe întreg globul terestru. Superlativele se cer trecute în revistă.
Cel mai preistoric film cu bikini? One Million Years BC (Don Chaffey, 1966)
Nu vă întrebaţi de ce o femeie a peşterilor ar fi purtat, cu un milion de ani înaintea Erei Noastre un costum de baie din două piese. Făcut din blănuri de animale care nu inspiră chiar confort. Îl poartă, cu o naturaleţe demnă de ditai sex-simbolul Raquel Welch. Filmul de aventuri preistorice a îmbătrânit mult în ce priveşte efectele speciale, dar cu toate caraghioslâcurile animalelor (ţestoase şi iguane) şi machetelor care trebuiau să fie dinozauri periculoşi a rămas şarmant în felul acela în care filmele de aventură ale deceniilor 5 şi 6 au reuşit să rămână în imaginarul colectiv. Zecile de filme cu aventuri prin preistorie care i-au urmat au dat ocazia şi altor actriţe să aspire la titlul de Regina Bikini-ului de blană preistorică, dar tot doamna Raquel l-a purtat cel mai convingător.
Cel mai anarhist film cu bikini? Spring Breakers (Harmony Korine, 2012)
Un grup de fete puse pe distracţie şi un dealer de droguri cu comportament dubios se împrietenesc (vorba vine) în Miami, locul preferat pentru vacanţa de vară pentru milioane de studenţi şi studente americani. Haosul total din jurul protagoniştilor nici măcar nu se poate compara cu haosul din capetele fetelor. Jafuri armate şi droguri fumate şi prizate, sex şi sexy cât cuprinde, muzici hip şi un film perfect croit pentru o generaţie narcisistă pe Instagram şi complet anarhică în viaţa (i)reală. Exceptând adolescentele americane cu trupuri de fotomodele şi apucături de gangster nimeni nu petrece atât de mult timp în costum de baie, dar să considerăm bikini-ul ca pe dispozitiv stilistic care ajută din plin filmul să-şi găsească publicul şi să devină instant un fenomen.
Cel mai trashy film cu bikini? Beach Babes from Beyond (David DeCocteau, 1993)
Numai anii ’90 ar fi putut scorni un trash-fest atât de inter-galactic şi atât de disperat să fie şi sexy şi SF şi amuzant. Scurt pe doi, trei extraterestre deosebit de sexy şi deosebit de umane au neobişnuit de rara ocazie de-a vizita planeta Pământ. Mai exact una dintre plajele Terrei, care duduie de tinere atletice îmbrăcate în bikini… Comedia antologic de cretină este de fapt un exemplu clar al filonului de 100% trash american din care ceva mai târziu avea să iasă Dude, where’s My Car?, pe care de fapt şi de drept îl puteţi considera un remake (neoficial, dar şi mult mai reuşit) al acestui film.
Cel mai cuminte film cu bikini? Into the Blue (John Stockwell, 2005)
Cu Jessica Alba petrecându-şi 80% din film în bikini şi cu Paul Walker preumblându-se în bermude filmul acesta ar fi trebuit să fie deosebit de sexy. Ar fi putut ajuta şi secundarii, Scott Caan şi Ashley Scott. Dar Into the Blue reuşeşte performanţa negativă de-a fi mai puţin sexy decât oricare dintre actriţele şi actorii implicaţi în proiect. Nici partea de aventură, cu acea comoară scufundată, pentru care nişte piraţi sunt dispuşi să facă absolut orice, nu funcţionează strălucit. Ca orice film „de tineret” Into the Blue are fanii şi fanele lui, dar la modul onest dezamăgeşte şi amatorii de aventuri şi doritorii de thriller oceanic şi pe fanii oricăruia dintre actori.
Cel mai inter-galactic film cu bikini? Barbarella (Roger Vadim, 1968)
Până s-o pună George Lucas pe Carrie Fisher în bikini-ul galactic pentru Star Wars: Episode VI – Return of the Jedi (1983), SF-urile cu aventuri spaţiale făcuseră deja abuz de bikini galactici. Ce-are a face spaţiul cosmic, rece şi periculos pentru organismul uman cu cele mai sumare costume (şi protecţie zero)? Ar trebui să-l întrebăm pe Roger Vadim, care-o pune pe Jane Fonda să exploreze spaţiul cosmic în felurite feluri de costume de baie deloc protectoare. Aventurile umoristico-erotice prin care trece eroina sunt extrase, cu umorul şi senzualitatea de rigoare dintr-o bandă desenată şi, deşi campy, sunt încă ilare.
Cel mai sângeros film cu bikini? Piranha 3-D (Alexandre Aja, 2010)
Povestea cu peştii piranha modificaţi genetic care dau iama într-un water-park o ştie toată lumea. A necesitat încă din 1978 o mulţime de bikini şi un măcel de proporţii colosale. Proaspăt importat la Hollywood francezul Alexandre Aja nu se sfieşte nici de la gore, nici de la sexploitation. Ce rezultă este un horror obraznic şi deloc dispus să ofere vreo alinare sufletele sensibile din faţa ecranelor şi nici duduilor planturoase care-şi găsesc tragicul sfârşit în bikini.
Cel mai simpatic film cu bikini? Beach Party (William Asher 1963)
Comedioara cu surfing şi cântecele care-a deschis una din cele mai apreciate serii de filme ale deceniului 6 a fost urmată de nu mai puţin de 11 sequel-uri. Povestea simpluţă dar deloc penibilă de amor între Frankie Avalon şi Annette Funicello e servită cu umor şi cu toate peripeţiile pe care le promite un film care-a fost promovat cu tagline-ul „Pe această plajă sunt 10.000 de tineri şi doar 5.000 de pături!”. Mult mai eficient decât ar fi de aşteptat de la un film american de consum în masă al anilor ’60, Beach Party are umor valid şi reuşeşte să fie sexy chiar şi acum.
Cel mai eşuat film cu bikini? Baywatch (Seth Gordon, 2017)
Umorul lui Seth Gordon este ca o glumiţă sexuală răsuflată pe care o tot repetă puştanii de 12-13 ani. Baywatch, filmul de multiplex extras din serialul iconic al începutului de deceniu 9 are fi meritat poate mai mult. Alessandra Daddario şi The Rock în mod cert meritau un regizor din ghearele căruia să poată salva măcar câte ceva. Zack Effron, chiar şi el poate ar fi meritat un rol mai puţin jenant. Dar asta este, ce rămâne din Baywatch sunt câteva secvenţe de acţiune şi-o alergătură în slo-mo.
Cel mai bărbătesc bikini filmat vreodată? Borat ( Larry Charles, 2006)
Cea mai absurdă creaţie vestimentară posibilă nu avea cum să lipsească din garderoba celui mai kazakhstanez reporter fictiv inventat vreodată, numitul Borat Sagdiyev. La fel de memorabil şi fix la fel de amuzant la modul scabros ca multe din chestiunile filmate mankini-ul purtat de Sasha Baron Cohen a intrat deja în cultura pop a mapamondului, pe post de costumaţie pentru petreceri teribile şi teribiliste.
Citiţi mai multe cronici de film pe FilmSi.ro.