Exerciții de relaxare. Sau șase tehnici ce te vor ajuta să scapi de stres - LIFE.ro
Sari la conținut

Exerciții de relaxare. Sau șase tehnici ce te vor ajuta să scapi de stres

Cu toții ne confruntăm cu situații stresante de-a lungul vieții noastre, variind de la supărări minore, cum ar fi blocajele în trafic până la griji mai grave, cum ar fi boala severă a unei persoane dragi. Indiferent care este cauza, stresul nu face altceva decât să ne inunde corpul cu hormoni
Share this article

Avem nevoie de exerciții de relaxare? Suntem atât de stresați încât să nu mai știm cum să ieșim din această situație? Poate nici chiar așa, dar cine spune că nu a cunoscut stresul, cel puțin în ultimul an de zile, ori are o armă secretă, ori înflorește frumos realitatea.

Cu toții ne confruntăm cu situații stresante de-a lungul vieții noastre, variind de la supărări minore, cum ar fi blocajele în trafic până la griji mai grave, cum ar fi boala severă a unei persoane dragi. Indiferent care este cauza, stresul nu face altceva decât să ne inunde corpul cu hormoni. În astfel de momente inima pare să fie pe marginea prăpastiei, respirația se accelerează, iar mușchii se încordează. Îți sună cunoscut? Sau poate ai fost prea stresat încât nu ai mai fost capabil să-ți monitorizezi simptomele?

Specialiștii consideră că acest așa-numitul „răspuns la stres” este o reacție normală la situații de amenințare, perfecționate în preistorie pentru a ne ajuta să supraviețuim amenințărilor precum atacul unui animal sau ale unui fenomen natural. Astăzi, rareori ne confruntăm cu aceste pericole fizice, dar situațiile dificile din viața de zi cu zi pot declanșa răspunsul la stres. Nu putem evita toate sursele de stres din viața noastră și nici nu am vrea. Dar putem dezvolta modalități mai sănătoase de a răspunde la ele.

O modalitate este de a invoca „răspunsul de relaxare”, printr-o tehnică dezvoltată pentru prima dată în anii 1970 la Harvard Medical School de cardiologul Dr. Herbert Benson, editor al Harvard Medical School Special Health Report, Stress Management: Approaches for prevent and reduce stress. Răspunsul de relaxare este opusul răspunsului la stres. Este o stare de odihnă profundă care poate fi provocată în multe feluri. Cu practica regulată, poți crea un puț de calm în care să te scufunzi pe măsură ce apare nevoia.

Iată șase exerciții de relaxare care pot invoca răspunsul la relaxare și reduce astfel stresul:

  1. Concentrarea respirației. În această tehnică simplă respiri lung, lent și profund (cunoscută și sub denumirea de respirație abdominală). În timp ce respiri, îți dezactivezi mintea de gândurile și senzațiile care îți distrag atenția. Concentrarea respirației poate fi deosebit de utilă pentru persoanele cu tulburări alimentare, pentru a le ajuta să se concentreze asupra corpului lor într-un mod mai pozitiv. Cu toate acestea, este posibil ca această tehnică să nu fie adecvată pentru cei cu probleme de sănătate care îngreunează respirația, precum afecțiuni respiratorii sau insuficiență cardiacă.
  2. Scanare corporală. Această tehnică combină focalizarea respirației cu relaxarea musculară progresivă. După câteva minute de respirație profundă, te concentrezi asupra unei părți a corpului sau a unui grup de mușchi și eliberezi mental orice tensiune fizică pe care o simți acolo. O scanare corporală te poate ajuta să conștientizezi conexiunea minte-corp. Dacă ai suferit o intervenție chirurgicală recentă care îți afectează imaginea corporală, această tehnică poate fi mai puțin utilă.
  3. Imagini ghidate. Pentru această tehnică, evoci scene, locuri sau experiențe liniștitoare în mintea ta pentru a te ajuta să te relaxezi și să te concentrezi. Poți găsi aplicații gratuite și înregistrări online cu scene calmante – asigură-te doar că alegi imaginile pe care le consideri liniștitoare și care au o semnificație personală. Imaginile ghidate te pot ajuta să îți consolidezi o viziune pozitivă asupra ta, însă nu este un exercițiu util pentru cei care au gânduri intruzive sau cei cărora le este greu să evocă imagini mentale.
  4. Meditația Mindfulness. Această practică presupune să stai confortabil, să te concentrezi asupra respirației și să atragi atenția minții asupra momentului prezent, fără a te îndrepta către preocupările legate de trecut sau viitor. Această formă de meditație s-a bucurat de o popularitate crescândă în ultimii ani. Cercetările sugerează că poate fi utilă pentru persoanele cu anxietate, depresie și durere.
  5. Yoga, tai chi și qigong. Aceste trei arte antice combină respirația ritmică cu o serie de posturi sau mișcări curgătoare. Aspectele fizice ale acestor practici oferă un accent mental care te poate ajuta să îți distragi atenția de la gândurile negative. De asemenea, îți pot spori flexibilitatea și echilibrul. Dar dacă nu ești o persoană activă în mod normal sau ai probleme de sănătate, aceste exerciții de relaxare ar putea fi prea provocatoare. Adresează-te medicului înainte de a începe practicarea lor.
  6. Rugăciunea repetitivă. Pentru această tehnică, repeți în tăcere o scurtă rugăciune sau o frază dintr-o rugăciune în timp ce te concentrezi pe respirație. Această metodă poate fi deosebit de atrăgătoare dacă religia sau spiritualitatea sunt semnificative pentru tine.

Mai degrabă decât să aleagă o singură tehnică, experții recomandă eșantionarea mai multora pentru a vedea care dintre ele funcționează cel mai bine pentru tine. Recomandarea este de 20 de minute pe zi, însă toți sunt de acord că și numai câteva minute zilnic pot face minuni. Cu cât practici aceste exerciții de relaxare mai mult și mai des, cu atât beneficiile sunt mai mari și poți scăpa de stres.

Share this article

Citește mai multe


Creșterea taxelor | Ce se întâmplă cu banii de pensii ai românilor și cu investițiile la bursă
Cu investiții totale de 23,5 mld. lei pe bursă – adică aproape un sfert din banii de pensii private ai românilor – fo...
Creșterea taxelor | Biriș pune punctul pe ”i”: Pierdem miliarde din PNRR sau supărăm mediul de afaceri?
Pus în fața unui deficit bugetar scăpat de sub control, Guvernul României are în prezent de ales: crește impozitele ș...
Cum se simte oboseala cauzată de cancer. Apare aproape în toate tipurile de neoplasme avansate
Cum se simte oboseala de la cancer? Oboseala este un simptom comun al cancerelor avansate, însă acest tip de oboseală...
Asociația Caritas Alba Iulia, despre reforma sistemului de asistență socială: Serviciul social nu e muzeu
Asociația Caritas Alba Iulia, despre reforma sistemului de asistență socială: Serviciul social nu e muzeu Sectorul fu...
Animalul de companie are o respirație urât mirositoare? Iată câteva cauze
Nimic nu se compară cu afecțiunea câinelui, cu excepția cazului în care animalul de companie are un caz grav de halit...
Cum dansează pe manele mireasa lui Oțil și nașa Roxana Ionescu. Ramona Olaru și Diana Munteanu, campioane și ele
Dani Oțil și Gabriela Prisăcariu au făcut cununia religioasă duminică, 30 iulie, la 2 ani de când au devenit soț și s...
Spune-le și altora