Explorând tărâmul invizibil: Mituri și adevăruri despre fantome
Se crede că o fantomă este spiritul unei persoane moarte care apare oamenilor vii. Reprezentările de fantome variază de la forme fine, translucide la forme mai realiste și mai realiste, iar din cele mai vechi timpuri, fantomele au apărut în folclorul multor culturi. Sunt adesea solitare și tind să bântuie anumite locații sau oameni cu care au fost asociate în viață.
Conceptul de fantome se bazează pe noțiunea străveche că spiritul unei persoane există separat de corpul cuiva, permițându-i să supraviețuiască atunci când corpul moare. Pentru multe societăți, ritualurile funerare au fost o încercare de a împiedica spiritul decedatului să se întoarcă pentru a „bântui” pe cei vii.
Sunt fantomele reale?
În ciuda faptului că mulți oameni cred în fantome, știința le neagă în mod covârșitor existența; nu există nicio dovadă că există fantome sau că o anumită locație este locuită de spirite ale morților.
Ce înseamnă paranormal?
Paranormalul se referă la evenimente sau fenomene care nu pot fi explicate prin înțelegerea științifică normală. Exemplele includ lucruri precum telepatia și spiritismul, precum și pseudoștiințe precum vânătoarea de fantome și criptozoologia (o încercare de a dovedi existența unor creaturi mitice).
Ce înseamnă supranatural?
Supranaturalul se referă la presupusele fenomene care există în afara legilor naturii, cum ar fi îngerii, demonii și zeii.
Care este diferența dintre paranormal și supranatural?
Paranormalul se referă în general la anomalii sau evenimente care pot să nu fie reale, dar care totuși par să contrazică cunoștințele științifice. Supranaturalul tinde să cuprindă concepte transcendentale care nu pot fi infirmate, deoarece sunt în afara domeniului științei. Existența zeităților poate fi considerată supranaturală, în timp ce fenomenele ciudate care sunt greu de explicat pot fi considerate paranormale.
Oamenii cred că fantomele sunt reale?
Peste tot în lume, culturile cred în fantome și spirite care supraviețuiesc morții corpului fizic pentru a trăi într-un alt tărâm. Ideea că morții rămân pe Pământ în spirit este un trop popular în literatură și a apărut în texte la fel de renumite precum Biblia și Macbeth. Oamenii pot crede în fantome din multe motive, cum ar fi confortul pe care îl aduce să considerăm că membrii pierduți ai familiei rămân cu noi, în timpul nostru.
Încercările de a comunica cu spiritele (cunoscute ca ședințe de spiritism) datează de ani de zile și nu era neobișnuit ca doamnele din clasa superioară din Anglia victoriană să țină ședințe cu prietenii lor. Atât Oxford, cât și Cambridge găzduiau cluburi dedicate investigării fantomelor și bântuirilor, în special The Ghost Club. Fondată în 1862, se crede că este cea mai veche astfel de organizație din lume și i-a numărat printre membrii săi atât pe Charles Dickens, cât și pe Sir Arthur Conan Doyle. Clubul continuă să se întâlnească și astăzi, iar investigațiile se fac în Anglia sau Scoția în fiecare an.
În 1882, a fost fondată o organizație similară numită Society for Psychical Research (SPR), cu scopul de a studia evenimentele și abilitățile descrise în mod obișnuit ca psihice sau paranormale. Pretinde că este „prima societate care a efectuat cercetări academice organizate asupra experiențelor umane care provoacă modelele științifice contemporane” și, deși o mare parte din lucrările timpurii ale organizației au implicat expunerea fenomenelor false, a fost criticată pentru că are motive capabile să dăuneze obiectivității științifice.
La sfârșitul secolului al XIX-lea, o mulțime de mediumi psihici din America au susținut că sunt capabili să comunice cu morții. Cu toate acestea, acțiunile lor au fost expuse drept fraude de către sceptici și anchetatori precum Harry Houdini – un iluzionist și cascador american de origine maghiară, renumit pentru actele sale de evadare.
În copilărie, Houdini a asistat la ședințe conduse de oameni care pretindeau a fi medium și bănuise că sunt frauduloase. Hotărât să discrediteze cât mai mulți mediumi, cunoștințele sale despre magie i-au permis să descopere trucurile spiritualiștilor, ale căror ședințe le-ar fi asistat deghizat, cu polițiști incognito în companie. În momentul crucial, el aprindea o torță pentru a dezvălui înșelăciunea și se ridica, exclamând: „Eu sunt Houdini! Și tu ești o fraudă!”
Diferite tipuri de fantome
În timp ce fantomele reprezintă un concept nebulos, există diferite arhetipuri și categorii care reapar în ficțiune. De exemplu:
Poltergeists
Unul dintre cele mai recunoscute tipuri de fantome, poltergeist înseamnă fantomă „zgomotoasă” sau „indisciplinată”, deoarece se crede că are capacitatea de a muta sau de a răsturna lucrurile, de a manipula mediul și de a face zgomote. Fantomelor Poltergeists le este creditată trântirea ușilor, aprinderea și stingerea luminilor și alte asemenea tulburări. În literatură și relatările ficționale, aceste tulburări încep deseori ușor, înainte de a deveni mai intense și înspăimântătoare.
Bântuiri reziduale
Bântuirile reziduale sunt experiențe sau evenimente supranaturale care au loc la aceeași oră în fiecare zi sau în diferite momente de-a lungul zilei. Sunt analoge cu înregistrările pe bandă care fac parte dintr-o atmosferă sau mediu, cum ar fi o bătaie repetată la ușă. Aceasta este cunoscută și sub numele de teoria benzii de piatră.
Oameni din umbră
Oamenii din umbră sunt siluete de figuri umanoide care sunt interpretate ca prezența unor forțe paranormale sau supranaturale.
Personalitatea interactivă
Poate cea mai familiară idee despre o fantomă este o persoană decedată, în special un prieten sau un membru al familiei, sau chiar o figură istorică. Fantomele pot fi prietenoase sau ostile și pot apărea într-o varietate de moduri. Personalitatea interactivă poate apărea într-o formă vizibilă asemănătoare unui om sau poate pur și simplu să facă zgomote, să atingă oamenii sau să omite mirosurile, astfel încât oamenii să știe că sunt prezente.
Ectoplasma sau ecto-ceața
Aceasta este reprezentată ca ceață sau ceață care arată ca și cum se învârte și marchează prezența unei ființe sau spirit paranormal.
Sfere
Bile de lumină translucide, care sunt adesea înfățișate plutind de pe pământ, se crede că sferele sunt sufletul unui om sau al unui animal care a murit.
Foto: Depositphotos.com