Faimă. Putere. Interese. 5 seriale despre bani - LIFE.ro
Sari la conținut

Faimă. Putere. Interese. 5 seriale despre bani

Probabil una dintre cele mai întâlnite rezoluţii pentru noul an este legată de bani. Să avem mai mulţi. Să îi facem mai repede şi mai uşor. Ne fascinează poveştile de succes ale oamenilor care au ajuns din nimic să fie miliardari. Vrem să ştim cum au reuşit. Şi, poate, să le urmăm reţeta. Dar oare atunci când vom ajunge să o cunoaştem, vom mai dori acest lucru?
Share this article

Probabil una dintre cele mai întâlnite rezoluţii pentru noul an este legată de bani. Să avem mai mulţi. Să îi facem mai repede şi mai uşor. Ne fascinează poveştile de succes ale oamenilor care au ajuns din nimic să fie miliardari. Vrem să ştim cum au reuşit. Şi, poate, să le urmăm reţeta. Dar oare atunci când vom ajunge să o cunoaştem, vom mai dori acest lucru?

Serialele vorbesc despre această lume a banilor, a miliardarilor, dar şi a intereselor şi a sacrificiilor din spatele lor. Noi am ales 5 seriale despre bani. Să vedem dacă mai păstrăm această rezoluţie pentru 2018.

1.       Billions. Mai întâi bătălia pentru a face bani.

Cu toţii avem această fascinaţie pentru miliardari. Cine sunt? Cum au ajuns acolo? Şi ce fac în fiecare zi pentru a rămâne la acest nivel? Evident, toate poveştile romanţate (proprietăţi extravagante, petreceri opulente, aventuri amoroase şi căsătorii de neînţeles) din jurul lor amplifică interesul nostru pentru aceste personaje. Aşa că, Showtime a profitat de această plăcere vinovată pe care o avem şi încearcă să ne-o alimenteze prin Billions.

Serialul se concentrează pe lupta dintre Paul Giamatti şi Damian Lewis. Primul joacă rolul lui Charles „Chuck” Rhoades Jr, U.S. Attorney. Cel de-al doilea îl interpretează pe miliardarul Robert „Bobby” Axelrod care deţine fondul de investiţii Axe Capital. Iar între cei doi se dă o luptă de putere. Justiţie vs. Bani ilegali. Interese vs. Lupta pentru putere. Orgoliu vs. Imagine.

În timp ce procurorii caută cea mai bună strategie pentru a demonstra afacerile ilegale pe care le face Axelrod. Acesta îşi creşte frumos afacerea. Serialul nu se concentrează foarte mult pe jocurile de analiză din spatele investiţiilor pe care le face Axe Capital, dar asta nu înseamnă că nu face trimiteri către acestea. Pe fiecare calculator vedem grafice şi statistici. Iar cum frenezia pentru jocul la bursă şi cryptomonede a lovit şi România, interesul pentru lumea lui Axelrod este din ce în ce mai mare. Probabil că după ce vei învăţa să citeşti datele pe care le furnizează Bollinger Bands, Stochastics sau Average True Range vei putea intra în această lume în care trebuie să fii mereu în priză. Însă, serialul ne arată că pentru a fi miliardar ai nevoie şi de alte lucruri: informaţii (legale sau nu), networking (legături legale sau nu) dar şi abilităţi de lider, carismă şi un strop mai mult de nebunie.

Cel de-al treilea sezonul al serialul va începe pe 25 martie. Dar până atunci cele două sezoane din Billions pot fi văzute pe HBO GO.

2.       Gossip Girl. Urmaşii trebuie să ducă averea mai departe.  

Atunci când ai foarte mulţi bani, e timpul să faci şi copii. Doar ai nevoie de urmaşi. Iar aceştia vor avea, încă de la început, totul. Sau, cel puţin, cam aşa este în Gossip Girl. Evident că avem toată strălucirea din jurul oamenilor bogaţi din New York. Însă, toată această lume bazată pe foarte mulţi bani se remarcă şi prin multe jocuri de putere. Încă din şcoală, adolescenţii bogaţi încearcă să iasă în evidenţă, să se remarce şi să le arate celorlalţi că ei sunt cei mai buni.

Jocuri de culise. Lupte de putere. Bârfe şi superficialităţi. Discrepanţe între cei bogaţi şi cei “normali”. Cam aşa este lumea copiilor bogaţi din Gossip Girl. O lume a extremelor în care banul dictează prieteniile sau relaţiile amoroase. În care statutul social este dat de marca hainelor pe care o porţi. Şi în care, dacă nu eşti din cercul oamenilor importanţi atunci trebuie să lupţi pentru a-ţi câştiga invitaţia la petrecerile lor. În care problemele sunt, mai degrabă, legată de outfit-ul de mâine, decât de lecţiile de la şcoală. Şi, în care, presiunea de a face faţă statutul social poate să te doboare foarte uşor – pentru că o viaţă în lux şi opulenţă nu este, de fapt, numai lapte şi miere.

Toate cele şase sezoane din Gossip Girl pot fi văzute pe Netflix. So, start la #binging.

3.       Empire. Atunci când sunt bani, sunt şi interese.  

Banii şi muzica merg perfect împreună. Doar Sean Combs (P. Diddy) a fost anul trecut vedeta care a câştigat cei mai mulţi bani. Urmat, în topul Forbes de Beyoncé.

Droguri. Muzică. Artişti talentaţi de culoare. Tineri care ar face orice pentru a avea posibilitatea să intre în această lume selectă. Empire vorbeşte despre lumea din spatele zâmbetelor vedetelor. Ce se ascunde în spatele unui mogul artistic. Şi care sunt luptele de interese pentru a câştiga o parte din această lume.

Terrence Howard este Lucious Lyon, un super star care deţine una dintre cele mai importante case de producţie, Empire Entertainment. Dar până să ajungă aici, a fost traficant de droguri. A pornit de jos. A făcut lucruri ilegale. A luptat. Iar muzica l-a salvat şi l-a recompensat cu bani, faimă şi putere.

O bătălie în ritmuri de hip hop pentru putere şi pentru supremaţie. Pentru că Lucious Lyon îşi caută urmaşul la tron.

4.       The Last Tycoon. Pentru bani trebuie să faci şi sacrificii.  

Şi dacă avem muzică, trebuie să avem şi film. Pentru că unde avem mai multă strălucire, lux şi opulenţă dacă nu în cinematografie? Bazat pe cartea cu acelaşi nume a lui F. Scott Fitzgerald, serialul ne arată lumea filmului din anii ’30.

The Last Tycoon ne demonstrează că uneori a avea bani nu este suficient. Aşa că, pentru a continua să mai facă filme, producătorul Monroe Stahr (Matt Bomer) trebuie să se supună intereselor. Şi pentru că ne aflam în plină criză economică peste ocean, iar în Europa, Hitler începea să câştige din ce în ce mai multă putere, singura posibilitate ca studioul deţinut de Pat Brady (Kelsey Grammer) să mai funcţioneze era să se supună intereselor politice. Şi cum principala lor piaţa era Germania, cenzura impusă de nemţi trebuia respectată. Prin urmare, Stahr îşi doreşte să facă artă, iar Brady îşi doreşte să facă bani. Cum se vor înţelege cei doi? Vedem în serial. Sacrificii trebuie să existe de ambele părţi.

Serial este o combinaţie între fascinanta lume a cinematografiei (care se confruntă şi cu apariţia sindicatelor) şi a starurilor sale, interesele politico-economice care încep să dicteze alegerile artistice şi lupta pentru bani, faimă şi putere dintre mogulii din industrie.

The Last Tycoon poate fi văzut pe Amazon.

5.       Revenge. Banii aduc şi duşmani.

Ai face orice pentru a avea bani. Iar atunci când îi ai, nu te mai poţi opri. Cumva, Revenge vorbeşte exact despre această parte întunecată a oamenilor bogaţi care locuiesc în Hamptons.

Odată cu acest statut, devii o ţintă. Cu motiv sau nu, încep să se adune în jurul tău foarte mulţi rechini. Aşa că, ai grijă ce îţi doreşti. Pentru că atunci când eşti dispus să faci totul pentru a-ţi îndeplini visul de a avea bani, este posibil că pe parcurs să calci în picioare oameni pe care nu ai fi vrut să îi răneşti: familie, persoană iubită, prieteni. Şi, dacă o faci, atunci fii pregătit pentru atacurile care te aşteaptă pentru că se vor răzbuna.

Pe de altă parte, atunci când ai bani, ai timp să îşi construieşti, pe îndelete, un plan de răzbunare. Revenge este povestea lui Emily Thorne (Emily VanCamp) care se întoarce în locul în care s-a născut pentru a se răzbuna pe familia Graysons pentru moartea tatălui ei.

Share this article

Citește mai multe


Creșterea taxelor | Ce se întâmplă cu banii de pensii ai românilor și cu investițiile la bursă
Cu investiții totale de 23,5 mld. lei pe bursă – adică aproape un sfert din banii de pensii private ai românilor – fo...
Creșterea taxelor | Biriș pune punctul pe ”i”: Pierdem miliarde din PNRR sau supărăm mediul de afaceri?
Pus în fața unui deficit bugetar scăpat de sub control, Guvernul României are în prezent de ales: crește impozitele ș...
Cum se simte oboseala cauzată de cancer. Apare aproape în toate tipurile de neoplasme avansate
Cum se simte oboseala de la cancer? Oboseala este un simptom comun al cancerelor avansate, însă acest tip de oboseală...
Asociația Caritas Alba Iulia, despre reforma sistemului de asistență socială: Serviciul social nu e muzeu
Asociația Caritas Alba Iulia, despre reforma sistemului de asistență socială: Serviciul social nu e muzeu Sectorul fu...
Animalul de companie are o respirație urât mirositoare? Iată câteva cauze
Nimic nu se compară cu afecțiunea câinelui, cu excepția cazului în care animalul de companie are un caz grav de halit...
Cum dansează pe manele mireasa lui Oțil și nașa Roxana Ionescu. Ramona Olaru și Diana Munteanu, campioane și ele
Dani Oțil și Gabriela Prisăcariu au făcut cununia religioasă duminică, 30 iulie, la 2 ani de când au devenit soț și s...
Spune-le și altora