Fashion design. Marile speranţe: Laurenţiu Bărzoi
Deşi foarte tânăr, Laurenţiu Bărzoi este un personaj creativ bine definit, cu nuanţe profunde şi deschideri culturale greu de descoperit la un alt coleg de generaţie. A studiat pian şi canto, dar a ales, până la urmă de studieze design vestimentar la UNA (Universitatea Naţională de Arte) Bucureşti. Colecţia de diplomă, prezentată anul acesta la Festivalul Studenţesc „Be Creative” de la Sibiu, a şocat prin îndrăzneală, creativitate, atenţie pentru detalii elaborate, prin forţa mesajului.
Laurenţiu Bărzoi nu este doar o „tânără speranţă” cu aplombul şi naivitatea care însoţeşte orice debut. Visceralitatea lui creativă – vizibilă şi în discuţiile lui particulare – îl defineşte ca unul dintre cei mai reliefaţi absolvenţi de design vestimentar din ultima decadă. Spun acest lucru, mai ales pentru că, de mai bine de zece ani, urmăresc cu atenţie scena debuturilor din designul vestimentar din întreaga ţară. Pariez pe Laurenţiu Bărzoi indiferent de transparenţa surselor sale vestimentar-culturale.
Într-o piaţă normală, cu o presă neobedientă unei părţi sau alteia, cu un sistem economic şi cultural sănătos, Laurenţiu Bărzoi ar fi fost susţinut, aplaudat şi onorat cu articole elogioase în presa de specialitate şi burse consistente pentru a merge mai departe. Dincolo de aceste aspecte Laurenţiu Bărzoi are nu numai datoria dar şi obligaţia de a-şi onora talentul, viziunea şi mai ales vocaţia.
Special pentru life.ro Laurenţiu Bărzoi a răspuns la câteva întrebări.
Pentru cei care nu te cunosc… cine e Laurenţiu Bărzoi?
Ţin să cred despre mine că nici eu nu mă cunosc încă pe deplin. Sunt într-o continuă căutare a personalităţii mele. Sunt convins că nici un om încă nu se cunoaşte pe deplin. În fiecare zi descopăr lucruri noi despre mine. Ştiu despre mine că sunt un om extrem de ambiţios şi niciodată nu las un lucru neterminat. Sunt perfecţionist de fel şi nu îmi place să fac lucrurile cu jumătăţi de măsură. Sunt extrem de pasional şi pun suflet în tot ceea ce fac. Referitor la modă… personal respect toţi oamenii şi trăiesc odată cu ei tot ceea ce se întâmplă. Pot să spun că respir şi trăiesc modă, o am în mine, este în sângele meu.
Cum, şi mai ales de ce, ai schimbat domeniul artistic muzical cu cel de design vestimentar?
Nu am schimbat aceste domenii şi niciodată nu voi face acest lucru. Moda şi muzica sunt pentru mine extrem de importante şi fac parte din mine şi din personalitatea mea. Simt cum muzica îmi potenţează deseori starea de a crea ceva inedit în modă. Sunt sigur că aceste două domenii au o legătură foarte mare şi împreună pot reprezenta un potenţator şi mai mare pentru mine şi pentru creaţia mea, indiferent că este muzică sau modă, modă sau muzică.
Colecţia ta de diplomă a fost una cu adevărat spectaculoasă. Care au fost ideile care au stat la baza ei?
La baza colecţiei stau zeci de idei. Această colecţie vorbeşte despre rasism, despre planetă, despre animale, despre războaie inter-rasiale, despre războaie mondiale, despre discriminări, despre acceptarea sexualităţii, despre abuzurile pe care oamenii le fac planetei, despre ecosistemul planetei, despre oameni, despre ameninţări, despre războiul informaţional, despre protecţie, despre iubire. Am ajuns să trăim într-un „Al III- lea Război Mondial”, care se manifestă sub o formă total diferită. Ideea principală este că noi oamenii, întreaga planetă, trebuie să schimbăm ceva referitor la multe dintre subiectele de mai sus. Trebuie să schimbăm ceva, împreună şi nu separat.
Povesteşte-ne despre procesul tehnologic din spatele colecţiei…
Sunt sigur că fiecare designer îşi creează singur propriul proces tehnologic. Prima etapă prin care am trecut a fost cea de a alege un concept, un concept care mă preocupă şi care mă reprezintă cu adevărat, un concept care ar putea avea un mesaj şi un impact puternic asupra oamenilor. După prima etapă, cea de concept a urmat documentarea (research-ul), aceasta fiind una foarte bine structurată şi foarte importantă în crearea unei colecţii. În cele din urmă am ajuns la etapa cu adevărat creativă, etapa în care am început să produc schiţele conceptuale, schiţele tehnice. Această etapă este cea care mi-am pus la încercare întreaga creativitate, ideile şi informaţiile acumulate după documentare. Foarte importantă a fost şi etapa în care am ales materialele. După aceste etape am ajuns la partea de materializare, de coasere a hainelor şi de a finaliza întregul concept. Această etapă mi-a dat multe bătăi de cap, deoarece multe lucruri din schiţe erau foarte greu realizabile şi trebuia să fii foarte precis în tipare şi în tehnica acestora. Am folosit o multitudine de tehnici de coasere şi îmbinare.
Care crezi că este locul şi sensul unui designer vestimentar în piaţa actuală de modă?
La această întrebare îmi este destul de greu să răspund deoarece piaţa modei actuale este foarte plină cu tineri designeri care sunt foarte diferiţi şi fac lucruri complet diferite. Dar, ca să fiu sincer, sensul unui designer vestimentar pe piaţa actuală a modei este acela de a crea ceva din plăcere. Într-adevăr, designerii trebuie sa vândă, dar nu trebuie sa uite de creaţie, de lucrurile cu adevărat importante pentru oameni. De exemplu, sensul meu în piaţa actuală a modei este să aduc alte lucruri în faţă, să creez cu adevărat impact emoţional.
Care sunt personalităţile din lumea culturală care te-au influenţat?
Principala personalitate care m-a inspirat şi care a adus note cheie pentru colecţia mea este Michael Jackson. Ideea este că nu el ca persoană a fost o inspiraţie pentru mine, ci mesajele pe care le aşeza în faţa oamenilor, mesaje care au fost identice cu cele pe care eu voiam să le spun. El nu a fost doar o personalitate care a inspirat oameni, a fost şi un om care susţinea majoritatea cazurilor importante şi manifestările oamenilor. Michael Jackson reuşit nu numai să aducă mesaje importante în faţa oamenilor, ci şi să le transforme în acte artistice cu un impact emoţional imens.
Drumul tău tocmai a început… care vor fi paşii tăi în următorii trei ani?
În general îmi place foarte mult să mă gândesc la viitor şi, uneori, chiar simt cum acele lucruri la care visez vor fi reale. În următorii trei ani vreau să termin studiile – master în New York, la Parsons School of Design. Vreau să mă perfecţionez în ceea ce aş putea face în modă şi să mă pregătesc pentru toate lucrurile care vor urma în viaţa mea. Vreau să-mi definesc semnătura şi să aduc o noutate din perspectiva mea. Definiţia mea despre modă este: „Esenţa modei este omul”.