Femeile britanice sunt printre cei mai mari băutori din lume. În ce alte ţări femeile beau cot la cot cu bărbaţii
Un studiu proaspăt publicat în revista medicală The Lancet arată că femeile britanice se numără acum printre cei mai mari consumatori de alcool din lume. Studiul nu a fost realizat de britanici, aşa cum probabil v-aţi fi aşteptat, ci de americani, mai exact de oamenii de ştiinţă de la Universitatea din Washington, care demonstrează cu cifre că Marea Britanie este aproape unică prin faptul că nu cunoaşte nici o diferenţă în ceea ce priveşte cantitatea de alcool consumată de bărbaţi şi femei.
Conform The Telegraph, studiul finanţat de Fundaţia lui Bill şi Melinda Gates şi aplicat în 195 de ţări din întreaga lume, arată că femeile din Marea Britanie consumă zilnic câte trei băuturi alcoolice, obicei dobândit încă de pe vremea când s-a întregistrat o creştere constantă a consumului de vin (mai exact, anii 1980) şi ulterior, de pe vremea când au început să fie comercializate masiv aşa zisele băuturi “female-friendly”, cum ar fi cocktail-urile.
Cum s-a ajuns aici?
Majoritatea cercetătorilor cred că schimbările în cultura britanică şi marketingul băuturilor au alimentat din plin această tendinţă. Unele motive ar putea fi legate de ”schimbarea rolurilor de gen, femeile fiind mai predispuse să bea după muncă decât bărbaţii„, după cum susţine prof. Sonia Saxena, unul dintre autorii studiului, care invocă acele motive ”legate de o presiune reală de a promova băuturile în rândul femeilor – mai mult vin, mai multe cocktailuri, băuturi pline de glamour, în timp ce preţurile au scăzut„.
Tot datorită unei liberalizări generale, a unui schimb de roluri în societate, crede şi dr. Colin Angus, un alt cercetător care a luat parte la studiu, că s-a ajuns aici. „Nu cu mult timp în urmă, două treimi din alcool era băut în pub-uri, în principal de bărbaţi. Acum, mai mult de două treimi din băutură se serveşte acasă, unde femeile beau la fel de mult precum bărbaţii”, spune acesta.
Cum arată un portret al femeii băutoare?
Cifrele arată că femeile cu diplomă universitară sunt de două ori mai susceptibile de a fi consumatori serioşi, comparativ cu cele cu o educaţie mai precară. Aşadar, femeile cu carieră, cele care muncesc foarte mult, care luptă să facă faţă provocărilor jobului sunt cele care beau cel mai mult. Expertii spun, de alftel, că femeile îşi fac din în ce mai târziu o familie din cauza stilului de viaţă în care intră, din păcate, şi consumul de alcool.
Cât de alarmantă este situaţia?
Foarte alarmantă, după cum susţin cercetătorii şi după cum ne putem da seama şi singuri dacă luăm în calcul că o băutură pe zi creşte riscul de a dezvolta (cu 0,5 la sută) una din cele 23 probleme de sănătate declanşate de consumul de alcool. Conform studiului, două băuturi pe zi înseamnă pentru cel care consumă un risc crescut de 7%, comparativ cu cei care sunt abstinenţi, în timp ce riscul creşte cu 37% pentru cei care consumă cinci băuturi zilnic.”Vedem o mulţime de femei care au început să iasă în cluburi în anii 1980 sau 1990, care sunt acum de vârstă mijlocie, dar ale căror obiceiuri legate de băut nu s-au schimbat prea mult”, spune dr James Nicholls, director de cercetare la Alcohol Concern and Alcohol Research din Marea Britanie, atrăgând atenţia supupra riscului de boli hepatice.
Cercetătorii atrag astfel atenţia asupra creşterii ratei de boală hepatică în rândul femeilor de vârstă mijlocie care nu au renunţat la obiceiul de a bea dobândit încă din tinereţe. Reunind date din 592 de studii aplicate pe 28 de milioane de participanţi, noua cercetare demonstrează cum alcoolul este cauza a aproape 3 milioane de decese la nivel global. Studiul a constatat că acesta a fost cel de-al şaptelea factor de risc principal pentru boli şi moarte prematură şi cauza principală a decesului înainte de vârsta de 50 de ani.
În ce alte ţări mai beau femeile cot la cot cu bărbaţii?
Puţine ţări au înregistrat tendinţe similare celor din Marea Britanie, deşi în Suedia femeile consumă mai mult decât bărbaţii, cu 3,1 băuturi pe zi în cazul femilor, comparativ cu 2,7 în cazul bărbaţilor. Dintre ţările în care consumul de alcool este comun, doar alte două ţări – Coreea de Sud şi Gambia – au văzut bărbaţi şi femei consumând aceleaşi cantităţi, în ambele cazuri la niveluri mult mai scăzute decât cele din Marea Britanie. Masa standard utilizată pentru fiecare băutură a fost de 10 grame de alcool pur – un pahar de 100 mililitri de 13 procente de vin sau o sticlă de bere de 375 milimetri, de 3,5 procente.
Cum arată un tabel cu un consum aproximativ de alcool pe zi la femei şi bărbaţi, publicat de revista The Lancet în 2016: