Festivalul de film experimental BIEFF 2017 - despre empatie şi sfidarea graniţelor - LIFE.ro
Sari la conținut

Festivalul de film experimental BIEFF 2017 - despre empatie şi sfidarea graniţelor

BIEFF, Festivalul Internaţional de Film Experimental Bucureşti, va avea loc anul acesta între 28 martie şi 2 aprilie, la Cinema Muzeul Ţăranului şi Cinema Elvire Popesco. BIEFF prezintă în premieră în România unele dintre cele mai inovatoare experimente cinematografice ale ultimului an, cu un focus special asupra lucrărilor semnate de artişti vizuali proeminenţi, ce expun de obicei în muzee şi galerii de artă şi doar rareori în săli de cinema.
Share this article

BIEFF, Festivalul Internaţional de Film Experimental Bucureşti, va avea loc anul acesta între 28 martie şi 2 aprilie, la Cinema Muzeul Ţăranului şi Cinema Elvire Popesco. BIEFF prezintă în premieră în România unele dintre cele mai inovatoare experimente cinematografice ale ultimului an, cu un focus special asupra lucrărilor semnate de artişti vizuali proeminenţi, ce expun de obicei în muzee şi galerii de artă şi doar rareori în săli de cinema.

BIEFF este gândit anul acesta sub semnul salutului antic al civilizaţiei Maya „In Lak’ech Ala K’in”, care se traduce prin „tu eşti un alt eu” (you are another me). Ediţia BIEFF de anul acesta invită publicul la un exerciţiu de empatie, punând în discuţie abilitatea fiecăruia dintre noi de a ne transpune în pielea semenilor noştri.

O bună parte din filmele prezentate anul acesta de BIEFF ne vor confrunta cu istoriile personale care se ascund în spatele ştirilor adesea senzaţionaliste şi superficiale ce ne asaltează în ultimul timp, ştiri ce creează o atmosferă generală de anxietate şi respingere. Supunând dezbaterii noţiunea de graniţă – exterioară versus interioară, geografică versus socio-politică şi culturală, conceptuală versus stilistică – selecţia de anul acesta incită publicul la o negare a barierelor, atât a celor dintre oameni, cât şi a celor de limbaj cinematografic, invitând spectatorul să internalizeze tragedia aproapelui său şi să privească lumea prin ochii acestuia.

Competiţia Internaţională revine cu 5 programe concentrate în jurul a 5 teme de mare relevanţă pentru societatea contemporană, cu un focus particular pe ideea de alteritate, pe necesitatea acută a empatiei, toleranţei şi incluziunii.

Cele 5 programe sunt:

You Are Another Me: On Exile and Shifting Borderscapes

The Politics Of The Body: The Performative Self

Searching For Transcendence: Spirituality in the Digital Age

The Alchemy Of The Frame: Deconstructing the Image

Cutting The Cord: Family Love and Its Discontents

BIEFF s-a parteneriat şi pentru ediţia din acest an cu câteva dintre cele mai importante festivaluri europene de film.

Imagine din filmul „Bring Me The Head Of Tim Horton”

Festivalul Internaţional de Film de la Berlin în colaborare cu Arsenal Berlin (Institutul Naţional de Film şi Artă Video din Germania) prezintă publicului român câteva dintre cele mai provocatoare lucrări din secţiunea sa de avangardă. Unul dintre highlight-urile acestui program este cel mai recent film al maestrului cinema-ului experimental Guy Maddin, controversatul „Bring Me The Head of Tim Horton”, ce a provocat dezbateri aprinse în prestigioasele festivaluri în care a fost deja proiectat – la Berlin, Toronto şi New York.

Parteneriatul cu Festivalul Internaţional de Film de la Rotterdam va aduce publicului român o mostră impresionantă de activism politic în arta vizuală, în cadrul programului tematic „Painting With History”.

Painting With History

Programul BIEFF ce îmbină cinema-ul şi coregrafia este elaborat anul acesta  în parteneriat cu festivalul Cinedans – Dance on Screen Amsterdam, sub tema Emotional Bodies: Anxiety, Desire and Solitude in the Post-Internet Urbanscape.

Parteneriatul BIEFF cu secţiunea Quinzaine des Réalisateurs (cunoscută internaţional ca Directors’ Fortnight) a Festivalului de Film de la Cannes aduce în premieră românească un nou lungmetraj semnat de un maestru al cinema-ului de avangardă îndrăgit deja de publicul BIEFF.

Nu lipsesc scurtmetrajele câştigătoare ale marilor premii din cele mai prestigioase festivaluri internaţionale de film (Cannes, Veneţia, Locarno, Clermont-Ferrand). În programul Golden Shorts: Best Films in Major Festivals va fi proiectat, printre altele, „Timecode”, de Juanjo Giménez – câştigătorul Palme d’Or-ului pentru scurtmetraj din 2016, nominalizat pentru un premiu Oscar pentru Cel mai bun scurtmetraj.

Competiţia You Are Another Me prezintă şi ea filme multipremiate: printre acestea se numără câştigătorul premiului pentru scurtmetraj al Academiei Europene de Film (European Film Awards 2016), „9 Days – From My Window in Aleppo”, de Floor van der Meulen, Thomas Vroege şi Issa Touma, şi scurtmetrajul „Over”, de Jörn Threlfall, nominalizat la premiile BAFTA (Oscarurile britanice).

BIEFF 2017, între 28 martie – 2 aprilie 2017, la Cinema Muzeul Ţăranului şi Cinema Elvire Popesco. Detalii pe www.bieff.ro

 

Share this article

Citește mai multe


Creșterea taxelor | Ce se întâmplă cu banii de pensii ai românilor și cu investițiile la bursă
Cu investiții totale de 23,5 mld. lei pe bursă – adică aproape un sfert din banii de pensii private ai românilor – fo...
Creșterea taxelor | Biriș pune punctul pe ”i”: Pierdem miliarde din PNRR sau supărăm mediul de afaceri?
Pus în fața unui deficit bugetar scăpat de sub control, Guvernul României are în prezent de ales: crește impozitele ș...
Cum se simte oboseala cauzată de cancer. Apare aproape în toate tipurile de neoplasme avansate
Cum se simte oboseala de la cancer? Oboseala este un simptom comun al cancerelor avansate, însă acest tip de oboseală...
Asociația Caritas Alba Iulia, despre reforma sistemului de asistență socială: Serviciul social nu e muzeu
Asociația Caritas Alba Iulia, despre reforma sistemului de asistență socială: Serviciul social nu e muzeu Sectorul fu...
Animalul de companie are o respirație urât mirositoare? Iată câteva cauze
Nimic nu se compară cu afecțiunea câinelui, cu excepția cazului în care animalul de companie are un caz grav de halit...
Cum dansează pe manele mireasa lui Oțil și nașa Roxana Ionescu. Ramona Olaru și Diana Munteanu, campioane și ele
Dani Oțil și Gabriela Prisăcariu au făcut cununia religioasă duminică, 30 iulie, la 2 ani de când au devenit soț și s...
Spune-le și altora