Festivalul de Film şi Istorii Râşnov 2017 dezbate „globalizarea populismului”
Cea de-a noua ediţie a Festivalului de Film şi Istorii de la Râşnov (FFIR) va avea loc între 28 iulie şi 6 august 2017, în grădina Cetăţii Râşnov, la cinematograful Amza Pellea, în Biserica Evanghelică şi în Piaţa Unirii din Râşnov. Vor fi proiectate peste 40 de producţii cinematografice, vor avea loc expoziţii, un salon de carte, evenimente conexe şi concerte, precum şi Şcoala de Vară Astra. Tema principală a FFIR 2017 este „Globalizarea populismului”.
Anul acesta festivalul îşi redefineşte conceptul şi migrează de la ideea de film istoric, la descoperirea de „istorii reale, istorii posibile, istorii personale, istorii universale, istorii muzicale, istorii scrise şi istorii nescrise”, aşa cum precizează şi coordonatorul festivalului, Mihai Dragomir.
Printre filmele propuse de FFIR 2017 se numără documentarul Trump vs Clinton, un proiect original despre alegerile din SUA, realizat integral înainte de rezultatul final de la Casa Albă şi produs în Estul Europei, şi documentarul românesc Varză, cartofi şi alţi demoni (r. Şerban Georgescu), o satiră a realităţilor curente din agricultura europeană, în naraţiunea regizorului însuşi.
Una dintre surprizele acestei ediţii este avanpremiera filmului documentar Braşov 1987 – doi ani prea devreme, produs de Muzeul de Istorie Braşov şi Televiziunea Română, în regia lui Liviu Tofan. Este cea mai amplă documentare asupra momentului istoric din 15 noiembrie 1987 de la Braşov şi va putea fi urmărit în avanpremieră pe 6 august la Râşnov, iar pe 15 noiembrie la Televiziunea Română.
Printre filmele care vor rula la FFIR 2017 se numără Loving (r. Jess Nichols), un omagiu adus curajului avut de un cuplu interrasial, Richard şi Mildred Loving, care a petrecut primii 9 ani de căsătorie luptând pentru dreptul de a trăi ca o familie în oraşul natal. Inspirat de istoria recentă discriminatorie a Statelor Unite ale Americii, Hidden Figures spune povestea ascunsă a femeilor afro-americane matematicieni care au contribuit la ascensiunea agenţiei spaţiale NASA. Race (r. Stephen Hopkins) ni-l prezintă pe Jesse Owens, un atlet de culoare care a făcut istorie pentru Statele Unite ale Americii care la început nu i-au oferit recunoştinţa binemeritată.
Tot în cadrul festivalului va fi proiectat Neruda, în regia lui Pablo Larraín (No, Jackie), cu actorul Gael Garcia Bernal în rolul inspectorului pornit pe urmele poetului chilian premiat cu premiul Nobel, Pablo Neruda, care devine fugar în ţara sa de origine la sfârşitul anilor 1940 pentru a se alătura Partidului Comunist, dar şi Land of mine, un film bazat pe fapte reale după capitularea Germaniel, în care tinerii soldaţi nazişti au fost puşi să dezamorseze minele de pe teritoriul Danemarcei. Trebuie să vedeţi şi How to Change the World, povestea pionierilor care au fondat Greenpeace şi au definit mişcarea verde modernă şi We Are Many (r. Amir Amirani), relatarea celei mai mari demonstraţii din istoria omenirii, care a avut loc pe data de 15 februarie 2003, împotriva războiului iminent asupra Irakului.
Filmelor din program se alătură şi (M)ucenicul, care pune în discuţie teme actuale fierbinţi: fundamentalismul religios, identitatea sexuală, educaţia şi felul în care societatea poate gestiona astfel de cazuri, La drum cu tata (r. Anca Miruna Lăzărescu) şi 6,9 pe scara Richter (r. Nae Caranfil).
La categoria evenimente speciale din cadrul festivalului amintim cine-concertul „Träume non Traume – Hans Richter şi re-forma filmului german”, ce prezintă pelicule mute de avangardă, cu sound-design original, concertul dedicat centenarului Ion Raţiu, „Moderno in stile antico – muzică de azi la instrumente de ieri”, creaţii româneşti contemporane, cu pasaje din scrieri de Octavian Goga şi Ion Raţiu.
În cadrul evenimentelor Backyard Acoustic, pe scena din grădina Cetăţii Râşnov vor concerta, pe 30 iulie, The Mono Jacks, pe 3 august, Bucium, pe 4 august, Travka, iar pe 5 augus Robin and the Backstabbers vor aduce un performance live inspirat de Reconstituirea, capodopera din 1971 a lui Lucian Pintilie.
Găsiţi programul complet al festivalului pe www.ffir.ro