Festivalul Enescu 2021. Cea de-a 25-a ediţie prezintă cele mai multe şi spectaculoase lucrări ale compozitorului român - LIFE.ro
Sari la conținut

Festivalul Enescu 2021. Cea de-a 25-a ediţie prezintă cele mai multe şi spectaculoase lucrări ale compozitorului român

37 dintre lucrările lui George Enescu vor fi prezentate în total de-a lungul festivalului, atât unele dintre primele lui compoziţii, cât şi manuscrise descoperite şi finalizate după moartea sa.
Share this article

Cea de-a 25-a ediţie a Festivalului Enescu a debutat sâmbătă, 28 august, cu concertul susţinut de Orchestra Filarmonicii George Enescu la Sala Palatului. Enescu – Rapsodia română în re major op.11 nr. 2, Sibelius – Concertul în re minor pentru vioară și orchestră op. 47 şi Rahmaninov – Simfonia nr. 2 în mi minor op. 27 au fost partiturile care au încântat publicul. Dar acesta a fost doar începutul. Festivalul Enescu 2021 se desfășoară până pe 26 septembrie şi are cel mai complex program din toate ediţiile cu lucrări ale lui George Enescu.

Festivalul Enescu 2021. 3.500 de artişti, 37 de lucrări ale compozitorului român

Festivalul inaugurat în anul 1958 a ajuns la cea de-a 25-a ediţie, iar programul este pe măsura sărbătorii. Vor avea loc concerte și spectacole la Ateneul Român şi la Sala Palatului din capitală, dar şi la Filarmonica de Stat Transilvania din Cluj Napoca, Filarmonica Mihail Jora din Bacău, Filarmonica de Stat din Sibiu şi la Teatrul Naţional de Operă şi Balet Oleg Danovski şi Centrul Multifuncţional Educativ pentru Tineret Jean Constantin din Constanţa, precum şi în Piteşti, Ploieşti, Râmnicu Vâlcea şi Păuleşti.

Ca de fiecare dată, nume importante ale muzicii clasice din întreaga lume vor fi prezente pe scenele festivalului. London Symphony Orchestra, Orchestra Simfonică a Radiodifuziunii din Berlin, Orchestra de Cameră din Lausanne, Orchestra Filarmonică din Zagreb, Orchestra de Stat din Atena şi Orchestra Naţională de Cameră a Republicii Moldova vor fi prezente la Festivalul Enescu 2021, iar artişti precum Maria Joao Pires, din Portugalia, Yeon Min Park, din Coreea de Sud, Rohan McCullough, din Marea Britanie şi Maxim Vengerov, din Israel vor susţine şi ei recitaluri în aceste zile. În total, 3.500 de artişti români şi străini vor urca pe scenele din Bucureşti şi din ţară.

Cunoscutul actor Robert Powell, interpretul lui Iisus în “Iisus din Nazareth”, va fi şi el prezent la festival în cadrul spectacolului “Claude Debussy – O viaţă pasională”.

37 dintre lucrările lui George Enescu vor fi prezentate în total de-a lungul festivalului, atât unele dintre primele lui compoziţii, cât şi manuscrise descoperite şi finalizate după moartea sa.

Foto: George Enescu Festival

Festival în pandemie. Care sunt regulile de acces

Organizatorii au dat asigurări că toate concertele se vor desfăşura în condiţii stricte de siguranţă sanitară, dar şi că în eventualitatea anulării vreunuia dintre evenimente, publicul îşi va putea recupera banii daţi pe bilete.

În privinţa accesului, la Sala Palatului şi la Sala Radio numărul de locuri ocupate va fi de 70% din capacitatea sălii, iar cei prezenţi vor trebui să poarte masca de protecţie. La Ateneu, în schimb, cererea foarte mare de bilete i-a determinat pe organizatori să decidă ca locurile să fie ocupate 100%, dar accesul în acest caz se va face numai după prezentarea unui act de identitate şi al unuia dintre următoarele documente:

  • dovada oficială care atestă vaccinarea anti SARS-CoV-2, cu cel puţin 10 zile de la finalizarea schemei de vaccinare;
  • test PCR negativ efectuat cu cel mult 48 de ore înaintea evenimentului;
  • dovadă medicală care să ateste că persoana respectivă se află între a 15-a şi a 180-a zi de după confirmarea infectării cu SARS-CoV-2;
  • rezultat negativ certificat de o unitate medicală al unui test antigen rapid efectuat cu cel mult 24 de ore înainte de începerea evenimentului.

Aceleaşi condiţii sunt valabile şi pentru accesul la concertele susţinute la Sala Auditorium.

Foto: George Enescu Festival

29 de concerte din seria Concerte şi Recitaluri vor avea loc la Ateneul Român, preţul unui bilet la categoria I fiind de 230 de lei, iar la categoria a II-a, de 180 de lei.

La Sala Palatului vor avea loc 30 de concerte din seria Mari Orchestre ale Lumii, iar biletele au preţuri de 70 de lei pentru pensionari, 100 de lei la categoria IV, 150 de lei la categoria III, 180 de lei la categoria a II-a şi 230 de lei la categoria I.

Concertele de la Sala Auditorium fac parte din seria Enescu şi contemporanii, iar preţurile biletelor sunt de 40, respectiv 60 de lei. Sala Radio găzduieşte concertele din Seria Muzica Secolului XXI, biletele având preţuri de 35 şi 55 de lei.

Programul întreg al Festivalului Enescu 2021 îl găsiţi aici.

Share this article

Citește mai multe


Creșterea taxelor | Ce se întâmplă cu banii de pensii ai românilor și cu investițiile la bursă
Cu investiții totale de 23,5 mld. lei pe bursă – adică aproape un sfert din banii de pensii private ai românilor – fo...
Creșterea taxelor | Biriș pune punctul pe ”i”: Pierdem miliarde din PNRR sau supărăm mediul de afaceri?
Pus în fața unui deficit bugetar scăpat de sub control, Guvernul României are în prezent de ales: crește impozitele ș...
Cum se simte oboseala cauzată de cancer. Apare aproape în toate tipurile de neoplasme avansate
Cum se simte oboseala de la cancer? Oboseala este un simptom comun al cancerelor avansate, însă acest tip de oboseală...
Asociația Caritas Alba Iulia, despre reforma sistemului de asistență socială: Serviciul social nu e muzeu
Asociația Caritas Alba Iulia, despre reforma sistemului de asistență socială: Serviciul social nu e muzeu Sectorul fu...
Animalul de companie are o respirație urât mirositoare? Iată câteva cauze
Nimic nu se compară cu afecțiunea câinelui, cu excepția cazului în care animalul de companie are un caz grav de halit...
Cum dansează pe manele mireasa lui Oțil și nașa Roxana Ionescu. Ramona Olaru și Diana Munteanu, campioane și ele
Dani Oțil și Gabriela Prisăcariu au făcut cununia religioasă duminică, 30 iulie, la 2 ani de când au devenit soț și s...
Spune-le și altora