Festivalul Internaţional Dobrojazz, între 23-25 iunie, la Tulcea
Între 23 şi 25 iunie are loc cea de-a patra ediţie a Festivalului Dobrojazz, festivalul internaţional de ethno-jazz de la Tulcea. Evenimentul ce se desfăşoară în curtea Casei Avramide (str. Progresului 32) propune trei seri cu recitaluri de jazz şi proiecte muzicale inedite.
Deschiderea oficială a festivalului va avea loc pe 23 iunie, de la ora 20:00, cu concertul Romanian Impressions Trio (România / Germania) din care fac parte Nadia Trohin (voce), Nicolas Simion (saxofon, clarinet) şi Sorin Romanescu (chitară). Cei trei vor prezenta pe scena festivalului un repertoriu format din compoziţii inspirate din folclor, dar şi piese ale clasicilor jazz-ului autohon, creând astfel o punte de legătură între vechea tradiţie a jazz-ului românesc şi jazz-ul modern al secolului 21.
Tot în curtea Casei Avramide vor concerta sâmbătă, 24 iunie, Blazin’ Quartet şi Oblomolotov x2.
Blazin’ Quartet este un mix muzical (şi etnic) format din Srdjan Ivanović – tobe, percuţie (Bosnia & Herzegovina), Federico Casagrande – chitară, electronice (Italia), Andreas Polyzogopoulos – trompetă & electronice (Grecia) şi Mihail Ivanov – chitară bas (Bulgaria).
Această trupă nu ţine cont de nicio frontieră muzicală. Cei 4 împletesc filozofia muzicii orientale cu spiritul de aventură al jazz-ului şi, astfel, şi-au creat un sound unic, de la melodic la ritmic, de la concret la abstract şi de la acustic la electronic.
Despre Oblomolotov x2, un duo format din Mugur Grosu (texte, voce & electronice) şi Dragoş Andriana (instrumente preparate) am putea spune, pe scurt, că pune în dialog lumi mai degrabă închise în propriul turn şi forme de expresie artistică pe care nu le vedem prea des împreună.
Duminică, festivalul Dobrojazz se încheie cugrupul italian Fausto Beccalossi ITUAR Trio, format din Fausto Beccalossi (acordeon), Guido Bombardieri (clarinet, saxofon), Oscar Del Barba (pian), ale cărui principale influenţe provin din muzica americană de jazz, din ritmurile muzicii argentiniene – milonga, chacarera sau candombe – şi din muzica tradiţională italiană.
Pe lângă concertele din fiecare seară, se vor proiecta filme care vor face o retrospectivă a traseului jazz-ului autohton. Dobrojazz încurajează iubitorii muzicii de calitate să descopere una dintre cele mai interesante zone culturale ale ţării – Dobrogea – recunoscută pentru diversitatea etnică şi patrimoniul său de excepţie.
Preţului unui bilet pentru o zi este de 25 lei, abonamentul pentru toate cele patru zile este 60 lei Detalii pe www.dobrojazz.ro.