Fika, conceptul suedez devenit un stil de viață pentru nordici, acum și în Iași - LIFE.ro
Mergi la conținut

Fika este o normă suedeză de cafea, suc, limonadă sau ceai însoțită de biscuiți, produse de patiserie, prăjituri sau plăcintă. Fika este un obicei practicat la toate nivelurile societății suedeze, inclusiv la domiciliu, la locurile de muncă și chiar și atunci când suedezii părăsesc țara, iar la locurile de muncă, angajații au un anumit timp doar pentru fika.

Fika poate fi un substantiv, care înseamnă cafea sau un verb, însemnând actul de a bea cafea și a lua o pauză. Pauză de cafea Fika nu este nimic asemănător cu linia nebună de a alimenta cu cofeină cu care britanicii ar putea fi familiarizați. Fika înseamnă să iei o pauză de la orice faci și să te așezi cu ceilalți pentru a te reîmprospăta, a întineri și a te răsplăti cu un dulce deliciu.

De ce funcționează Fika?

Pe lângă faptul că este o șansă de a savura o gustare cu zahăr, Fika este un moment programat în care oamenii iau o pauză și se angajează în conversații unii cu alții. Poate părea banal, dar în majoritatea întreprinderilor suedeze este obligatoriu să existe un moment în care angajații să se poată așeza și să facă Fika și se spune că îmbunătățește productivitatea și stimulează sănătatea mintală. Fika este mult mai mult decât o simplă pauză de cafea, este o șansă să încetinească, să câștige perspectiva și să exerseze atenția.

Istoria lui Fika

Cuvantul „Fika“ a fost folosit pentru prima oară în secolul XIX ca un cuvânt invers pentru „kaffi” (cafea). În această perioadă, cafeaua a fost interzisă în Suedia, dar unii oameni au continuat să utilizeze produsul. Ei au inversat numele pentru a evita autoritățile și au luat în cea mai mare parte cafea în grupuri departe de locurile publice. Fika a devenit pe scară largă și a fost asociată cu consumul de cafea într-un grup, chiar și după ce interdicția a fost ridicată. O Fika tradițională a constat din cafea și aproximativ șapte prăjituri de casă, care vor fi considerate o suprasolicitare în societățile moderne.

Citește și: Cât costă să trăiești în Suedia? Un ghid util pentru cei care încearcă să se mute în nordul Europei

Fika la locul de muncă

Fika face parte din cultura suedeză la locul de muncă, este inclusă în programul zilnic cel puțin o dată pe zi, dar în unele cazuri, oamenii pot fika la 10: 00 și 15: 00. Fiecare sesiune de fika se află între 10-30 minute. Angajații se adună în sala de ședință sau într-un loc desemnat doar pentru a bea cafea și a manca prăjituri în timp ce țin conversații informale. Angajatorii sunt pe deplin conștienți de faptul că angajații trebuie să obțină o pauză de cafea și nu este neobișnuit ca șefii să se amestece cu angajații lor în această perioadă. S-ar putea spune că fika este o pierdere de timp la locul de muncă, având în vedere că suedezii petrec aproximativ 10 zile pe an având fika. Cu toate acestea, Suedia se numără printre țările cu cei mai productivi angajați.

Extinderea la nivel global

Arta lui fika se transformă încet, dar sigur într-o tendință globală. A fost adoptată în New York, Londra, Sydney și chiar în China, unde angajații se strecoară minute 15 pentru cafea și conversație. Unii investitori au creat chiar cafenele de cafea doar pentru a viza cei care doresc să fika, în special în New York.

Cum a ajuns un concept din Suedia să-şi găsească publicul într-o cafenea din Iaşi?

În 2016, Andrei Gheorghiţă deschidea în Iaşi ceea ce era, la acel moment, prima cafenea de specialitate din oraş. A pornit de la o idee, un concept văzut şi trăit în Suedia, acolo unde „fika“, numele pe care a ales să-l dea cafenelei – este o adevărată stare de spirit.

„Fika înseamnă socializare cu oameni dragi în jurul unei cafele bune, o prăjitură sau o gustare sănătoasă, ceea ce se rezumă de fapt la timp de calitate. Este cadoul pe care fiecare dintre noi şi-l poate oferi ca să se simtă bine, să-şi acorde o scurtă pauză în agitaţia din fiecare zi.“

„Dincolo de Fika, am muncit foarte mult pentru a avea mereu o cafea de specialitate corectă, pentru care clienţii noştri să se întoarcă. De asemenea, produsele dulci pe care le avem sunt tot specifice culturii suedeze, fabricate însă local, din ingrediente proaspete şi mereu de calitate.“

După ce se îndrăgostise de această idee în călătoriile sale, Andrei a vrut să aducă şi acasă acelaşi sentiment, aşa că a luat decizia, în urmă cu şase ani, să deschidă în Iaşi cafeneaua Fika, nu departe de Palatul Culturii din oraş. Absolvent al Facultăţii de Economie şi Administrarea Afacerilor, specializarea management, Andrei Gheorghiţă a lucrat ceva vreme într-o corporaţie înainte de a deveni antreprenor. Acolo a luat primul contact cu principiile de conducere, de organizare şi a învăţat câteva aspecte esenţiale în comunicarea cu clienţii şi colegii, potrivit zf.ro

Însă majoritatea experienţei vine din practică, spune el, din construirea conceptului şi a cafenelei de la zero. Asta a implicat plan de afaceri, arhitecţi, furnizori, promovare, lucrul cu oamenii. „Şcoala principală a fost pe teren, văzând şi făcând.“

Cu o investiţie iniţială de aproximativ 60.000 de euro, Andrei a creat un adevărat concept în comunitatea ieşeană şi un reper în materie de cafea de specialitate. În decurs de şapte ani, a continuat să investească permanent, în aprovizionare, pregătirea personalului, ambalaje eco-friendly, reciclare şi dotări, aparatură.

Share this article

Citește mai multe


Creșterea taxelor | Ce se întâmplă cu banii de pensii ai românilor și cu investițiile la bursă
Cu investiții totale de 23,5 mld. lei pe bursă – adică aproape un sfert din banii de pensii private ai românilor – fo...
Creșterea taxelor | Biriș pune punctul pe ”i”: Pierdem miliarde din PNRR sau supărăm mediul de afaceri?
Pus în fața unui deficit bugetar scăpat de sub control, Guvernul României are în prezent de ales: crește impozitele ș...
Cum se simte oboseala cauzată de cancer. Apare aproape în toate tipurile de neoplasme avansate
Cum se simte oboseala de la cancer? Oboseala este un simptom comun al cancerelor avansate, însă acest tip de oboseală...
Asociația Caritas Alba Iulia, despre reforma sistemului de asistență socială: Serviciul social nu e muzeu
Asociația Caritas Alba Iulia, despre reforma sistemului de asistență socială: Serviciul social nu e muzeu Sectorul fu...
Animalul de companie are o respirație urât mirositoare? Iată câteva cauze
Nimic nu se compară cu afecțiunea câinelui, cu excepția cazului în care animalul de companie are un caz grav de halit...
Cum dansează pe manele mireasa lui Oțil și nașa Roxana Ionescu. Ramona Olaru și Diana Munteanu, campioane și ele
Dani Oțil și Gabriela Prisăcariu au făcut cununia religioasă duminică, 30 iulie, la 2 ani de când au devenit soț și s...
Spune-le și altora