Filme care demonstrează că vocea unui om contează - LIFE.ro
Sari la conținut

Filme care demonstrează că vocea unui om contează

Vă propunem astăzi o serie de filme care demonstrează că vocea unui om contează. Şi că buturuga mică (un singur om, un grup, o singură idee formulată de o singură minte) poate să zdruncine un întreg sistem. Iar „sistemul” poate fi o societate întreagă, o companie, un sistem politic sau judiciar, o prejudecată sau o nedreptate care te determină să reacţionezi.
Share this article

Buturuga mică răstoarnă carul mare. Zicala asta o ştim de când eram copii. Şi – în vremurile noastre – pare că e nevoie să ne-o reamintim. Vă propunem astăzi o serie de filme care demonstrează că vocea unui om contează. Şi că buturuga mică (un singur om, un grup, o singură idee formulată de o singură minte) poate să zdruncine un întreg sistem. Iar „sistemul” poate fi o societate întreagă, o companie, un sistem politic sau judiciar, o prejudecată sau o nedreptate care te determină să reacţionezi. 

Citiţi şi: Dosar 1 an de #rezist: 

Un an de #rezist. Cum a pornit totul şi de ce mai rezistăm?

Cât vom mai #rezista? Cât #rezistă ei

„Mi-am pus pe pauză un an din viaţă”

Veţi vedea, urmărind filmele de mai jos, ecranizările unor poveşti adevărate, personaje care şi-au găsit puterea să lupte cu nedreptăţile, prejudecăţile, rasismul şi oprimarea. Sunt oameni simpli care au crezut într-o idee. Care au schimbat lumea prin acţiunile lor. Sau sunt, pur şi simplu, oameni care s-au schimbat şi au schimbat micro-universul lor. Sunt „eroi mici” care au scris poveşti mari(Ţin să precizez că lista este una subiectivă şi că mai sunt multe filme care merită menţionate).

Good Morning, Vietnam

În „Good Morning, Vietnam” Robin Williams face un rol de zile mari (a şi câştigat Globul de Aur pentru această interpretare). El interpretează povestea lui Adrian Cronauer, un DJ al Forţelor Armate Americane ajuns pe frontul din Vietnam. Este povestea unui personaj nepotrivit ajuns într-un loc şi mai nepotrivit pentru firea sa. Situaţia nu e roz (e război, vă daţi seama), iar Cronauer trebuie doar să „întreţină curajul” trupelor. Dar face mai mult de atât. DJ-ul ignoră sistemul rigid, ignoră ordinele venite de la superiori, ignoră gravitatea situaţiei. Adrian Cronauer reuşeşte să se impună într-un mod cât se poate de neconvenţional. Cum a răsturnat el sistemul? Servindu-le soldaţilor, în fiecare dimineaţă, porţii zdravene de râs!

Philadelphia

Filmul „Philadelphia”, cu Tom Hanks şi Denzel Washington în rolurile principale, nu mai smulge atâtea hohote de râs ca pelicula de mai sus. Însă este tot un scenariu inspirat de o poveste adevărată. Andrew Beckett (Tom Hanks) are de înfruntat un alt sistem – cel al discriminării. Este un avocat care lucrează pentru o mare firmă de avocatură şi care ajunge să fie concediat pe nedrept. Motivul? Faptul că a dezvăluit la birou faptul că are SIDA. Cei doi actori fac un duo excepţional. Demersul lor, acela de intenta un proces de „wrongful termination” (concediere abuzivă), pare unul de-a dreptul nebunesc. Demnitatea umană, însă, merită să câştige.

Erin Brockovich 

Julia Roberts interpretează povestea lui Erin Brockovich, o mamă cu trei copii care, în disperare de cauză, ajunge să lucreze pentru un mic birou de avocatură. Este un personaj care pare nepotrivit din toate punctele de vedere la noul job. Mai ales că se îmbracă foarte provocator! Însă curiozitatea, determinarea, curajul o împing pe Erin să cerceteze îndeaproape situaţia locuitorilor unui mic oraş de provincie, care se îmbolnăvesc pe capete – mai ales de când o mare companie din domeniul energiei îşi desfăşoară activitatea în zonă. Erin Brockovich reuşeşte să pună la cale şi să documenteze un proces împotriva companiei, semnat de întreaga comunitate a oraşului. 

Schindler’s List

„Am fost hotărât să fac tot ce-mi stă în putinţă să înving sistemul”. Este un citat din Oscar Schindler, personajul-erou care stă la baza filmului „Schindler’s List”. Atenţie, o să plângeţi mult la acest film, care prezintă ororile Holocaustului! Schindler, un om de afaceri german, interpretat de Liam Neeson, ajunge să salveze vieţile a peste 1.000 de evrei polonezi în perioada Celui De-Al Doilea Război Mondial. Filmul lui Steven Spielberg a câştigat 7 Oscaruri (din 12 nominalizări) în anul 1993. Însă, dincolo de toate acestea, povestea listei lui Schindler şi-a câştigat locul în istorie, o istorie pe cât de crudă, pe atât de reală.

North Country

În „North Country” (un film inspirat tot de o poveste reală) Charlize Theron joacă rolul unei femei care se întoarce în satul său natal şi lucrează în mină – un mediu dur şi nepotrivit pentru o femeie. Dar mai sunt şi alte femei care intră alături de bărbaţi în subteran. Josey Aimes (Charlize Theron) este o mamă singură care a făcut multe greşeli în viaţă, greşeli pentru care tatăl său o dispreţuieşte. Însă această femeie găseşte puterea să lupte pentru dreptul său la demnitate şi se hotărăşte să intenteze un proces de hărţuire sexuală în numele său, dar şi în numele colegelor de mină. Este un proces care a ajuns ca exemplu în cărţile de drept american.

Serpico

Cine nu l-a văzut pe Al Pacino în „Serpico”, ar trebui să caute neapărat acest film. Este unul dintre rolurile de referinţă ale lui Pacino şi, de asemenea, un nou caz din categoria „unul singur împotriva unui sistem”. De data aceasta vorbim despre corupţia din sânul poliţiei americane şi despre un poliţist care refuză să abdice de la principiile sale. Frank Serpico este atât numele personajului de film, cât şi al poliţistului care a inspirat acest scenariu, cel care s-a folosit chiar de metode poliţieneşti să dea în vileag corupţia din sânul poliţiei. Serpico intră „undercover” în „gaşca” poliţiştilor fără scrupule ca să o poată cerceta din interior.

All the President’s Men

Filmul acesta ar trebui să stea la loc de cinste în toate manualele de jurnalism şi în mintea fiecărui ziarist care se respectă. „All the President’s Men” spune povestea celor doi jurnalişti de la The Washington Post, Carl Bernstein şi Bob Woodward, care au investigat scandalul „Watergate”. Robert Redford şi Dustin Hoffman interpretează cele două personaje principale. De ce spun că această peliculă trebuie studiată în şcoală? Pentru că prezintă etapele unei investigaţii adevărate, pentru că prezintă riscurile, dilemele, frustrările jurnaliştilor hotărâţi să spună adevărul, dar care nu uită să îşi protejeze sursele.

Intouchables

De ce trec acest film pe lista filmelor care demonstrează că un singur om poate fi atât de important încât să schimbe sistemul? Pentru că trebuie să pornim mai întâi de la noi înşine. Acest film demonstrează că uneori schimbările vin din interior şi că fiecare gest mic, fiecare lucru bun pe care îl facem, fiecare om de lângă noi contează. Prietenia dintre Philippe (François Cluzet) şi Driss (Omar Sy) este, de asemenea, bazată pe o poveste reală. Este o poveste despre bariere sociale, prejudecăţi şi discriminare spusă cu mult umor. Filmul mizează pe un comic de situaţie molipsitor. Poate tocmai de aceea am ales să închei cu acest film lista aceasta a peliculelor în care oamenii îşi iau vocea în serios.

De văzut şi: „Freedom Writers”, „The Insider”, „Conviction”, „Milk”, „The Imitation Game” şi multe altele…

Citiţi şi: 

5 filme, 5 femei, 5 poveşti motivaţionale

5 filme de neratat în acest sezon

7 filme de Crăciun – de urmărit în familie

Actori celebri pe care trebuie să-i auziţi cântând

Share this article

Citește mai multe


Creșterea taxelor | Ce se întâmplă cu banii de pensii ai românilor și cu investițiile la bursă
Cu investiții totale de 23,5 mld. lei pe bursă – adică aproape un sfert din banii de pensii private ai românilor – fo...
Creșterea taxelor | Biriș pune punctul pe ”i”: Pierdem miliarde din PNRR sau supărăm mediul de afaceri?
Pus în fața unui deficit bugetar scăpat de sub control, Guvernul României are în prezent de ales: crește impozitele ș...
Cum se simte oboseala cauzată de cancer. Apare aproape în toate tipurile de neoplasme avansate
Cum se simte oboseala de la cancer? Oboseala este un simptom comun al cancerelor avansate, însă acest tip de oboseală...
Asociația Caritas Alba Iulia, despre reforma sistemului de asistență socială: Serviciul social nu e muzeu
Asociația Caritas Alba Iulia, despre reforma sistemului de asistență socială: Serviciul social nu e muzeu Sectorul fu...
Animalul de companie are o respirație urât mirositoare? Iată câteva cauze
Nimic nu se compară cu afecțiunea câinelui, cu excepția cazului în care animalul de companie are un caz grav de halit...
Cum dansează pe manele mireasa lui Oțil și nașa Roxana Ionescu. Ramona Olaru și Diana Munteanu, campioane și ele
Dani Oțil și Gabriela Prisăcariu au făcut cununia religioasă duminică, 30 iulie, la 2 ani de când au devenit soț și s...
Spune-le și altora