Filmul “1984”, folosit în SUA ca mijloc de protest împotriva lui Donald Trump
Romanul politic “1984”, al lui George Orwell, ce descrie un viitor distopic, este la fel de actual ca în 1949, când a văzut lumina tiparului. Dovadă că oamenii nu încetează să-l folosească drept referinţă pentru ceea ce se întâmplă în societatea contemporană. Asta au făcut şi reprezentanţii The United State of Cinema care, din dorinţa de a folosi mesajele puternice ale acestei cărţi, au proiectat filmul “1984” (cu titlu original “Nineteen Eighty-Four”, realizat în 1984 de Michael Radford şi avându-i în distribuţie pe John Hurt, Richard Burton, Suzanna Hamilton) în aproape 200 de cinematografe americane independente.
Proiecţiile au avut loc în 44 de state americane, scopul fiind acela de a milita împotriva politicilor preşedintelui Donald Trump şi de „a lua atitudine în ceea ce priveşte valorile de bază: libertatea de exprimare, respectul pentru semenii noştri şi simplul adevăr că nu există “fapte alternative”, a declarat, citat de Reuters, un reprezentant al The United State of Cinema, făcând referire astfel şi la o expresie folosită de un oficial al Casei Albe cu privire la mulţimea aflată la inaugurarea lui Trump în calitate de preşedinte (“fapte alternative). Filmul, care a fost proiectat şi în câteva cinematografe din Canada, Marea Britanie, Suedia şi Croaţia, a fost un eveniment sold out, motiv pentru care multe cinematografe intenţionează să îl proiecteze din nou.
“Credem că acest film este un statement. Mergând să-l vedem din nou ne aducem cu toţii aminte ce se întâmplă atunci când aluneci pe o pantă greşită”, a mărturisit Laura Fliegner, un rezident din New York, în urma vizionării filmului. Şi ca Laura Fliegner, toţi cei care au revăzut “1984” cred că ceea ce a imaginat George Orwell în romanul său poate să dea glas unor nemulţumiri generale.