„Francofonia”, noul film al regizorului rus Alexander Sokurov, pe ecranele româneşti
Cel mai recent film al renumitului regizor rus Alexander Sokurov, câştigător al Premiului Fedeora pentru Cel mai bun film european la Festivalul de la Veneţia va rula în cinematografe din 22 iulie. „Francofonia” explorează un episod controversat din timpul celui de-al doilea război mondial: soarta operelor de artă din Muzeul Luvru, în timpul ocupaţiei naziste.
În 1938, în preajma celui de-al doilea război mondial, pentru a evita consecinţele catastrofale ale primei deflagraţii, care a provocat distrugerea a numeroase opere de artă valoroase, tablourile şi obiectele din Muzeul Luvru sunt trimise pe ascuns în castele din ţară, pentru a fi protejate de bombe, dar şi de regimul nazist, care intenţiona să confişte o parte dintre ele.
Combinând imagini de arhivă şi secvenţe filmate, „Francofonia” spune povestea a doi oameni remarcabili: directorul Muzeului Luvru, Jacques Jaujard, şi contele Franziskus Wolff-Metternich, ofiţer al celui de-al Treilea Reich. Mai întâi inamici, apoi aliaţi, cei doi devin motorul din spatele protejării Luvrului în mijlocul unuia dintre cele mai sângeroase conflicte din istorie. Francofonia explorează relaţia dintre artă şi putere, folosind Luvrul ca exemplu viu al civilizaţiei şi al modului în care arta ne influenţează. Rolurile celor doi oameni-cheie din istoria Luvrului sunt preluate de Louis-Do de Lencquesaing şi Benjamin Utzerath, în timp ce Vincent Nemeth apare în rolul lui Napoléon Bonaparte.
„Cineastul rus Alexander Sokurov are darul, poate de neegalat printre colegii de breaslă internaţionali, de a transforma frământarea intelectuală în imagini spectaculoase”, scrie The New York Times despre filmul cineastului rus.
Regizorul Alexander Sokurov a fost interzis în URSS, încă din tinereţe. Filmul său de licenţă, „The Lonely Voice of Man” (1978), o adaptare după Platonov a fost interzis de regimul sovietic până în 1987, când a primit Leopardul de Bronz la Festivalul de la Locarno. Cu „Faust”, regizorul a câştigat Leul de Aur la Veneţia în 2011, iar filme ca „Alexandra” (2007), „The Sun” (2004), „Father and Son” (2003) sau „Mother and Son” (1997) i-au adus selecţii şi premii în marile festivaluri şi notorietate pe plan internaţional.
După experienţa filmărilor de la Luvru şi după ce a abordat subiectul salvării marilor opere de artă regizorul rus îşi doreşte să filmeze şi la Ermitaj, Prado sau Muzeul Britanic se întreabă „ce am fi noi dacă nu ar exista muzee? Cum am fi fără posibilitatea de a cunoaşte această grandioasă, magnifică cultură care a existat în trecut?”
„Francofonia” este o co-producţie Franţa-Germania-Olanda. Filmul va fi distribuit în cinematografele din România, din 22 iulie, de Transilvania Film.
Trailer „Francofonia”