Gala UNITER – cei mai buni în 2015 din teatrul românesc
Cea de-a XXIV-a ediţie a Galei Premiilor Uniunii Teatrale din România (UNITER) a recompensat activitatea teatrelor din Cluj-Napoca, Bucureşti, Târgu-Mureş şi Iaşi în cadrul unui eveniment care a avut loc luni seară, la Teatrul „Regina Maria” din Oradea.
„Clasa noastră”, în regia lui László Bocsárdi, jucat la Teatrul Naţional „Lucian Blaga” din Cluj-Napoca, a fost desemnat „cel mai bun spectacol”, Radu Afrim a primit trofeul pentru cea mai bună regie, pentru spectacolul „Tihna”, montat la Teatrul Naţional Târgu-Mureş, Emilia Dobrin a fost recompensată cu premiul pentru „cea mai bună actriţă în rol principal”, pentru rolul Elena din spectacolul „Casa cu pisici”, de la Teatrul Mic din Bucureşti, iar Marian Râlea a fost numit „cel mai bun actor în rol principal”, pentru rolul Tullius din spectacolul „Marmură” al Teatrului Bulandra din Capitală, anunţă agenţia News.ro.
Amfitrionul galei din acest an a fost actorul şi regizorul Ion Caramitru, preşedintele Uniunii Teatrale din România (UNITER), iar printre cei care au înmânat premii pentru reuşitele anului precedent s-au numărat actorii Marius Manole, Lari Georgescu, Dorina Chiriac, Marian Râlea, Florin Piersic Jr. şi Sorin Leoveanu, regizorul şi preşedintele Uniunii Cineaştilor din România, Laurenţiu Damian, şi Jacqueline Bisset, invitatul special al evenimentului.
Laurenţiu Damian a adus laudatio actriţei Luminiţa Gheorghiu. Recompensată cu premiul pentru întreaga carieră, Luminiţa Gheorghiu a colaborat cu unii dintre cei mai importanţi regizori de teatru şi film din România şi a fost prezentă la mari festivaluri din străinătate.
„Îmi mulţumesc şi mie, pentru că am ales să fac această meserie pe care o iubesc foarte mult”, a spus, pe scenă, Luminiţa Gheorghiu.
Un premiu important al galei – cel de excelenţă – a fost oferit coregrafului Gigi Căciuleanu, despre care actorul Lari Georgescu a spus că este „o şcoală performantă a ceea ce înseamnă teatrul”, iar principesa Maria a înmânat trofeul pentru „cea mai bună piesă românească a anului” Dianei-Florina Avrămuţ.
„Sunt bucuroasă să particip la cea de-a 24-a gală a premiilor UNITER. Doresc să-i felicit pe toţi implicaţi în realizarea şi producerea piesei premiate”, a spus principesa Maria pe scena Teatrului „Regina Maria” din Oradea.
George Mihăiţă a fost cel care l-a prezentat pe actorul Vladimir Găitan, laureat pentru întreaga activitate. „Mă leagă atât de multe amintiri încât în urmă cu un an l-am declarat «fratele meu» – Vladimir Găitan”, a spus actorul George Mihăiţă.
Premiul British Council România a fost oferit de directorul instituţiei, Nigel Townson, pentru interpretarea originală a creaţiei shakespeariene actorilor Alexandra Rădescu şi Dorin Eugen Ionescu.
Un premiu special – pentru un mentor al şcolii de teatru – i-a revenit lui Miklós Bács, actor al Teatrului Maghiar de Stat şi conferenţiar universitar doctor abilitat la Facultatea de Teatru şi Televiziune din cadrul Universităţii Babeş Bolyai din Cluj-Napoca.
„Recunoaşterea acasă înseamnă foarte mult pentru mine, care am trăim între două lumi”, a spus Matei Vişniec, printr-un mesaj video, la primirea premiului pentru cel mai jucat dramaturg roman contemporan.
În cadrul galei de la Oradea, au urcat pe scenă pentru a susţine scurte recitaluri tenorul Alexandru Badea şi compozitorul şi interpretul folk Dan Andrei Aldea.
Juriul ediţiei din acest an a fost format din Alice Georgescu, critic, Ozana Oancea, actriţă, Mircea Morariu, critic, Viorica Petrovici, scenograf, şi Alexa Visarion, regizor.
Gala Premiilor UNITER se desfăşoară anual, începând din 1991, acordând distincţiile uniunii pentru fiecare an calendaristic încheiat.
Decernarea premiilor se face după principiul nominalizărilor stabilite de un juriu de selecţie. Dintre aceste nominalizări, un alt juriu decide, în seara galei, prin vot secret, câştigătorul fiecărui premiu.
Premiile UNITER au fost acordate pentru:
Cel mai bun spectacol – ”Clasa noastră”, în regia lui László Bocsárdi, jucat la Teatrul Naţional ”Lucian Blaga” din Cluj-Napoca
Cel mai bun regizor – Radu Afrim, pentru spectacolul ”Tihna”, montat la Teatrul Naţional Târgu-Mureş
Cea mai bună scenografie – Adrian Damian, pentru spectacolul ”Cântăreaţa cheală”, Teatrul Naţional ”Vasile Alecsandri” din Iaşi
Cel mai bun actor în rol principal – Marian Râlea, pentru rolul Tullius din spectacolul ”Marmură”, de la Teatrul Bulandra din Bucureşti
Cea mai bună actriţă în rol principal – Emilia Dobrin, pentru rolul Elena din spectacolul ”Casa cu pisici”, de la Teatrul Mic din Bucureşti
Cel mai bun actor în rol secundar – Marius Manole, pentru rolurile Bătrânica apatică şi Actorul din spectacolul ”Între noi e totul bine”, de la Teatrul Naţional ”I.L. Caragiale” Bucureşti
Cea mai bună actriţă în rol secundar – Ilinca Manolache, pentru rolurile din spectacolul ”Anul dispărut. 1989”, de la Teatrul Mic Bucureşti
Critică teatrală – Maria Zărnescu
Teatru radiofonic – ”Jucătorul de table”, de George Arion, dramatizare radiofonică şi regie artistică semnate de Cezarina Udrescu
Teatru TV – ”Buzunarul cu pâine”, de Matei Vişniec, regia Tudor Chirilă
Debut – Ada Galeş, pentru rolul Denise din spectacolul ”Copilul problemă”, de la Teatrul ”Sică Alexandrescu”, Braşov
Senatul UNITER a decernat:
Premiul pentru întreaga activitate – actriţă – Luminiţa Gheorghiu
Premiul pentru întreaga activitate – actor – Vladimir Găitan
Premiul pentru întreaga activitate – scenografie – Maria Miu
Premiul pentru întreaga activitate – critică şi istorie teatrală – Anca Măniuţiu
Premiul pentru întreaga activitate – regie – Victor Ioan Frunză
Premiu special pentru cel mai jucat dramaturg român contemporan – Matei Vişniec
Premiul special pentru muzică de teatru – Adrian Enescu
Premiul de Excelenţă – Gigi Căciuleanu
Premiul special al preşedintelui UNITER – Emil Boroghină, directorul Festivalului Internaţional ”Shakespeare” de la Craiova
Premiul special pentru o viaţă dedicată teatrului şi poeziei – Eugen Ţugulea
Premii speciale:
Premiul pentru ”Cea mai bună piesă românească a anului” – ”Nadia”, de Diana-Florina Avrămuţ
Premiul Consiliul Britanic – Alexandra Rădescu şi Dorin Eugen Ionescu