George Cristhian Gogan și povestea unui rom care demonstrează că inteligența și determinarea în viață le ai chiar dacă aparții unei etnii „inferioare” - LIFE.ro
Prima pagină » George Cristhian Gogan și povestea unui rom care demonstrează că inteligența și determinarea în viață le ai chiar dacă aparții unei etnii „inferioare”
George Cristhian Gogan și povestea unui rom care demonstrează că inteligența și determinarea în viață le ai chiar dacă aparții unei etnii „inferioare”
George Cristhian Gogan își pune amprenta în multe proiecte. Este dedicat și implicat în totalitate în zona sa de lucru, dar cel mai mult îi place în rolul de tată. Cu atribuțiile pe care le are acasă, se simte cel mai împăcat. Mulțumit este și de ceea ce face în exteriorul căminului său, deși atunci când era elev, urmându-i stropul mare de umor pe care l-a pus atunci când mi-a mărturisit traseul său academic, am descoperit că nu prea s-a „împrietenit” cu școala.
Era genul de elev mediocru, spune el, care se activa doar în momentele de stres și tensiune și culmea, dădea și randament. Lucrurile au luat întorsătură, în schimb, în momentul când a ajuns la maturitate și nu s-a mai oprit din a studia. Nu muzică, cum au studiat bărbații din ambele sale familii, atât de pe mamă, cât și de pe tată, ci este licențiat în Științe Politice, masterand cu diplome în Relații Internaționale, respectiv Drept European și, în prezent, doctorand în Diplomație Culturală și Relații Internaționale.
A înțeles că în ochii societății este diferit din cauza etniei rome și că aparține unui “grup inferior” de când a pășit prima dată pe porțile școlii. Știa că trebuie să se ia „la trântă” cu prejudecățile, să le învingă, să le ignore și să-și străbată calea pe care Dumnezeu i-o rezervase, una pe care o iubește cu adevărat.
Dacă educația este instrumentul cel mai potrivit al romilor de a arăta că și ei pot și că merită să fie văzuți ca parte integrată așa cum au dreptul, George menționează că educația ne salvează pe toți. Să-l cunoaștem!
George Cristhian Gogan:„Nu jonglez, mă dedic 100% în fiecare context în care mă aflu”
George, cum te găsesc în prezent? Cum arată sufletul tău?
Wow, mai contează pentru ceilalți sufletul în zilele noastre? Eu cred cu tărie că este cea mai puternică esență a noastră și cea mai apropiată de Dumnezeu! Sufletul meu arată bine, mă simt bine și simt că sunt pe drumul cel bun, iar varianta mea, cea din prezent, este cea mai bună din câte ar putea exista, datorită mai ales familiei mele.
Te împarți între atribuțiile de casă, de tată, de soț și între cele de studii? Cum reușești să jonglezi?
Nu jonglez, mă dedic 100% în fiecare context în care mă aflu, dar de departe, cea mai plăcută și satisfăcătoare „atribuție” este cea de tată. Nu cred în conceptul de „noroc”, dar simt Harul Lui Dumnezeu, care mi-a oferit un partener și soție foarte puternică și înțelegătoare ce mă susține indiferent de gradul de implicare.
Mai ocupi vreun alt rol în societate? Ce lucrezi?
Sunt implicat în foarte multe proiecte, în 2020, am decis să mă reîntorc acasă, la Bacău, tocmai pentru că am ales să fiu prezent în creșterea celor două fiice alături de Andreea, soția mea, deoarece când locuiam în București (2016-2020) le acordăm foarte puțin timp și nu pentru că nu voiam, ci pentru că eram mai tot timpul în teritoriu, cu job-ul. Momentan, sunt director de cabinet al Președintelui Consiliului Județean- Bacău, coordonator&analist teritorial Regiunea NE-Moldova, din cadrul Asociației Partida Romilor Pro-Europa. Anul trecut, din luna martie, m-am ocupat și de realizarea unor Ghiduri și Metodologii de gestionare a victimelor și refugiaților romi din Ucraina ce tranzita spațiul românesc; sunt consultant extern al Ministerului Românilor de Pretutindeni în vederea realizării Strategiei de Îmbunătățire a persoanelor ce locuiesc în diaspora….ce pot să spun, acum că m-ai întrebat, aparent sunt destul de ocupat, dar nu mă simt obosit.