George Michael, artistul genial măcinat de depresie şi adicţia de droguri - LIFE.ro
Sari la conținut

George Michael, artistul genial măcinat de depresie şi adicţia de droguri

Nimic nu îl oprea însă pe artist de la autodistrugere. De mai multe ori a ajuns la spital din cauza unor supradoze, a fost implicat în accidente şi scandaluri, a fost arestat, iar în 2012 a fost la un pas de moarte după ce...
Share this article

Oficial, George Michael a murit din cauza cardiomiopatiei de care suferea, o afecţiune care subţiază muşchiul inimii şi îl împiedică să mai pompeze eficient sânge în organism. Neoficial, inima frântă este cea care i-a adus sfârşitul. Suferinţele multiple, depresia şi refugiul în droguri ar fi grăbit finalul vieţii cântăreţului care a lăsat în urmă o extraordinară moştenire artistică.

O descoperire din copilărie, o pasiune de-o viaţă

George Michael s-a născut drept Georgios Kyriacos Panayiotou pe 25 iunie 1963, în nordul Londrei. Tatăl emigrase din Cipru în Anglia la începutul anilor 1950, iar aici se căsătorise cu o dansatoare care a dat naştere la 3 copii, 2 fete şi un băiat. Deşi la prima vedere nu a avut o copilărie care să fie descrisă drept una traumatică, George a crescut într-o atmosferă glacială şi lipsită de empatie din partea figurii masculine a casei. Tatăl, patron de restaurant, era mai mereu absent, atât din casă, cât şi din viaţa lor.

N-am fost niciodată lăudat, niciodată n-am fost ţinut în braţe. Nu era chiar atmosfera din Căsuţa din prerie.

George Michael, foto: mirror.co.uk

A fost însă mereu extrem de apropiat de mama sa. Muzica a descoperit-o odată cu gramofonul depozitat în garajul părinţilor, pe când avea 6 ani. Tot atunci a scris şi primul său cântec, însă nu s-a gândit că acesta ar putea fi drumul lui până când un accident l-a aşezat pe această traiectorie.

La vârsta de 8 ani m-am rănit la cap şi ştiu că sunt ciudat şi puţin probabil, dar chiar a fost ceva serios, am avut nevoie de cusături şi altele. Şi dintr-odată nu m-a mai interesat decât muzica. Destul de amuzant e că tata obişnuia mereu să spună că el nu credea că aş avea voce.

În şcoală l-a cunoscut pe Andrew Ridgeley, cel cu care avea să pună mai târziu bazele Wham. Împărtăşeau pasiunea pentru muzică şi aveau aceleaşi ambiţii pentru viitoarea carieră, aşa că prietenia dintre ei s-a legat firesc. Michael a început să cânte la metrou, apoi ca DJ în cluburile locale sau la petrecerile şcolare, după care, împreună cu Andrew, fratele acestuia şi alţi 3 prieteni au pus bazele unui grup de ska, un gen muzical precursor al stilului reggae. Puştiul cu origini cipriote se pregătea pentru succes, aşa că a decis să-şi schimbe numele într-unul uşor de pronunţat şi de ţinut minte. Aşa a apărut George Michael.

George Michael, foto: mirror.co.uk

WHAM şi o lume întreagă era la picioarele lui George Michael

În 1981 George Michael şi Andrew Ridgeley formează Wham, iar primul album al trupei, Fantastic ajunge în 1983 pe primul loc în Marea Britanie şi dă naştere la nu mai puţin de 10 single-uri. Cu al doilea album au ajuns numărul 1 şi în America, iar single-uri precum Wake Me Up Before You Go-Go, Freedom, Everything She Wants şi Careless Whisper au urcat pe primul loc în clasamentele din 25 de ţări. Nu mai era nicio îndoială – cei 2 puşti erau vedete în toată regula.

În 1984 Wham lansa Last Christmas, melodia care este nelipsită din playlist-urile sărbătorilor de iarnă şi acum, la apoape 38 de ani de la lansare. Iar în următorul an George Michael primea primul dintre cele 3 premii pentru Compozitorul anului primite la Ivor Novello Awards, din partea Academiei britanice a compozitorilor. Tânărul era căutat acum de cei mai mari artişti, aşa că şi-a pus amprenta pe piese celebre, precum The Last Kiss al lui David Cassidy sau Nikita şi Wrap Her Up ale lui Elton John. Tot cu Elton John a urcat pe scenă la celebrul Live Aid, unde au cântat împreună Don`t Let the Sun Go Down On Me.

Împreună cu Wham a mai rupt o barieră şi în aprilie 1985 a început un turneu în China, ţară unde până la ei era interzisă cea mai mare parte a muzicii din occident. A fost nevoie de 18 luni de negocieri cu autorităţile pentru ca acestea să permită trupei să urce pe scenă. Iar când s-a întâmplat asta a fost ştire de primă pagină în mai toate ziarele lumii.

Nimeni nu mai văzuse vreodată aşa ceva. Toţi tinerii erau fascinaţi şi toată lumea bătea ritmul din picioare. Bineînţeles că poliţiştii nu erau deloc fericiţi şi se temeau că vor apărea revolte. – Kan Lijun, prezentator de televiziune

Trupa Wham, foto: mirror.co.uk

O continuă luptă pentru a-şi demonstra talentul

George Michael simţea nevoia însă de mai mult, iar single-urile solo scoase în acea perioadă au pornit zvonurile cum că trupa nu avea să mai reziste mult. Ceea ce s-a şi întâmplat în 1986. Nu oricum însă, ci cu un nou single, de data asta de adio, care a ajuns imediat în vârful clasamentelor.

Rămas pe cont propriu, primul lucru pe care l-a făcut George Michael a fost să-şi împlinească un vis, să cânte împreună cu unul dintre artiştii lui preferaţi. A făcut asta împreună cu Aretha Franklin, cu care a scos I Know You Were Waiting (For Me), iar duetul lor a intrat pe primul loc în topuri, atât în Marea Britanie, cât şi în SUA şi le-a adus şi un premiu Grammy.

Primul album George Michael, Faith, a fost lansat în 1987, iar primul, single, I want Your Sex a fost interzis în cele mai multe radiouri din Marea Britanie din cauza versurilor explicite. Cântăreţul nu s-a lăsat, a venit cu explicaţii şi a reuşit, pe alocuri, să convingă. A fost cenzurat şi în SUA, dar cu toate astea melodia tot a reuşit să ajungă pe locul 2 în US Billboard Hot 100 şi pe 3 în Marea Britanie. A lansat apoi Faith care a urcat rapid şi a rămas săptămâni în şir pe primul loc, devenind cel mai bine vândut single al anului şi, în acelaşi timp, unul dintre cele mai cunoscute cântece ale sale.

Întreg albumul a fost catalogat drept unul dintre cele mai bune ale anilor `80. A avut vânzări de peste 25 de milioane de copii în lume şi a primit şi un Grammy pentru Cel mai bun album al anului.

Era tot ceea ce şi-ar fi putut dori un artist şi cu toate astea George Michael şi-a dat seama că succesul nu-i aduce fericirea pe care o căuta. Începuse să se gândească că e complet greşit să fie idol pentru milioane de adolescente, epuizat fiind după întreg turneul de promovare. Era singur, frustrat şi mereu departe de prieteni şi familie.

Următoarele albume au fost o luptă continuă pentru a demonstra că este un compozitor nu doar talentat, dar şi foarte serios. A început să scrie versuri despre problemele arzătoare din societate, despre injustiţia socială, ipocrizie, sărăcie şi ură, iar el a încetat să apară în videoclipuri o perioadă. Deşi alţii ar fi considerat astfel de acţiuni o sinucidere artistică, George Michael a demonstrat exact ceea ce-şi dorea: că se poate şi altfel.

Iar în timp ce se judeca cu Sony pentru că voia cu disperare să rezilieze contractul cu această companie, dona fondurile încasate pentru single-urile cu care continua să facă furori în lumea întreagă. A donat organizaţiilor care se ocupau de conştientizare în lupta cu virusul HIV, a cântat cu Queen în concertul tribut organizat în memoria lui Freddie Mercury, iar fondurile au mers către cercetările în acelaşi domeniu. A donat sume importante pentru organizaţiile care se îngrijeau de copii ce sufereau de boli terminale, a plătit tratamente de fertilizare pentru o femeie care nu îşi permitea asta, a plătit datoriile unei studente care lucra într-un bar ca să poată trăi sau pentru brazii de Crăciun dintr-un orăşel, multe dintre acestea ieşind la iveală mult după moartea sa.

Foto: smoothradio.com

Până la finalul vieţii George Michael a demonstrat constant că este un artist complet şi capabil să se reinventeze constant. Albumele lui au fost mereu pe primele locuri ale clasamentelor şi multe dintre single-urile sale fac parte din categoria „melodii nemuritoare.”

Pierderile oamenilor iubiţi, depresia şi abuzul de droguri

Succesul nu a fost însă niciodată lucrul care să-i aducă fericirea omului George Michael. Omul George Michael a fost mereu în căutarea sa şi i-a luat mult timp să îşi dea seama cine e şi ce vrea. La 19 ani şi-a dat seama că este atras în egală măsură de femei şi de bărbaţi, într-o perioadă în care să vorbeşti despre aşa ceva nu era deloc o opţiune. I-a mărturisit totuşi asta colegului său de trupă şi uneia dintre surori, care i-a spus să nu cumva să le mărturisească asta părinţilor. Mult mai târziu avea să recunoască public că este homosexual şi să vorbească deschis despre asta.

Momentul în care m-am îndrăgostit de un bărbat a însemnat sfârşitul conflictului pe care îl aveam în privinţa bisexualităţii. Am crezut că am fost îndrăgostit de femei în câteva rânduri. Apoi m-am îndrăgostit de un bărbat şi am realizat că nimic din ceea ce simţisem înainte nu fusese dragoste.

Iar dragostea pentru acel bărbat a fost cea care i-a influenţat tot restul vieţii. Nu dragostea, de fapt, ci pierderea omului pe care l-a iubit ca pe nimeni altul. Iubitul său – designerul Anselmo Feleppa, a murit din cauza unor complicaţii cauzate de SIDA.

Au fost veşti înfiorătoare. M-am gândit că aş putea fi şi eu infectat. Nu puteam să vorbesc despre asta cu familia mea pentru că nu ştiam cum să le spun – ei nici nu ştiau că sunt homosexual. (…) A urmat o perioadă extrem de depresivă. Am plâns moartea lui vreme de 3 ani, apoi am pierdut-o pe mama. Mă simţeam de parcă eram blestemat.

George Michael şi Anselmo Feleppa, foto: pinterest.com

Mama artistului a fost răpusă de cancer, iar cântăreţul nu a găsit mijloacele ca să poată trece peste suferinţă. Era prea mult pentru el.

M-am confruntat cu o depresie uriaşă după ce a murit mama. Am fost aproape să îmi spun “nu mai vreau să trăiesc.” Aveam acel sentiment copleşitor că cea mai bună perioadă a vieţii trecuse deja. Am iubit-o atât de mult pe mama, am respectat-o.

George Michael şi mama sa, foto: bodyheightweight.com

Cu câţiva ani înainte unchiul şi bunicul lui s-au sinucis, iar o bună perioadă de timp asta a părut o scăpare şi pentru George Michael. S-a gândit deseori la asta, a şi avut câteva tentative de suicid. A ales până la urmă să acopere golurile emoţionale cu droguri şi antidepresive. Partenerul său, Kenny Goss, cel cu care a avut o relaţie de 13 ani şi cu care plănuise chiar să se căsătorească, a încercat din răsputeri să-l scoată din groapa în care căzuse.

Îi găseam drogurile şi i le aruncam în toaletă, gândindu-mă ca dacă voi continua să i le arunc, nu va mai face rost de altele. – Kenny Goss

George Michael şi Kenny Goss, foto: nationalworld.com

Nimic nu îl oprea însă pe artist de la autodistrugere. De mai multe ori a ajuns la spital din cauza unor supradoze, a fost implicat în accidente şi scandaluri, a fost arestat, iar în 2012 a fost la un pas de moarte după ce a făcut pneumonie şi a ajuns la spital în stare foarte gravă. Nimeni şi nimic nu a reuşit să îl scoată pe George Michael din depresia care îl măcina, iar în ziua de Crăciun a anului 2016 partenerul său, Fadi Fawaz, l-a găsit fără suflare. Inima îi cedase la numai 53 de ani.

Citeşte şi: Viața lui Freddie Mercury: de la un copil timid la un zeu dezlănțuit pe scenă – LIFE.ro
Share this article

Citește mai multe


Creșterea taxelor | Ce se întâmplă cu banii de pensii ai românilor și cu investițiile la bursă
Cu investiții totale de 23,5 mld. lei pe bursă – adică aproape un sfert din banii de pensii private ai românilor – fo...
Creșterea taxelor | Biriș pune punctul pe ”i”: Pierdem miliarde din PNRR sau supărăm mediul de afaceri?
Pus în fața unui deficit bugetar scăpat de sub control, Guvernul României are în prezent de ales: crește impozitele ș...
Cum se simte oboseala cauzată de cancer. Apare aproape în toate tipurile de neoplasme avansate
Cum se simte oboseala de la cancer? Oboseala este un simptom comun al cancerelor avansate, însă acest tip de oboseală...
Asociația Caritas Alba Iulia, despre reforma sistemului de asistență socială: Serviciul social nu e muzeu
Asociația Caritas Alba Iulia, despre reforma sistemului de asistență socială: Serviciul social nu e muzeu Sectorul fu...
Animalul de companie are o respirație urât mirositoare? Iată câteva cauze
Nimic nu se compară cu afecțiunea câinelui, cu excepția cazului în care animalul de companie are un caz grav de halit...
Cum dansează pe manele mireasa lui Oțil și nașa Roxana Ionescu. Ramona Olaru și Diana Munteanu, campioane și ele
Dani Oțil și Gabriela Prisăcariu au făcut cununia religioasă duminică, 30 iulie, la 2 ani de când au devenit soț și s...
Spune-le și altora