HPV, virusul ce poate cauza cancer şi bărbaţilor - life.ro
Sari la conținut

HPV, virusul ce poate cauza cancer şi bărbaţilor

Share this article

Zilele trecute a fost mare vâlvă pe internet în urma declaraţiei celebrului Michael Douglas care a spus oficial că a făcut cancer în gât din cauza infecţiei cu HPV contactată în timpul sexului oral. Faimosul actor a fost curajos şi a afirmat cu simţ de răspundere că viaţa sa sexuală de care s-a bucurat din plin, l-a adus în această situaţie.

Din păcate există suficiente astfel de cazuri care ar trebui să ridice un semn de întrebare şi care să ne facă să alegem din timp cele mai bune modalităţi de prevenţie împotriva acestui virus care face ravagii.

Ştiam că HPV este responsabil de apariţia cancerelor de col uterin, însă, din ignoranţă sau din lipsa de informaţii, nu ştiam că şi bărbaţii pot avea de suferit. Ştiam că bărbaţii pot fi purtători de HPV, însă, după o documentare mai profundă am aflat că şi ei pot fi victime ale acestui virus şi la fel şi medicii ginecologii prin natura meseriei lor.

Potrivit statisticilor, România este pe locul I în Europa la numărul deceselor cauzate de cancerul de col uterin. Aceasta datorită lipsei unui program naţional amplu de controale ginecologice periodice obligatorii şi a lipsei de informare.

Am stat de vorbă cu Dr. Ruxandra Dumitrescu, medic primar obstetrică ginecologie care ne-a oferit câteva informaţii legate de virusul HPV, dar şi unele soluţii pe care fiecare dintre noi le avem la îndemână:

Dr. Ruxandra Dumitrescu

Ce este HPV şi de ce toată lumea fuge de el?

Infecţia cu HPV (Human Papilloma Virus) este cea mai întâlnită dintre afecţiunile cu transmitere sexuală. Virusul se transmite prin orice tip de contact sexual, care implică atingerea mucoasei vaginale, anale sau bucale, poate fi transmis chiar şi atunci când leziunile nu sunt vizibile.  Majoritatea femeilor nu ştiu că sunt purtătoare ale virusului până nu ajung la un control ginecologic mai amănunţit sau la o colposcopie.

Potrivit Institutului Naţional de Cancer din SUA, cercetări recente au arătat că în orice moment în lume, 42,5% din femei prezintă infecţii cu HPV, iar mai mult de jumătate dintre persoanele active sexual au fost infectate cu HPV cel puţin o dată în viaţă.

Din cele peste 40 de tulpini HPV existente, tipurile 6 şi 11 sunt cele mai des întâlnite la infecţiile genitale şi doar două dintre acestea sunt generatoare de cancer, mai exact tipurile 16 şi 18.

Infecţiile cu HPV pot să dispară după câţiva ani, dar la fel de probabil pot să şi persiste. Este important ca pacientele să ştie că orice infecţie cu HPV trebuie tratată, pentru că altfel există riscul de a provoca anomalii citologice sau chiar cancer de col uterin.

Care este incidenţa HPV printre pacientele dumneavoastră?

Eu sunt un medic ales de paciente pentru „second opinion”, asta după ce au rezultate cunoscute de HPV şi vin pentru a-mi cere părerea. De aceea, prevalenţa este de 40% între pacientele mele.

Un test Babeş Papanicolau cu recomandare de testare HPV poate fi ceva extrem de şocant. Care sunt următorii paşi?

De obicei, pacientele cer o a doua opinie medicală, însă procedura este standard. În funcţie de rezultatele primelor analize, se poate recomanda colposcopia. Această examinare evidenţiază posibilele leziuni sau anomalii ale mucoasei uterine şi ajută la depistarea cancerului de col, printr-o analiză la microscop. Diagnosticul se pune prin identificarea virusului în colul uterin printr-o analiză care se numeşte genotipare HPV, aceasta identificând şi tipul tulpinii virale. De obicei, în cazul leziunilor pe colul uterin se trece la tratarea acestora prin cauterizare şi la recoltarea probelor pentru biopsie.

Apoi, după tratament se recomandă testul Babeş Papanicolau o dată la 6 luni pentru a observa dacă apar anomalii la nivelul colului uterin. Din păcate, odată depistată infecţia cu HPV, se recomandă investigaţiile regulate pentru a ţine virusul sub control.

Ştiu că programul naţional de vaccinare oferă vaccinarea gratuită împotriva HPV fetelor cu vârsta de până la 13 ani? Restul femeilor care nu au prins acest program cum se pot imuniza?

Ştim cu toţii că cel mai bun tratament este prevenţia. HPV se transmite exclusiv sexual aşa că un comportament sexual sănătos şi protejat ar fi primul lucru pe care îl putem face. Cu toate acestea, eu recomanda vaccinul împotriva HPV şi la vârsta adultă, după începerea vieţii sexuale deoarece ajută organismul din punct de vedere imunitar, chiar şi după contactarea virusului. Vaccinul este disponibil în 3 doze ce se fac la interval de timp de câte două luni de la prima administrare. Problema este că după vârsta de 13 ani acest vaccin nu mai este gratuit şi nu multe paciente aleg să-l facă, având un preţ destul de ridicat.

În altă ordine de idei, screening-ul anual ar trebui să fie obligatoriu pentru orice femeie căci doar aşa se poate acţiona la nivel preventiv împotriva cancerului de col uterin.

Ştiam că bărbaţii sunt doar purtători de HPV. Cum a făcut Michael Douglas cancer în gât din cauza acestui virus?

Probabil la momentul respectiv a avut o leziune la nivelul gâtului ce s-a infectat rapid cu HPV. Nu este nimic ieşit din comun. Aşa cum am spus şi la început, virusul se transmite prin orice tip de contact sexual, care implică atingerea mucoasei vaginale, anale sau bucale şi poate fi transmis chiar şi atunci când leziunile nu sunt vizibile.

Aşa cum HPV-ul se poate dezvolta în laringe după sex oral cu un partener bolnav, la fel poate apărea ca boală profesională la medicii dermatologi sau ginecologi care nu folosesc corect echipamentul de protecţie personală atunci când excizează condiloame perineale sau efectuează manevre de electrorezecţie pe colul uterin.

Share this article

Citește mai multe


Creșterea taxelor | Ce se întâmplă cu banii de pensii ai românilor și cu investițiile la bursă
Cu investiții totale de 23,5 mld. lei pe bursă – adică aproape un sfert din banii de pensii private ai românilor – fo...
Creșterea taxelor | Biriș pune punctul pe ”i”: Pierdem miliarde din PNRR sau supărăm mediul de afaceri?
Pus în fața unui deficit bugetar scăpat de sub control, Guvernul României are în prezent de ales: crește impozitele ș...
Cum se simte oboseala cauzată de cancer. Apare aproape în toate tipurile de neoplasme avansate
Cum se simte oboseala de la cancer? Oboseala este un simptom comun al cancerelor avansate, însă acest tip de oboseală...
Asociația Caritas Alba Iulia, despre reforma sistemului de asistență socială: Serviciul social nu e muzeu
Asociația Caritas Alba Iulia, despre reforma sistemului de asistență socială: Serviciul social nu e muzeu Sectorul fu...
Animalul de companie are o respirație urât mirositoare? Iată câteva cauze
Nimic nu se compară cu afecțiunea câinelui, cu excepția cazului în care animalul de companie are un caz grav de halit...
Cum dansează pe manele mireasa lui Oțil și nașa Roxana Ionescu. Ramona Olaru și Diana Munteanu, campioane și ele
Dani Oțil și Gabriela Prisăcariu au făcut cununia religioasă duminică, 30 iulie, la 2 ani de când au devenit soț și s...
Spune-le și altora