IE Clothing, un alt fel de design al iilor tradiţionale româneşti
Iulia Ghenea şi Emilia Tudoran sunt fondatoarele brandului „IE Clothing”, de fapt două tinere designer extrem de talentate ce reinterpretează într-o manieră modernă şi avangardistă portul tradiţional românesc.
S-au cunoscut în urmă cu 14 ani, în liceu şi de atunci drumurile lor nu s-au mai despărţit. Pasiunea lor pentru design vestimentare le-a adus pe amândouă la Facultatea de Arte şi de acolo, în atelierul IE Clothing pe care l-au construit împreună şi unde lucrează cot la cot. Cum a început povestea lor, cum arată piesele create de ele şi cum au făcut primele cusături, ne-au povestit în interviul următor.
Cine sunteţi voi, cum v-aţi întâlnit, cum v-aţi gândit să faceţi un atelier împreună?
Suntem Iulia şi Emilia, două fete norocoase să ne întâlnim şi să ne descoperim calităţile şi aptitudinile. Împreună am avut curajul să începem lupta pentru visul nostru comun, pentru libertatea de creaţie fără bariere sau alte limite impuse şi pentru a pune zâmbete calde de mulţumire pe fata oamenilor, în special a femeilor.
Ne ştim de 14 ani, am făcut liceul împreună, unde ne-am şi cunoscut. Ulterior am urmat facultatea de Arte Decorative şi Design din Bucureşti, secţia Modă, iar în decursul acestor ani s-a legat o prietenie strânsă şi frumoasă între noi. Sperăm să ca prietenia noastră să reziste peste ani şi să ţină piept obstacolelor ce vor apărea.
Ne-am angajat imediat după ce am terminat facultatea şi abia atunci am înţeles ce înseamnă de fapt un adevărat atelier de creaţie şi cu ce anume vine el la pachet ca responsabilităţi şi îndatoriri. Am învăţat şi am căpătat experienţă în decursul anilor, am întâmpinat obstacole, dar tot ce am trăit până în acest moment stă la baza formării noastre ca artişti şi antreprenori. Atelierul nu a fost plănuit, el a apărut din dorinţa noastră de a spune tot ce simţim în materie de artă şi modă. Atelierul IE Clothing este o poveste ce abia acum începe să fie scrisă de noi şi „citită’’ de public.
Cum arată şifonierul vostru?
Probabil pasiunea pentru haine te face să nu ai niciodată spaţiu suficient în garderobă şi, oricât de multe ai avea, tot ai sentimentul că nu ai cu ce sa te îmbraci în anumite zile.
În cazul meu (Iulia) este simplu, am hainele puse pe categorii, ca să le pot identifica uşor, dar chiar şi aşa mi se întâmplă să uit de unele produse dragi mie, pentru anumite perioade de timp.
În cazul Emiliei este mai amuzant, ea fiind mai „haotică’’ din fire, iar şifonierul îi seamănă. Aşa că, de multe ori o aud spunând: „azi am vrut să-mi iau rochia x, dar nu am găsit-o’’
Era nevoie de o reinterpretare modernă a iei?
Dacă era nevoie sau nu de o reinterpretare modernă a iei nu cred că poate stabili altcineva în afară de oameni. Noi, în calitate de designeri vestimentari, simţim că anumite valori care ne reprezintă şi spun o întreagă poveste a istoriei noastre sunt insuficient preţuite. Coincidenţă sau nu, apar aceste influenţe – globale am putea spune – iar noi simţim că e de datoria noastră să captăm esenţa informaţiei, să o prelucrăm în stilul caracteristic şi să o ducem mai departe către client, pe care să-l educăm şi căruia să îi dezvoltăm interesul pentru artă, frumos şi tradiţii. Pentru noi, acesta nu este doar un simplu trend, este esenţa brandului IE Clothing.
Nu sunt mulţi designeri care fac ii (într-o maniera mai moderna sau mai putin)?
În orice domeniu de activitate ai lucra, trebuie să fii asumat şi să duci la bun sfârşit ceea ce începi, dar şi să construieşti o poveste cu viziune.
Iile se împart în trei categorii:
1. Există ii autentice făcute cu migală, mult talent şi răbdare cât cuprinde, timp investit şi pasiune. Realizarea unei asemenea ii durează şi mai bine de un an şi este o operă de artă.
2. Iile reinterpretate de designeri care au o documentare vastă în spate. Ele spun o poveste a portului tradiţional românesc, îl aduc în prezent, ca astfel toţi să ne bucurăm de această zestre primită şi să ne îmbogăţim simţul estetic.
3. Iile de serie, făcute industrial şi simplificate doar pentru a fi accesibile din punct de vedere financiar.
Nu îi putem încadra în nicio categorie pe cei care copiază reinterpretările. Ei sunt amatori care nu au continuitate în povestea pe care o spun şi sunt neasumaţi.
Ca designer, nu te bucuri doar de libertate de creaţie, ai şi îndatoriri faţă de clienţi, faţă de publicul căruia te adresezi. Rezultatele finale vorbesc de la sine.
Care e publicul vostru?
Nu noi ne alegem publicul, ci invers. Cei care apreciază atât munca, cât şi viziunea noastră de a reinterpreta portul tradiţional românesc sunt deschişi către nou, optează pentru eleganţa extravagantă şi se regăsesc în opulenţa volumelor reprezintă publicul nostru.
De caâd v-aţi deschis atelierul şi unde vă vedeţi în viitorul apropiat?
La începutul anului 2018 am deschis porţile atelierului şi showroom-ului nostru pentru cei dornici să poarte o ţinută IE Clothing.
Încercam să urmăm toţi paşii importanţi în evoluţia noastră. Avem planuri să creştem, vrem să mai avem şi alţi colegi, să lansăm produse şi colecţii noi şi să avem multe colaborări interesante. De fapt, vrem să vedem cât mai multe zâmbete puse de noi pe feţele oamenilor.
La voi a fost talent sau/şi foarte multă muncă? (creaţiile voastre arată foarte bine). De la cine puteaţi moşteni talentul?
Un produs de calitate nu vine niciodată uşor. În cazul nostru a fost o îmbinare a talentului, moştenit de amândouă de la diferiţi membri ai familiei, cu multă muncă şi dăruire.
Participati la targurile de design din Ro?
Unul din târgurile la care am participat şi cu care am colaborat foarte bine este “V for Vintage”. Îl recomandăm cu căldură şi altora.
Când eraţi mici făceaţi haine pentru păpuşi?
Am avut o copilărie frumoasă amândouă. Am prins vremurile în care fetele făceau haine păpuşilor, iar băieţii se jucau cu maşinuţe şi lego. Le-am făcut tot felul de piese vestimentare, încercam să fie cât mai diverse şi mai colorate, iar ca materie primă foloseam haine mai vechi sau resturi de materiale de la părinţi, nasturi şi elastice.
Când aţi inceput sa va faceti singure haine? Sau nu aţi făcut asta?
Înainte de a ne face singure haine am început să modificăm ceea ce ne cumpăram, acesta a fost primul pas în dezvoltarea încrederii în noi. Apoi totul a fost mai simplu, foloseam croiuri simple fără să ne dam singure bătăi de cap :). În clasa a IX-a am realizat prima rochie. Emilia şi-a luat inima-n dinţi şi a realizat prima haină în clasa a XII-a, pentru lucrarea de final de liceu. Tot ce a fost înainte de asta au fost încercări nereuşite.
Cine a fost primul vostru cobai? Pentru cine aţi creat primele haine?
Cred că noi am fost primii noştri cobai. Abia după ce am prins puţin curaj ne-am folosit fratele şi sora pentru a le face haine pe măsura lor. Am întâmpinat ceva probleme din cauza dimensiunilor mai mari ale fratelui.
Cum vi se pare că se îmbracă româncele?
Există şi la noi, ca peste tot, de altfel, femei bine sau prost îmbrăcate. Datoria noastră este să încercăm să educăm clientul să-şi dezvolte simţul estetic în timp ce îşi păstrează cât mai mult stilul personal.
În afară de ii, mai există ceva în portul tradiţional care vă inspiră?
Orice piesă vestimentară din componenţa portului tradiţional românesc este frumoasă şi are o poveste. Ne lăsam inspirate de orice poveste fie că este a ţesăturii, a croiului sau a felului în care au luat naştere primele piese din această categorie. Fiecare piesă este importantă şi are rolul ei.
Ce alt port tradiţional vă mai place?
Aproape toate porturile tradiţionale sunt frumoase în felul lor datorită valorilor istorice şi bogăţiei ornamentale specifice fiecărei ţări sau regiuni. Frumuseţea şi opulenţa ornamentelor de cap şi din zona gâtului, care se regăsesc la noi în zona Oaşului sunt specifice şi costumului tradiţional rusesc, frumos echilibrat cromatic, viu colorat şi bogat în detalii migăloase şi preţioase.
Şi costumele tradiţionale orientale ies în evidenţă mai puţin prin volumul cu care ne-am obişnuit la noi şi mai degrabă prin opulenţa accesoriilor metalice şi preţioase, cu materiale vaporoase şi uşor transparente.
Câte colecţii aţi scos până acum?
Prima colecţie IE Clothing a fost lansată în 2014, fiind lucrarea noastră de masterat, realizată sub îndrumarea prof. coord. Paula Barbu, în cadrul Universităţii Naţionale de Arte din Bucureşti. Ea s-a numit “Before they pass away’’ şi a conţinut 14 outfituri.
Cea de-a doua colecţie a fost realizată în urma premiului câştigat la Bucharest Fashion Week şi s-a numit „Zestrar”.
Cea de-a treia colecţie s-a numit „tezAUR” şi a fost realizată în urma premiului câştigat în cadrul concursului organizat de FAN Courier. În prezent lucrăm la o noua colecţie.
Ce se poartă vara asta în materie de haine?
Noi nu am ţinut şi nu vom ţine neapărat seama de tendinţele actuale. Suntem de părere că se poarta ceea ce îţi vine bine, ce te avantajează şi îţi pune în evidenţă atuurile. Atâta timp cât nu arăţi ridicol şi îţi păstrezi o atitudine elegantă, poţi purta ţinute clasice, ţinute de podium sau după ultimele tendinţe.
Haina îl face pe om sau invers?
Haina este o piesă importantă în aspectul unui om, dar nu haina îl face pe el. O cămaşă scumpă nu te face să fii cu bun simţ sau competent la locul de munca, însă o ţinuta îngrijită sau una corectă spune despre tine, în mod indirect, că-ţi respecţi aproapele, îţi respecţi munca şi oamenii cu care intri în contact.