Iele, jazz şi muzică veche românească în "Noaptea de Sânziene"
De Sânziene – zi sărbătorită în calendarul popular pe 24 iunie – se petrec, conform legendelor, lucruri incredibile: sânzienele, femei superbe, nocturne, ies la dans înebunind bărbaţii, plantele capătă puteri miraculoase, descântecele vrăjesc şi dezvrăjesc. Pe acest fundal de poveste se desfăşoară, pe 23 iunie (în grădina Administraţiei Domeniului Public sector 1, Bucureşti) evenimentul „Noaptea de Sânziene”, în care muzica românească veche, jazzul şi artele de tot felul vor spune povestea Sânzienelor într-un mod cât se poate de concret.
Ajuns la cea de-a noua ediţie, evenimentul găzduieşte expoziţii de patrimoniu, costume populare, ceramică, ateliere de creaţie. Grupul Trei Parale, Mircea Vintilă, Luiza Zan & Iulian Pavelescu şi dansatorii de la Şcoala de Balet Jaqueline spun poveşti prin muzică şi dans. Daniela Făiniş ne arată viziunea proprie despre această sărbătoare prin expoziţia de ceramică „Naturalia„, în timp ce Nicoleta şi Ion Mitroi propun o expoziţie de ceramică inspirată din cultura Cucuteni. Arhitectul Valentin Mandache ne prezintă „Case de epocă din Bucureşti” într-o expoziţie de fotografie, în timp ce Andreia Sachelia aduce în lumină o colecţie de costume populare, “Haina de Sărbătoare”.
Copiii vor avea parte şi ei de o sumedenie de activităţi interesante în care pot deprinde abilităţi în ceea ce priveşte împletitul coroniţelor de flori, construirea de clădiri şi obiecte de patrimoniu 3D, realizarea de vitralii pe calc, învăţarea unor dansuri populare tradiţionale. Vor putea, de asemenea, asculta, poveşti rostite de etnologul Doina Işfănoni şi actriţa Irina Rădulescu (fiica lui Dem Rădulescu).
„Noaptea de Sânziene” este organizată de asociaţia culturală “Patrimoniu pentru viitor”. Pe 23 iunie vă puteţi da întâlnire, începând cu ora 19.00, cu cele mai neastâmpărate creaturi fantastice şi cu cei care, vrăjiţi de mitul lor, au ţesut atâtea poveşti despre ele.