Prima pagină » Ileana Badiu rupe tăcerea despre menopauză: „La 43 de ani am fost total nepregătită, acum ajut alte femei să fie informate”
Ileana Badiu rupe tăcerea despre menopauză: „La 43 de ani am fost total nepregătită, acum ajut alte femei să fie informate”
La 43 de ani, când majoritatea femeilor sunt în apogeul carierei, Ileana Badiu s-a confruntat cu o realitate pentru care nu era pregătită: menopauza. Departe de a se resemna, această experiență personală a transformat-o într-un pionier al schimbării în România. Astăzi, la 50 de ani, Ileana nu doar conduce o poziție executivă în advertising, ci a dezvoltat și prima clinică specializată în tratarea menopauzei, alături de o platformă digitală inovatoare care aduce împreună experți din 20 de specialități medicale. Povestea ei este despre curaj, determinare și dorința de a transforma un subiect tabu într-o conversație deschisă care ajută mii de femei să traverseze această etapă cu demnitate și informare corectă.
Ileana Badiu, aș vrea să începem povestea cu această clinică pe care ai deschis-o de curând, în sprijinul femeilor la menopauză. Cum ne ajută pe noi, cele care avem nevoie de această clinică?
Ileana Badiu: Această clinică vine ca un răspuns al tuturor întrebărilor pe care le-am tot adunat de-a lungul timpului, făcând ceea ce am făcut, respectiv toată campania asta de informare și de normalizare a menopauzei, aflată mereu într-o zonă ce i-a permis să fie însoțită de informație medicală. Eu nu am făcut altceva decât să mă folosesc pe mine ca exemplu, să-mi folosesc notorietatea și, mai ales, expertiza de comunicator.
Toate lucrurile s-au cristalizat într-o serie de evenimente ce s-au petrecut la nivel național, evenimente care, spre surpriza chiar și a mea, știind că femeile au nevoie de informația care vine cu ocazia deschiderii subiectului, am constatat că nevoia e mai mare decât mi-am imaginat – toate aceste evenimente au strâns de fiecare dată peste 500-600 de femei. Panelul pe care l-am folosit de fiecare dată a fost unul multidisciplinar de medici.
Când scade estrogenul, trebuie să fim conștiente că ajunge să se suprime. Până la momentul intrării la menopauză, femeia are o baghetă magică, estrogenul, hormonul pe care bărbații nu-l au și care pe noi ne ajută să putem da viață, iar atunci când intrăm la menopauză scade complet, nu se diminuează cum cred multe femei. Îți pierzi acea baghetă magică, iar asta înseamnă că dezechilibrul femeilor este mult mai mare decât cel al bărbaților și apar tot felul de boli asociate, foarte multe și la care nu ne-am gândit. Există un risc cardio-vascular foarte mare. Foarte multe femei constată că, deși aveau un colesterol normal, odată intrate la menopauză, de a doua zi le crește colesterolul într-o zonă periculoasă cardio-vascular.
Riscul este mare și femeile care nu sunt substituite hormonal, fac osteoporoză. Asta nu înseamnă să te gândești la bunica ta care a făcut osteoporoză și își târa un picior, asta înseamnă că tu, care ai 45 de ani, faci osteoporoză. Asta înseamnă tot felul de lucruri, inclusiv că din primul an îți poți pierde un dinte. Știi ce nasol e să te duci la stomatolog și după o radiografie constați că ți s-a rupt rădăcina? Zici atunci că nu ai mâncat nuci, bomboane sau alte lucruri tari și răspunsul stă în osteoporoză și menopauză.
La fel se întâmplă și cu Altzheimer-ul și bolile degenerative, boli autoimune, tot felul de probleme despre care noi nu știm că li se deschide poarta.
Ileana Badiu rupe tăcerea despre menopauză: „La 43 de ani am fost total nepregătită, acum ajut alte femei să fie informate”
Atunci menopauza are nevoie de o abordare multidisciplinară pentru că, în ciuda faptului că nu este o boală, este o condiție care are nevoie de tratament, de obicei tratament multidisciplinar.
Și ca să închid paranteza, la aceste evenimente primim mereu întrebarea: „Bine, bine și unde vă găsim pe toți?”. Cum am simțit că vine continuu această întrebare și luând exemplul meu personal – în primul an mi-a crescut colesterolul la nivel de risc cardio-vascular, am început să dezvolt o rezistență la insulină, am niște probleme hepatice, am o boală autoimună care s-a accentuat; dintr-o dată m-am trezit la 43 de ani cu o multitudine de probleme care erau generate de intrarea la menopauză și care aveau nevoie de soluții integrate – am decis să lansăm această clinică. Eu am optat pentru substituția hormonală – vorbim de acum opt ani, azi sunt tratamente incredibile – și îmi amintesc ce greu mi-a fost să pun toți medicii în legătură ca să lucreze integrat și personalizat pe cazul meu. Pacienta oricum se află într-o stare de confuzie și dacă nu există un singur point of contact, ca să zic așa, și nu există un singur medic care își asumă dosarul tău și care să-ți rezolve cazul tău, e foarte nasol.
Și astfel s-a născut dorința mea de a găsi și o soluție medicală concretă, nu numai informală și așa am ajuns în parteneriat cu – din punctul meu de vedere, cei mai puternici parteneri pe zona asta – Grupul Medical ProVita Nord și cu doctorița Raluca Hera, ginecolog obstetrician specializat pe zona aceasta, care și-a asumat, ca și mine, să meargă numai pe această nișă, dorință provenită tot dintr-o experiență personală. Soluțiile pe care ea le oferă împreună cu echipa ei sunt cele mai complete și complexe.
Cu alte cuvinte, vrând, nevrând, din dorința ta de a face bine și de a ajuta, te-ai trezit cu un ditamai business-ul în care trebuie să fii implicată 100% 😊
Da.
Citește și: Chirurgul cardiovascular, dr. Cătălin Badiu: „Când am simţit prima dată o inimă vie în mână, am ştiut că este ceea ce vreau să fac toată viaţa!”
Aș vrea să ne întoarcem puțin la 43 de ani, vârsta la care ai intrat tu la menopauză. Cât de pregătită ai fost tu pentru momentul ăsta?
Zero pregătire. În primul rând, la vremea respectivă – acum am 50 de ani – lucrurile țineau mult de zona tabu și era și rușine să vorbești despre asta, ca să nu mai spun că nu aveam soluții medicale. Nici acum nu se vorbește prea deschis despre menopauză, însă simt că lucrurile evoluează, însă atunci, a fost un șoc pentru mine și m-am dus să văd dacă nu cumva sunt însărcinată 😊.
Majoritatea femeilor care trec prin asta – vorbim de statistici confirmate de medici, dar și constatarea mea proprie gestionând o comunitate foarte mare în jurul meu și un grup de Facebook dedicat – sunt până în 45 de ani cu menopauză instalată, ceea ce este groaznic, e ceva pentru care nu suntem pregătiți. Cultural, totul ducea până de curând într-o zonă menopauză=îmbătrânire. E adevărat că așa se și întâmplă, dacă nu ești substituită, doar că lucrurile s-au schimbat. Femeile intră mult mai devreme la menopauză în comparație cu mamele și bunicile lor, longevitatea este crescută, practic trei sferturi din viața unei femei se poate desfășura fiind la menopauză, ceea ce nu-ți permite să îmbătrânești de acum. Există azi o tonă de soluții medicale care te ajută să depășești momentul ăsta și chiar să te menții pe o linie de plutire. Sigur, nu să-ți cumperi tinerețea veșnică, asta nu se poate, dar să fii în echilibru, să poți contribui așa cum ți se și cere că doar știm că femeile intră azi la pensie la 65 de ani. La menopauză intră la 45 de ani, la pensie la 65 de ani, ceea ce e foarte schimbat față de cum era realitatea părinților noștri (intrai la menopauză la 55 de ani și tot atunci ieșeai și la pensie, de aici și sinonimul îmbătrânirii).
Așadar nu am fost deloc pregătită. Eu am făcut analizele pentru că simțeam că e ceva în neregulă cu mine, nu am ajuns în punctul în care să am o amenoree evidentă, 12 luni fără ciclu menstrual, era doar o schimbare a calității și a cantității. Am fost la medic și medicul nu m-a pus nicio secundă să-mi fac analize, m-a întrebat la ce vârstă a intrat mama la menopauză ca și cum bagajul ei genetic era identic cu al meu.
Eu aș fi vrut să mai fac un copil și acesta a fost motivul pentru care m-am dus la ginecolog. Eram într-un moment profesional în care trebuia să mă concentrez la job, nu pe făcut un copil și voiam să întreb medicul dacă mai pot să aștept și cât?
Când m-am hotărât să vorbesc și să mă dau exemplu, un alt motiv a fost faptul că femeile sunt carieriste – ceea ce e normal – și amână acest moment și poate că-l amână până în punctul în care e prea târziu. De aceea mi-am dorit să fie informate ca să știe ce decizie iau pentru propriile lor vieți pentru că sunt o grămadă de informații pe care dacă le-ai ști de pe la 30-35 de ani, te-ai pregăti diferit pentru intrarea la menopauză. Iar acesta e motivul pentru care, împreună cu două partenere am creat o platformă fabuloasă, suntlamenopauza.ro, cu 20 de specialități medicale, cu 600 de întrebări colectate din comunitatea asta (de genul: De ce mi se subțiază firul de păr? Are legătură cu menopauza? Ai un dermatolog care îți explică care e legătura și ce poți face).
Uitându-mă așa din afară, obosești vreodată? Sunt foarte multe lucruri de făcut… platforma, clinica…
Ileana Badiu: Și job-ul meu principal, de head of business growth la Ogilvy, celălalte sunt niște side business-uri…
Nu ești tentată să-ți dai mai mult timp ție? Mai ai timp să te gândești și la tine?
Sunt atât de motivată de ce fac, că nu simt oboseala. Adică o simt, dar mi se pare că se justifică fiecare efort pe care îl fac, aducând atât de mult beneficiu. Știu prin ce am trecut eu însămi, cât am fost de speriată și cât de rău mă simțeam, fără să pot să pun degetul pe ceva și fără ca cineva să-mi spună că are legătură cu faptul că intru la menopauză și că se schimba acest status hormonal al meu.
Menopauza are 72 de simptome pe care femeile nu le asociază cu menopauza. Aș vrea să pot spune că nu le experimentezi. 87% dintre femei le experimentează, poate nu pe toate, dar cel puțin 30-35 de simptome pe care în mod normal nu le asociem cu menopauza.
Îți dau un exemplu. Noi știm că menopauza înseamnă lipsa ciclului menstrual, bufeuri, stare proastă, depresie și cam atât, lucrurile care sunt comunicate de ani de zile. Dar nu sunt cele mai importante. Există această degenerare cognitiv cerebrală care e extrem de nasoală. Receptorul estrogenului se află în creier și ești într-un punct în care confuzia mentală, ceața mentală e foarte nasoală mai ales la 42-45 de ani, când ești o femeie care trebuie să lucreze, o femeie obișnuită cu o capacitate de a face lucrurile și dintr-o dată te simți ca și cum te-a lovit leuca în cap. ești foarte obosită, începi să bei tone de cafele care nu mai ajută la nimic pentru că lipsa estrogenului nu mai permite înjumătățirea cofeinei la 3 ore, ci la 10 ore. Dacă tu bei o cafea la 4 după-amiaza ca să mai reziști 3 ore la birou, nu mai poți dormi în timpul nopții. Oricum nu mai dormi bine noaptea după ce scade estrogenul, dar dacă îi mai dai organismului și o tonă de cofeină, imaginează-ți. Nu te mai poți concentra, intri în panică, stima de sine ajunge la pământ și toate astea coroborate cu faptul că începe să scadă libidoul, soțul tău se simte respins că tu nu știi să explici ce se întâmplă cu tine, apar probleme de comunicare mai ales cu copilul – care la vârsta asta trebuie să fie adolescent și are propria lui furtună hormonală – toate astea atrag după sine un întreg dezechilibru.
Toate fricile se accentuează, tu nu ți le poți explica și pentru asta trebuie să fii informat. Apoi sunt soluții. Mie mi se pare inacceptabil și inadmisibil ca femeile să spună: stau și sufăr că asta e menopauza. Din păcate, nimeni nu e scutit de treaba asta, însă medicina a evoluat, e avansată și avem soluții.
Și atunci sunt motivată că văd recunoștința femeilor cărora le aduc aceste informații prin intermediul medicilor care sunt alături de mine.
Dar cum ți-a fost ție acasă? E o situație des întâlnită cu partenerul care nu înțelege, copiii care nu te susțin… Tu ești căsătorită cu un medic, dar nu toți bărbații sunt medici și înțeleg ce se întâmplă…
Eu sunt o femeie foarte asumată și nu-mi place să pun nimic sub covor. Motivul pentru care m-am hotărât să fac asta a venit și dintr-o poveste personală cu Sasha, băiatul meu care avea 11 ani și la școală a avut o oră de educație sanitară, când copiilor li s-a povestit ce se întâmplă în corpul lor din punct de vedere hormonal, odată cu intrarea în adolescență. Li s-a vorbit despre ciclu menstrual, spermatozoizi, toată povestea. A venit super fascinat de toată povestea asta expusă într-o prezentare ce se încheia cu un slide pe care era fotografia unei doamne în vârstă, cu coc, foarte arhaică și acolo scria: „Și când femeia intră la menopauză, ea este bunică”. Am simțit că înnebunesc, eu fiind mamă de copil de 11 ani la menopauză.
L-am întrebat pe Sasha dacă i se pare că sunt tânără sau bătrână și i-am explicat: „Uite Sasha, eu sunt la menopauză!”. Am încercat să-i explic că e o nedreptate să pui o etichetă numai pentru că hormonii mei sunt diferiți de ai altora și asta nu înseamnă că ești bătrână, asta înseamnă pur și simplu că ți s-a terminat rezerva ovariană. Când am văzut că un copil de 11 ani înțelege, atunci chiar poate să înțeleagă oricine și astfel am decis să fac ceva ca generațiile următoare să nu mai pună ștampila pe fruntea femeilor fără ciclu ca fiind bunici.
I-am povestit și soțului meu – nici el nu era familiar cu menopauza că e chirurg cardio-vascular, dar m-a susținut să găsesc soluții medicale, am mers în străinătate că aici nu găseam și a încercat să înțeleagă și el prin ce trec, ca să mă poată susține și tot așa, am încercat să ne calibrăm amândoi la noul status al vieții noastre.
Ți-a fost frică de cancer?
Ileana Badiu: Mi-a fost frică inițial, dar am înțeles că povestea studiului din anii ’90 publicat de Wimen Health, a pornit pe un eșantion total greșit la vremea respectivă. S-a făcut un studiu intens mediatizat, în care eșantionul a fost greșit calculat – respectiv au fost luate și femei care se aflau deja în menopauză de 10-15 ani. Există o fereastră de oportunitate în care poți interveni cu substituția hormonală și e bine să o faci din momentul în care intri la menopauză sau chiar perimenopauză. Altfel, cantitatea de hormoni ar trebui să fie prea mare ca să poți echilibra nivelul hormonal. Trebuie judecate și antecedentele pe care le au aceste femei și sunt niște criterii după care ești sau nu eligibilă pentru substituția hormonală. În plus, a venit și corecția acestui studiu în 2022 și acum toată lumea admite că s-a pornit pe niște principii greșite și că femeile au fost dezavantajate de o poveste care s-a oprit pentru că au explodat niște cancere la vremea respectivă, pornind fix de la niște principii greșite. Ce spune azi medicina este că beneficiile sunt mult mai mari decât riscurile, iar riscurile sunt controlabile pentru că trebuie să faci constant prevenție. Protocolul unei femei după 40 de ani implică mamografie, ecografie a sânului, control ginecologic. Orice ar apărea în fereastra de la un control la altul, este perfect tratabil. Dar riscurile sunt mult mai mici față de beneficii.
Citește și: Ileana Badiu: „Frumuseţea este trecătoare, iar fetele care îşi construiesc viaţa în jurul ei, suportă o imensă presiune”
EU sunt un om care mă duc la controale și comunic asta tot timpul. Vin dintr-o familie de medici, tatăl meu a fost medic, socrii mei medici, soțul meu e medic și știind cât de importantă e medicina, mai ales în zona de prevenție și asta încerc să transmit mai departe.
Ce anume găsim în clinică?
Ileana Badiu: În clinică găsim 11 specialități medicale, punctul de contact al femeii este ginecologul, dosarul e preluat de către un patience manager și, în funcție de evaluare, consultația individualizată, analize și interpretarea lor, ești ghidat mai departe în funcție de potențialele afecțiuni și se stabilește tratamentul.
E ceva scump sau e pentru toată lumea?
Există mai multe variante de pachete, cel de bază fiind la nivelul tuturor pachetelor de pe piață, dar există și un segment mai premium. Cred că, până la urmă orice fel de femeie își poate aloca 500 de lei ca să vadă ce e cu ea. Sigur, ai nevoie și de niște analize, unele decontate de CNAS, altele nu, dar e o variantă pentru toate buzunarele. Este clinică privată, însă nu e nici mai scumpă, nici mai ieftină decât alte clinici private.
Un ultim lucru, aș vrea să vorbim despre suntlamenopauza.ro…
Ileana Badiu: Este ceva pentru care am muncit enorm și nu există un asemenea produs nicăieri în lume. Am făcut un screening, am văzut ce există în America sau în Anglia și am hotărât să adaugăm ceva în plus. Am colectat 600 de întrebări din interiorul comunității noastre, am adus 17 specialități medicale de la somnolog, la neurolog, radiolog, dermatolog, nutriționist, etc + 3 specialități adiționale care pot ajuta femeile care se află în această situație. De exemplu, statistica arată că majoritatea divorțurilor se petrec în cuplurile care se află între 50 și 60 de ani, în suprapunere cu momentul în care femeia se află la menopauză, astfel că avem o avocată specializată pe divorțuri care te ajută să știi ce ai de făcut. Există o avocată specializată pe dreptul muncii pentru că ai niște drepturi. Dacă primești un diagnostic de menopauză cu simptome severe, ai aceleași drepturi cu orice om care suferă de o afecțiune.
E o platformă gândită la nivel de search. De exemplu, vrei să vezi substituția hormonală din perspectiva ginecologului, a cardiologului, a oncologului și a endocrinologului. Dai click și vezi toate materialele respective. Este conținut video pe care îl poți asculta în intimitatea casei tale, pe telefon, laptop, în mașină, e un conținut în care poți naviga foarte ușor pe tot parcursul vieții tale. Plătești o dată și apoi accesezi conținutul când vrei tu. Simptomele se modifică, apar altele, așa că ai mereu la îndemână acest conținut. Suntem mai multe femei care am făcut asta tocmai pentru că noi ne confruntăm cu menopauza și știm cât de important e să fii informată.