În mai puţin de 3 luni, Cape Town va rămâne fără apă - LIFE.ro
Mergi la conținut

În mai puţin de 3 luni, Cape Town va rămâne fără apă

Cape Town, capitala Africii de Sud, va fi primul oraş de pe planetă care în mai puţin de 3 luni va rămâne fără apă, după cum anunţă oficialii ţări într-un comunicat preluat de CNN.
Share this article

Cape Town, capitala Africii de Sud, va fi primul oraş de pe planetă care în mai puţin de 3 luni va rămâne fără apă, după cum anunţă oficialii ţări într-un comunicat preluat de CNN.

Ziua zero, sau ziua în care robinetele se vor usca, a fost estimată iniţial ca fiind 22 aprilie, însă recent acest termen s-a mutat pe data de 12 aprilie.

Cape Town este al doilea cel mai mare oraş al Africii de Sud şi una dintre destinaţiile internaţionale de top pentru turişti. Astăzi, locuitorii sunt prinşi într-un joc delicat al consumului de apă. Au ajuns să recicleze apa cu care fac baie pentru a curăţa toaletele. Oficialii au transmis populaţiei recomandarea de a limita duşurile zilnice la maxim 90 de secunde, iar dezinfectantele pentru mâini care odată zăceau pe rafturile magazinelor, acum se vând ca pâinea caldă.

„Părul nespălat este acum semn de responsabilitate socială” a declarat un rezident pentru CNN.

De unde a pornit criza apei în Cape Town?

Cum de s-a ajuns aici, este prima întrebare. Cum de un oraş mare într-o societate modernă a ajuns să rămână fără apă? A fost o criză lentă exacerbată de trei factori, susţin specialiştii.

– Cea mai gravă secetă a ultimilor 100 de ani a împins împins deficitul de apă din Cape Town într-un punct mort.

– Populaţia este în creştere deşi acum numără aproximativ milioane de suflete.

– Un climat ce se află într-o schimbare accelerată.

Chiar şi în situaţia ce le-a fost prevăzută, localnicii nu redus semnificativ consumul de apă, după cum a afirmat primarul oraşului, Patricia de Lille.

Oficialii au redus presiunea apei pentru a reuşi să economisească, însă, chiar şi aşa, consumul este cu 86 de milioane de litri peste targetul propus.

„Este incredibil cum majoritatea oamenilor par să rămână nepăsători şi ne trimit pe toţi către Ziua zero. Nu mai putem să-i rugăm pe oameni să nu mai irosească apa, trebuie să-i forţăm”, a sunat o declaraţie din parte primăriei.

Începând cu 1 februarie, oamenii vor avea voie să folosească numai 50 de litri de apă pe zi de persoană.

Criza apei împinge la creativitate

Faptul că s-au impus aceste măsuri de reducere a consumului de apă, i-a îndemnat pe toţi locuitorii din Cape Town să găsească soluţii creative de economisire a acestei resurse vitale. Astfel, apa pe care o folosesc la baie o păstrează pentru a curăţa toaletele, iar apa cu care clătesc vasele o folosesc pentru a uda plantele. Chiar şi apa în care au fiert cartofii sau alte legume o păstrează pentru diferite necesităţi casnice. În câteva zile s-a epuizat stocul de găleţi şi alte recipiente necesare pentru păstrarea apei.

Rămâne însă problema apei potabile.

Deşi au fost asiguraţi că apa de la robinet este potabilă, deja s-au înregistrat cazuri de copii care au suferit de diverse afecţiuni la stomac. Aşa că unii dintre ei merg câţiva kilometri pentru a aduce zilnic apă de izvor potabilă.

Jurnaliştii de la CNN au cerut un punct de vedere oficial din partea reprezentanţilor oraşului Cape Town în legătură cu calitatea apei de la robinet de care s-au plâns unii oameni, însă nu au primit nici un răspuns.

Localnicii spun că acest sentiment al apropierii zilei în care oraşul nu va mai avea apă este destul de înspăimântător. Barajele ce aprovizionează oraşul cu apă seacă pe zi ce trece, iar imaginile surprinse din satelit arată cum cel mai mare rezervor, barajul Theewaterskloof rămâne fără apă.

Rezidenţii care au putut face asta au plecat deja din oraş şi sunt voci că foarte mulţi urmează să o facă înainte de Ziua zero. Există însă acele persoane care nu pot pleca, precum bătrânii, persoanele cu dizabilităţi sau săracii.

Ei nu au bani să cumpere apă, susţine unul dintre rezidenţi, şi oricum stocurile de apă îmbuteliată sunt limitate.

Share this article

Citește mai multe


Creșterea taxelor | Ce se întâmplă cu banii de pensii ai românilor și cu investițiile la bursă
Cu investiții totale de 23,5 mld. lei pe bursă – adică aproape un sfert din banii de pensii private ai românilor – fo...
Creșterea taxelor | Biriș pune punctul pe ”i”: Pierdem miliarde din PNRR sau supărăm mediul de afaceri?
Pus în fața unui deficit bugetar scăpat de sub control, Guvernul României are în prezent de ales: crește impozitele ș...
Cum se simte oboseala cauzată de cancer. Apare aproape în toate tipurile de neoplasme avansate
Cum se simte oboseala de la cancer? Oboseala este un simptom comun al cancerelor avansate, însă acest tip de oboseală...
Asociația Caritas Alba Iulia, despre reforma sistemului de asistență socială: Serviciul social nu e muzeu
Asociația Caritas Alba Iulia, despre reforma sistemului de asistență socială: Serviciul social nu e muzeu Sectorul fu...
Animalul de companie are o respirație urât mirositoare? Iată câteva cauze
Nimic nu se compară cu afecțiunea câinelui, cu excepția cazului în care animalul de companie are un caz grav de halit...
Cum dansează pe manele mireasa lui Oțil și nașa Roxana Ionescu. Ramona Olaru și Diana Munteanu, campioane și ele
Dani Oțil și Gabriela Prisăcariu au făcut cununia religioasă duminică, 30 iulie, la 2 ani de când au devenit soț și s...
Spune-le și altora