În memoria unei mari actrițe: Cele mai bune filme cu Draga Olteanu Matei. Care au fost marile ei iubiri? - LIFE.ro
Mergi la conținut

În memoria unei mari actrițe: Cele mai bune filme cu Draga Olteanu Matei. Care au fost marile ei iubiri?

În dimineața zilei de 18 noiembrie 2020, posturile de știri anunțau cu regret moartea uneia dintre cele mai mari actrițe ale noastre, Draga Olteanu Matei.
Share this article

În dimineața zilei de 18 noiembrie 2020, posturile de știri anunțau cu regret moartea uneia dintre cele mai iubite actrițe ale noastre, Draga Olteanu Matei. Cred că fiecare dintre noi am simțit un sentiment de tristețe, însoțit de un zâmbet în amintirea filmelor care ne-au bucurat copilăria și adolescența.

Draga Olteanu Matei avea 87 de ani în momentul în care a plecat spre cer pentru a-i bucura pe îngeri cu talentul ei și dacă aș încerca să mi-i imaginez, i-aș vedea probabil râzând ținându-se de burtă privind-o pe „isprăvniceasa Chirița”, iar apoi le-aș vedea fața brăzdată de emoție vizionând filmul „Patima”.

Cine a fost Draga Olteanu Matei?

Draga Olteanu s-a născut pe data de 24 octombrie 1933, la București și a fost una dintre actrițele generației de aur a teatrului românesc. A absolvit Institutul de Artă Teatrală și Cinematografică în 1956 și în același an și-a făcut și debutul pe scena teatrului. Talentul ei avea să o ducă către culmile succesului pentru că timp de 55 de ani a jucat în nenumărate piese, filme și programe de televiziune, implicându-se activ și în regie, producție și cinematografie. A fost premiată de nenumărate ori, cele mai importante fiind distincția Ordinul steaua României, Coroana României, dar și premiile UNITER și GOPO pentru întreaga carieră.

Draga Olteanu Matei s-a căsătorit prima dată la vârsta de 18 ani, cu un ofițer de aviație, însă mariajul nu a durat mult. A doua dragoste a apărut în studenție, când s-a căsătorit cu un diplomat. Nici aceasta relație nu a durat mult însă, în 1968, pe când Draga avea 35 de ani, l-a cunoscut pe medicul Ion Matei. A fost sufletul ei pereche și tot timpul au spus că se bucură de cea mai fericită căsnicie.

“Eu şi soţul meu suntem o singură persoană şi trăim fiecare moment împreună, clipă de clipă; sigur că trecem prin necazurile vârstei, că ajungi să nu mai vezi bine, să nu mai auzi bine, să te doară picioarele”, mărturisea ea în ultimii ani.

După 44 de ani de iubire frumoasă, renumitul medic ieșean pierdea ce e mai frumos pe lume, viața, iar Draga Olteanu Matei rămânea cu o durere pe care nu avea să o mai stingă nimeni.

Draga Olteanu Matei alături de soțul ei

“Sunt supărată. Supărarea asta nu va trece niciodată. O să moară odată cu mine. Vă spun sincer că aş fi preferat să mor atunci şi eu, odată cu el. Dacă există o mare dragoste, cum am trăit eu, ţi se pare că nimic nu mai are rost. 44 de ani am fost foarte fericiţi. Nu a existat niciun secret al longevităţii.”.

Draga Olteanu Matei fusese transferată de la Spitalul din Piatra Neamț, la secția UPU din Iași, aflându-se într-o stare de sănătate precară. După pensionarea sa, a tot avut diferite probleme de sănătate, însă acestea s-au înrăutățit vizibil în ultimii ani, până în noaptea de 17 spre 18 noiembrie 2020, când inima ei a cedat.

Din punct de vedere personal, pot spune că au fost nenumărate filme în care am admirat-o cu toată sinceritatea pe Draga Olteanu Matei. Au fost și filme mai puțin bune, însă, asemenea întregii generații de aur și ea a trebuit să joace roluri la comanda partidului. Multe filme, deși propagandistice, au strălucit datorită talentului marilor noștri actori care ne-au făcut să privim dincolo de ecran.

Azi voi încerca să fac un top al primelor 10 filme românești ale copilăriei și adolescenței mele, o părere pur subiectivă, dar care nu cred că va fi departe de adevăr.

În memoria marii actrițe, Draga Olteanu Matei, am ales:

Cucoana Chirița (1986)

Întoarsă din Paris la Bârzoieni, Chirița s-a isprăvnicit! Prilej pentru ca Draga Olteanu Matei să-și dezlănțuie temperamentul vulcanic într-una din cele mai triviale adaptări după clasici din cinematografia noastră. Slalom între farsă și vodevil, comedie de moravuri și satiră social lingvistică, mizând mereu pe efectul ridicol exterior, fără vreo aluzie la noua rasă de ciocoi semidocți din epoca realizării filmului. (Cinemagia)

Buletin de bucurești (1982)

După absolvirea Facultății de Agronomie, Silvia (Catrinel Dumitrescu) caută să obțină buletin de București, care i-ar permite să rămână în capitală. Ea se căsătorește formal cu șoferul de taxi Radu (Mircea Diaconu), care are buletin de București și mare nevoie de bani. Evident, urmează divorțul, tot de formă. Numai că lucrurile iau o întorsătură prin idila reală care se înfiripă între cei doi. Silvia primește repartiție la o fermă departe de București. Filmul se încheie cu happy-end în momentul în care Radu, noul medic veterinar al satului, o reîntâlnește pe Silvia. (Cinemagia)

Dumbrava minunată (1980)

Luată din casa bunicilor ei de către mama vitregă, Lizuca (Diana Muscă), o fetiță de 5-6 ani, este lipsită de afecțiune și tânjește de dorul bunicilor și al mamei, care nu mai trăiește. Singura consolare este prietenia cu cățelul Patrocle. Într-o zi, fetița se hotărăște să plece din locul în care îndura numai umilințe și să se întoarcă la casa bunicilor de lângă dumbravă. Surprinsă de întuneric în pădure, Lizuca adoarme într-o scorbură. În vis, dumbrava se transformă într-o lume feerică, populată de vietăți și personaje de basm. Dimineața fetița este găsită de bunici și dusă la casa bătrânească. (Cinemagia)

Ilustrate cu flori de câmp (1975)

Laura (Carmen Galin) ajunge dintr-un orășel de pe malul Dunării pentru a scăpa de o sarcină nedorită. Ea se adresează Irinei (Elena Albu) și a mamei acesteia (Eliza Petrăchescu) pentru un avort provocat în urma căruia moare. Draga Olteanu este nașa moașă. Copleșită de o vină care nu-i aparținea, Irina se sinucide. (Cinemagia)

Serenada pentru etajul XII (1976)

Într-un bloc recent construit, se mută într-o zi oamenii din vechile locuințe ale unui cartier mărginaș. Filmul prezintă relațiile dintre noii locatari, atitudinile și mentalitățile acestora precum și unele incidente petrecute cu prilejul mutării. Draga Olteanu Matei joacă cu măiestrie rolul provincialei. (Cinemagia)

Patima (1975)

Păuna (Draga Olteanu Matei), o văduvă de război cu doi copii, Sever (Ovidiu Moldovan) și Sabina (Mariana Buruiana), se căsătorește cu un tăbăcar bogat (Vasile Cosma). Dorința de a strânge bani din negustorie o îndepărtează de familie: soțul îi moare în urma unui atac de cord, Sever o părăsește angajându-se ca muncitor iar Sabina moare și ea, victimă a unei calfe. Perspectiva căsătoriei cu Martalogu (Gheorghe Cozorici), avocatul care îi dirija afacerile, o scoate din apatie, dar lucrurile par să se complice și mai rău. (Cinemagia)

Bunicul și doi delincvenți minori (1976)

„Regizoarea, care lasă impresia că subiectul «i-a mers la inimă», a găsit o cale de a-l trata, cum spune poetul, «la mijloc de bun și rău…». A apropia, adică, extremele, filmul nu este nici prea grav, nici prea destins, este, în schimb, sensibil, recomandând aptitudinile de această factură ale regizoarei; semnalele de alarmă privind problema răspunderii părinților față de copii sunt păstrate, dar sunetul lor se estompează sau devine liric.” (Călin Căliman, „Contemporanul”, 1976)

Nea Mărin Miliardar (1979)

Cred că nimeni nu ar fi putut interpreta mai bine rolul Vetei, consiliera de suflet a lui nea Mărin, dar și soția lui, cea care are grijă ca din paporniță să nu lipsească prazul. Nea Mărin (Amza Pellea), ajuns la mare, se trezește peste noapte în rolul unui miliardar american care trebuie să aibă de-a face cu mafioți, presă, viață de lux și câte și mai câte. Acest lucru însă nu-l sperie. El rezolvă lucrurile cu calm, la fel ca la el în sat. Cu o distribuție de mare spectacol, Sergiu Nicolaescu reușește să dea lovitura și să realizeze cea mai cunoscută comedie românească.

O lume fără cer (1981)

Drama minerilor din Valea Jiului în anul 1929. Reeditare a filmelor „Lupeni ’29” şi „Golgota”, filmul evocă mişcările greviste ale minerilor din perioada interbelică.

Faimosul Paparazzo (1999)

Fotograf la o publicație de scandal, Gary primește misiunea de a contribui la compromiterea unui om politic, bănuit de relații cu o minoră. Ca să poată supraveghea camera de hotel a demnitarului, pe care urmează să-l surprindă în compania protejatei sale, Gary se instalează în mansarda lui Miss, o prostituată trecută de prima tinerețe, personaj tragic, care trăiește din amintiri și care va sfârși prin a se sinucide. Prins între interese politice divergente, Gary e arestat. (Cinemagia)

Share this article

Citește mai multe


Creșterea taxelor | Ce se întâmplă cu banii de pensii ai românilor și cu investițiile la bursă
Cu investiții totale de 23,5 mld. lei pe bursă – adică aproape un sfert din banii de pensii private ai românilor – fo...
Creșterea taxelor | Biriș pune punctul pe ”i”: Pierdem miliarde din PNRR sau supărăm mediul de afaceri?
Pus în fața unui deficit bugetar scăpat de sub control, Guvernul României are în prezent de ales: crește impozitele ș...
Cum se simte oboseala cauzată de cancer. Apare aproape în toate tipurile de neoplasme avansate
Cum se simte oboseala de la cancer? Oboseala este un simptom comun al cancerelor avansate, însă acest tip de oboseală...
Asociația Caritas Alba Iulia, despre reforma sistemului de asistență socială: Serviciul social nu e muzeu
Asociația Caritas Alba Iulia, despre reforma sistemului de asistență socială: Serviciul social nu e muzeu Sectorul fu...
Animalul de companie are o respirație urât mirositoare? Iată câteva cauze
Nimic nu se compară cu afecțiunea câinelui, cu excepția cazului în care animalul de companie are un caz grav de halit...
Cum dansează pe manele mireasa lui Oțil și nașa Roxana Ionescu. Ramona Olaru și Diana Munteanu, campioane și ele
Dani Oțil și Gabriela Prisăcariu au făcut cununia religioasă duminică, 30 iulie, la 2 ani de când au devenit soț și s...
Spune-le și altora