Încălzirea globală duce la dispariţia ţestoaselor marine de sex masculin
Ţestoasele verzi de mare nu se dezvoltă femele sau masculi datorită combinaţiilor cromozomiale precum oamenii sau alte mamifere. În schimb, temperatura din exteriorul oului de ţestoasă influenţează sexul embrionului.
Iar acest capriciu biologic neobişnuit, sunt de părere oamenii de ştiinţă, pune în pericol această specie într-o lume afectată de încălzirea globală.
Deja, unele populaţii de ţestoase marine sunt atât de afectate de acest fenomen încât puii acestor reptile sunt aproape în totalitate femele, conform unui nou raport publicat în jurnalul Current Biology.
„Acestea sunt unele dintre cele mai importante dovezi ale conservării din ultimul deceniu”, susţine biologul Davin Owens, profesor emerit la College of Charleston, participant direct la aceste cercetări, citat de The Washington Post.
„Nu va mai dura mult, câteva decenii, maxim un secol până ce nu vor mai fi suficienţi masculi în populaţiile de ţestoase”, a mai avertizat el.
Sexul unei ţestoase verzi marine este rezultatul mediul în care de dezvoltă. Ele sunt dependente de temperatură pentru determinarea sexuală.
Temperatura ideală numită de cercetători temperatura pivot, la care apare un mix ideal între ţestoase masculi şi femele, este de 29,3 grade Celcius. Dacă temperatura exterioară scade atunci când embrionii de ţestoasă se dezvoltă în ouă, atunci se vor naşte mai mulţi masculi. Încălzirea duce la ecluzarea ţestoaselor femele în majoritate.