De azi până duminică, într-un maraton al generozității, aveți ocazia să donați hrană esențială care va ajunge pe mesele celor care au nevoie. Urmăriți voluntarii din echipa Banca pentru Alimente și aflați tot ce trebuie să știți despre ce puteți dona și unde ajunge rodul generozității dumneavoastră.
Banca pentru Alimente, fondată cu sprijinul Lidl România, a colectat, din 2019 și până acum, prin colectele care se derulează de două ori pe an, de Crăciun și de Paște, în magazinele Lidl din țară, mai mult de 525 de tone de alimente. Toate au fost donate cu ajutorul clienților magazinelor partenere și au ajuns în comunitățile vulnerabile din întreaga țară.
Banca pentru Alimente, cu centre în București, Cluj, Roman, Brașov, Oradea, Timișoara, Constanța, Craiova și Galați, formează o rețea națională care și-a asumat misiunea de a prelua alimente bune de consum, considerate surplus, de la business-uri partenere și a le redistribui către ONG-uri din țară, ale căror beneficiari vulnerabili sunt copii, seniori, victime ale violenței sau traficului de persoane.
Din 2016, de când a fost înființată prima Bancă pentru Alimente în București, peste 27.000 de tone de alimente, cu o valoare de peste 63 de milioane de euro (valoare de gestiune), au fost salvate și consumate de cei care aveau nevoie de ele. Aceste alimente au fost transformate în aproximativ 54,3 milioane de porții de hrană pentru peste 292.600 de persoane în dificultate, aflate în grija a 807 ONG-uri partenere.
Când și de ce te-ai alăturat tu organizației Banca pentru Alimente?
Lăcrămioara Rediu, Banca pentru Alimente: Am fost încă de la început un susținător al acestei inițiative, Banca pentru Alimente. Mă leagă o prietenie de foarte mulți ani cu Gabriel Sescu și știu cu câte eforturi a fost creat și dezvoltat acest proiect. Așa încât, atunci când Gabriel Sescu mi-a propus și a insistat să mă alătur echipei Federației Băncilor pentru Alimente din România, în februarie 2022, am acceptat, fiindcă am crezut încă de la început în misiunea Băncilor pentru Alimente.
Vorbim despre o rețea națională de solidaritate, cum îi spunem noi, dedicată reducerii risipei alimentare și sprijinirii persoanelor aflate în dificultate. Pe scurt, ce facem noi zi de zi este să salvăm hrană de la risipă, adică o preluăm gratuit de la companiile partenere din lanțul agroalimentar și o donăm către organizațiile caritabile. În acest fel, contribuim la reducerea sărăciei, precum și a risipei alimentare, deci a impactului negativ asupra mediului.
Alimentele pe care noi le salvăm devin hrană pentru cei vulnerabili. La acest moment sprijinim 807 organizații din toată țara, ONG-uri care dezvoltă diverse programe: cantine sociale, centre de zi, case de tip familial pentru copii, centre pentru vârstnici sau centre dedicate victimelor traficului de persoane ori ale violenței domestice. Iată, deci, o plajă extinsă de persoane aflate în dificultate, adică aproximativ 292.000 de persoane vulnerabile din întreaga țară.
Astfel, organizațiile reușesc să reducă niște costuri, iar resursele dedicate achiziției de hrană merg către dezvoltarea altor servicii sau acoperirea altor nevoi ale persoanelor în dificultate pe care le sprijină.
Apoi vorbim și de un impact semnificativ asupra mediului, pentru că prin munca noastră alimentele sunt recuperate din calea lor spre a deveni deșeuri.
„Alimentele pe care noi le salvăm devin hrană pentru cei vulnerabili” – Lăcrămioara Rediu, Banca pentru Alimente
Cum a contribuit Lidl România la acest lanț al solidarității și sustenabilității?
Lăcrămioara Rediu, Banca pentru Alimente: În povestea Băncii pentru Alimente, Lidl România este partenerul fondator care a avut, încă de la început, încredere în misiunea noastră de a construi o lume cu mai puțină risipă și mai multă hrană pentru toți. În 2019, am pornit împreună prima colectă de alimente, iar astăzi, cu sprijinul lor, fiecare ediție devine o dovadă a puterii solidarității și a generozității. Dacă la prima ediție am avut doar 12 magazine implicate, acum campania se desfășoară în toate cele 363 de magazine Lidl din întreaga țară.
Dacă, în mod curent, o organizație primește de la noi alimente care nu mai devin risipă, având deseori un termen mai scăzut de valabilitate, în timpul acestor colecte, de două ori pe an, scopul este să reușim să le oferim alimente neperisabile, care le permit organizațiilor să le gestioneze pe un termen mai lung, să-și planifice astfel mai bine bucătăria, pe o anumită perioadă de timp.
La ediția precedentă a Colectei Naționale de Alimente, desfășurată în luna aprilie a acestui an, în magazinele Lidl, am colectat de la clienții acestui retailer 181 de tone de alimente, care au sprijinit direct peste 42.000 de persoane vulnerabile: mii de familii vulnerabile, copii, vârstnici și persoane care se confruntă cu dificultăți.
În această perioadă, în care oamenii sunt peste măsură de generoși, aveți nevoie de voluntari. Cum vă ajută ei? În plus, ce aduce acest concept, de voluntariat, într-o organizație care are o dimensiune de mediu, una socială și chiar și una economică?
Lăcrămioara Rediu, Banca pentru Alimente: Voluntarii sunt, cumva, inima activității noastre. Pe de o parte, ei ne ajută în activitatea de zi cu zi, în depozitele băncilor, fie că vorbim de preluarea alimentelor sau de sortare, și, pe de altă parte, ne ajută și la distribuirea alimentelor către organizațiile caritabile.
Dar există două momente privilegiate pe parcursul unui an, când reușim să implicăm foarte, foarte mulți voluntari, la nivel național.
Este vorba despre Colecta Națională de Alimente.
Este un moment privilegiat, în care noi invităm persoanele fizice să ni se alăture și să doneze chiar în magazinele partenere alimente neperisabile, alimente care sunt, pentru noi, foarte valoroase.
Cine sunt voluntarii Banca pentru Alimente și de ce se implică în această colectă de alimente
Magda Stancu are 22 de ani și este studentă la Facultatea de Asistență Socială și Sociologie. S-a implicat ca voluntar în Colecta de Alimente organizată de Banca pentru Alimente în parteneriat cu Lidl România, din dorința de a contribui cu ceea ce are acum mai de preț, timpul. În plus, alături de familia ei, Magda a fost, la rândul său, un contributor la colectă.
Cum ai devenit voluntar la Banca pentru Alimente?
Magda Stancu: La unul dintre cursurile de la facultate au fost invitate două reprezentante ale organizației Banca pentru Alimente, care au venit cu informații și materiale, ne-au povestit despre acțiunile lor în întreaga țară, dar și despre impactul pe care îl au colectele din decembrie și din primăvară. Cu toate aceste informații, am decis să mă înscriu și eu ca voluntar.
Ce s-a întâmplat mai departe, cum arată acest flux de voluntariat?
Magda Stancu: Am fost contactată de unul dintre reprezentanții organizației, am stabilit intervalul orar în care voiam să particip și zilele alocate. Apoi am mers la sediu, de unde am preluat o serie de materiale utile: o vestă pe care scrie faptul că suntem voluntari, ca să putem fi vizibili și ușor de identificat, pungi inscripționate, precum și un flyer informativ cu toate detaliile importante pentru cei care își doresc să doneze. Apoi am mers la magazinul pe care mi l-am ales și am trecut la treabă.
Ce înseamnă asta? Noi stăm la intrarea în magazin, în interior, iar ce trebuie să facem este să le comunicăm oamenilor cine suntem, de ce suntem acolo și cu ce contribuie gestul lor de a dona.
Magda Stancu: Le povestim oamenilor care ne întreabă că strângem alimente pentru toate categoriile de beneficiari, oameni care se află într-o situație nu tocmai bună, sunt defavorizați, iar nevoile lor de bază nu sunt întotdeauna acoperite. Le povestim că ajungem, prin organizațiile partenere din toată țara, la bătrâni sau la copii, în centre de intervenție socială sau în zone urbane și rurale din țară.
Povestim despre tipurile de alimente care pot fi donate, din perspectiva termenelor de valabilitate. Doar alimentele neperisabile, care au termen de valabilitate mare, pot fi donate și e important ca toată lumea să înțeleagă asta, pentru a evita deteriorarea lor și risipa.
Ce au de spus prietenii tăi, colegii sau părinții despre această experiență de voluntariat?
Magda Stancu: Din fericire, au fost mai mulți colegi din facultate implicați în această experiență, iar părerile au fost foarte bune. A fost o experiență inedită pentru ei, fiindcă astfel au avut contact cu oamenii și au văzut expresiile lor sau cât de mult își doresc să ajute sau nu. Iar cei din familia mea nu doar că s-au bucurat și m-au încurajat să continui, ci au contribuit și ei.
Ce îți aduce această experiență de voluntariat?
Magda Stancu: Îmi aduce foarte multe sentimente, în special senzația unei împliniri, că am reușit să fac ceva important, oricât de mic ar fi. Rămânem în magazine aproape 6 ore, iar în tot acest timp se pot întâmpla foarte multe lucruri. De pildă, am realizat că la început oamenii se uitau la noi cu scepticism, dar după ce am început să le povestim despre beneficiarii care primesc aceste produse, despre masa de Crăciun care poate fi mai bogată astfel, au început să se adune tot felul de alimente.
Colecta națională de alimente debutează azi, 13 decembrie, în toate magazinele Lidl
Cum arată pentru voi această implicare voluntară?
Lăcrămioara Rediu, Banca pentru Alimente: Începând de astăzi, 13 decembrie, voluntarii vor fi prezenți în toate magazinele partenere, iar ei sunt cumva puntea dintre generozitatea oamenilor care donează, clienții magazinelor, și cei care au mai mare nevoie de sprijin pentru o masă de Crăciun demnă.
Ei oferă sprijin și informații tuturor celor care vor să doneze. Voluntarii știu că ei sunt o parte din speranță pentru cei lipsiți de speranță, dacă putem să spunem, iar acest gând îi impresionează enorm, pentru că tot lanțul ăsta, al generozității, e aproape un maraton. Vorbim despre 3 zile, la nivel național, în care sunt implicate magazinele, oamenii din magazin, angajații, sute de organizații partenere pe care le sprijinim în mod curent și care vin cu proprii voluntari.
Fără voluntari nu am putea să facem nimic, pentru că noi suntem conștienți că toată această colectă este despre o întâlnire. Oamenii, donatorii, au nevoie de o întâlnire. Și mi-am dat seama că oamenii nu donează în funcție de cât e de burdușit portofelul, ci în funcție de disponibilitatea lor. Iar pentru asta e nevoie de o întâlnire, de cineva care să ne oprească sau să ne tragă de mânecă. Iar în societatea de azi avem nevoie să ne tragă cineva de mânecă și să ne spună: Uite, există și această realitate și este chiar lângă noi!