Inima ei s-a oprit mult prea devreme, la doar 29 de ani. O parte dintre organele Brigittei au fost donate și 5 vieți salvate. Au rămas logodnicul și pălăriile Hatiful
Moartea designerului român Brigitta Dachmann a salvat 5 vieți. Ai fost curios să cunoști acești oameni apoi?
Am avut ocazia să vorbesc doar cu o singură persoană care a beneficiat de o a doua șansă la viață, șansă pe care, din păcate Brigitta nu a avut-o. Este vorba de o fetiță de 14 ani care a beneficiat cu succes de transplant și acum este perfect sănătoasă. Din păcate, cu ceilalți beneficiari nu am avut parte să vorbesc pentru că nu ni se oferă date despre persoanele care au beneficiat de transplant. Sper că și aceste persoane să fie bine și să aibă parte de o viață frumoasă. Brigitta a făcut bine și a ajutat oameni până în ultimul moment.
Cu stoicism continui ce a început Brigitta și o faci fără cusur, eu fiind una dintre clientele care mereu apelează la voi. Ce te-a făcut să continui?
Brigitta iubea extrem de mult acest proiect și credea mult în el, își dorea să ajungă cât mai sus și să fie cunoscut de cât mai multă lume. Avea multe idei și nu puteam să las acest proiect în paragină, știam că prin continuarea lui o parte din energia ei o să rămână mereu cu noi, iar pe mine mă face să mă simt încontinuu conectat cu ea. Îmi doresc, la rândul meu, ca acest proiect să ajungă cât mai cunoscut, câte o pălărie să ajungă la cât mai multă lume și cât mai mulți să ajungă să cunoască povestea ei.
Cum a fost să faci prima pălărie? Îți amintești?
A fost extrem de greu și de emoționant. Încă eram în stare de șoc și nu îmi venea să cred că fac asta fără ea, credeam că totul este un coșmar. Cu toate acestea, ceva mi-a dat putere să continui. Cu siguranță ea a fost lângă mine și m-a ghidat, știu că toată această putere vine de la ea.
O simți uneori în atelier? Dă o mână de ajutor?
O simt mereu în atelier, energia ei e mereu cu mine, simt că mă îndrumă, îmi dă putere și inspirație să creez noi modele, oricât de utopic ar suna. Nu este doar în închipuirea mea.
Pălăria a avut la început un rol protectiv, luând naștere din nevoia omului de a-și proteja capul, după care a evoluat către alte semnificațîi. Cum descrii tu pălăria?
Consider că pălăria nu este un simplu accesoriu, ci mai degrabă un mod de exprimare care aduce un plus de eleganță și stil fiecărui purtător. Ea denotă o personalitate puternică și multă încredere în sine.
Cred că orice ținută are o notă aparte atunci când este accesorizată cu o pălărie.
Sorin Mihalca: „Brigitta a lăsat o moștenire frumoasă pe care eu trebuie să o duc mai departe”
Cât îți ia să produci una?
Aproximativ 3 zile. Pălăria trece prin mai multe procese până ajunge la finalizare precum apretarea, uscarea care durează cel mai mult, modelarea formei, coaserea și accesorizarea. Nefiind un proces mecanizat, ci fiind totul manual durează mai mult să ajungă la finalitate.
Mai există prima pălărie de care amintea Brigitta într-un interviu. Toca roz făcută de ea.
Bineînțeles, este ținută la loc de cinste în atelier împreună cu restul pălăriilor create de ea. Am păstrat toate creațiile ei, fiind scoase doar la anumite evenimente și expoziții organizate în memoria ei.
Ce te inspiră în crearea pălăriilor, pe lângă cererile clienților? Ce te inspiră atunci când ai mână liberă?
Cum spuneam și mai sus, sunt sigur că toată această inspirație vine de la ea, ea mă îndrumă. Brigitta a lăsat o moștenire frumoasă pe care eu trebuie să o duc mai departe.
Există un ritual înainte de a face o pălărie?
Nu am neapărat un ritual, dar înainte să încep lucrul la o pălărie nouă, îmi fac curat pe masa de lucru, pun o muzică liniștitoare ca să creez o atmosferă plăcută în care să pot petrece câteva ore până când pălăria prinde formă.
Există vreo culoare cu care îți vine greu să lucrezi?
Alb este nuanța cea mai pretențioasă, este nevoie de mare atenție când lucrez la o pălărie albă, sunt șanse să se păteze ușor, iar în această situație pălăria este compromisă și sunt nevoit să o iau de la capăt.
Crezi că există oameni cărora nu le stă bine cu pălărie sau este doar o chestie de atitudine?
Din punctul meu de vedere, există un model de pălărie pentru fiecare persoană în parte, trebuie doar să aibă răbdare să încerce și cu siguranță își va găsi un model potrivit. Pe lângă asta, mai este vorba și despre obișnuință. Dacă nu a purtat niciodată o pălărie, în momentul în care o să își pună pentru prima dată o pălărie pe cap, o să i se pară că arată caraghios. Repet, este vorba doar de obișnuință și atitudine.
Sorin Mihalca: „Într-o secundă poți să pierzi tot ce ai mai de preț pe lumea asta”
Așa este, duci mai departe ce a început ea. Ce i-ai transmite?
Îi mulțumesc că mi-a lăsat un scop, nu știu ce s-ar fi întâmplat cu mine dacă nu aveam asta, dar așa simt că mai am pentru ce să trăiesc și sper din suflet că ea este mulțumită de mine și de cum evoluează Hatiful.
Ce te-a învățat viața, Sorin?
M-a învățat că suntem foarte sensibili și foarte vulnerabili. M-a făcut să apreciez mult mai mult oamenii și fiecare moment trăit alături de persoanele dragi și de familie.
Mi-a arătat că există lucruri care nu sunt sub controlul nostru și că într-o secundă poți să pierzi tot ce ai mai de preț pe lumea asta.
Ce sfaturi de aur ai pentru noi, oamenii?
Să trăiți fiecare moment ca și cum ar fi ultimul, să vă bucurați de toate lucrurile mici pe care vi le oferă viața, să stați aproape de oamenii dragi, să lăsați deoparte supărările și stresul cotidian și să nu puneți accent atât de mare pe lucrurile materiale încât să uitați ce este mai important pentru voi, adică relațiile cu oamenii din jurul nostru. Asta ne aduce cea mai mare împlinire.