Istorie: 20 de fapte despre Regele Mihai, ultimul rege al României - LIFE.ro
Mergi la conținut

Istorie: 20 de fapte despre Regele Mihai, ultimul rege al României

Deși și-a trăit cea mai mare parte a vieții în exil, regele Mihai al României va avea întotdeauna un loc special în inimile poporului român.
Share this article

Deși și-a trăit cea mai mare parte a vieții în exil, regele Mihai al României va avea întotdeauna un loc special în inimile poporului român.

S-a născut în România, dar a murit departe de țara sa natală, în Elveția, unde a și trăit cea mai mare parte a existenței sale.

Iată o listă cu 20 de fapte interesante despre ultimul rege al României:

1. S-a născut Prințul Mihai al României la Castelul Foișor, situat pe Domeniul Regal Peleș din Sinaia, România, la 25 octombrie 1921. Părinții săi au fost Prințul Moștenitor Carol și Principesa Moștenitoare Elena, iar bunicii săi au fost Regele Ferdinand I și Regina Maria ai României și Regele Constantin I și Regina Sofia ai Greciei.

Defunctul Rege Mihai al României a avut legături de sânge cu Familiile Imperiale și Regale ale Marii Britanii, Rusiei, Germaniei, Danemarcei, Greciei și Portugaliei, cu Marea Familie Ducală de Baden și cu Familia Regală Hohenzollern, din care provenea bunicul său. El a fost strănepotul reginei Victoria a Marii Britanii și Irlandei (atât din partea mamei, cât și din partea tatălui), precum și strănepotul împăratului Frederic al III-lea al Germaniei, strănepotul țarului Alexandru al II-lea și, pe linie maternă, urmașul țarului Nicolae I, strănepotul reginei Maria a II-a a Portugaliei, strănepotul ducelui Alfred de Saxa-Coburg și Gotha și strănepotul regelui George I al Greciei.

2. Principele Mihai a devenit rege pentru prima dată la 20 iulie 1927, la vârsta de numai 5 ani și 9 luni. El este astfel singurul suveran din lume care a trăit 90 de ani după încoronare. Cu toate acestea, la 8 iunie 1930, tatăl său, Prințul moștenitor Carol, s-a întors în țară și a preluat din nou tronul. Zece ani mai târziu, la 6 septembrie 1940, în urma abdicării tatălui său, Mihai I a devenit din nou rege.

3. La 23 august 1944, la vârsta de 22 de ani, Regele Mihai a luat cea mai importantă decizie a domniei sale. A ordonat arestarea mareșalului Ion Antonescu, care a condus România să lupte alături de Germania nazistă în cel de-al Doilea Război Mondial, și a decis ca Armata Română să lupte alături de Aliați. Se pare că decizia sa a scurtat cel de-al Doilea Război Mondial cu aproximativ șase luni, contribuind la salvarea a sute de mii de vieți.

4. Regele Mihai avea 26 de ani când a fost forțat să abdice, la 30 decembrie 1947, și să părăsească țara, pe care nu a mai apucat să o vadă timp de 44 de ani. În timpul exilului său, a trăit în mai multe țări, și anume Elveția, Italia și Anglia. În timpul exilului din Elveția, Regele Mihai a locuit în cinci case diferite.

5. Și-a întâlnit soția, Prințesa Ana de Bourbon-Parma, în noiembrie 1947, când se afla la Londra pentru nunta Prințesei Elisabeta și a lui Philip Mountbatten. Căsătoria lor a avut loc la 10 iunie 1948, la Atena, în Grecia. Au avut împreună cinci fiice și au rămas căsătoriți timp de 68 de ani, fiind cel mai longeviv cuplu regal din istoria României.

6. Primul cântec pe care cuplul regal îl asculta de fiecare dată când se muta într-o casă nouă era Poema Română a compozitorului român George Enescu. Uneori, Regele și Regina ascultau această piesă frumoasă chiar înainte de a-și deschide bagajele.

7. În 1941, la Castelul Foisor, Regele Mihai a compus lucrarea Elegie pentru pian, orchestrată de compozitorul Ion D. Chirescu. Lucrarea a fost adaptată și prezentată după 1989 de maestrul Dan Grigore. De asemenea, în 1960, regele și regina au scris împreună o piesă de teatru intitulată Alegerea, despre lupta dintre sistemul capitalist și cel comunist și despre rolul credinței în viața unei persoane.

8. În primii ani de exil, regele Mihai și regina Ana au avut o mică fermă de găini. Ei vindeau ouă pe piață pentru a-și completa veniturile. În timpul anilor de exil, regele a lucrat, de asemenea, ca broker în New York și chiar a deschis, împreună cu parteneri de afaceri, o mică companie de construcție de echipamente electronice de zbor numită „Metravel”.

9. Regele era, de asemenea, un mare fan al mașinilor. A luat primele lecții de conducere la vârsta de șase ani, dar a rămas în brațele unui șofer, deoarece nu putea ajunge la pedale cu picioarele. De asemenea, a primit prima sa mașină la vârsta de șase ani, un Morris. Regele Mihai a recondiționat complet nouă mașini Jeep în timpul deceniilor petrecute în exil. Patru dintre ele se află acum la Castelul Săvârșin din România, fiind piesele centrale ale Muzeului Regal al Automobilului care va fi amenajat acolo.

10. Regina Ana a fost cea care a înregistrat mesajele regelui pentru țară în timpul anilor de exil, mesaje care au fost transmise prin intermediul Radio Europa Liberă.

11. La 50 de ani de la întâlnirea de la Londra, Regele Mihai și Regina Ana au participat împreună la aniversarea nunții de aur a Reginei Elisabeta a II-a, în 1997. Cuplul regal român a fost cazat la Buckigham Palace.

12. Regele Mihai și Regina Ana și-au sărbătorit aniversarea nunții de aur în Franța. Aniversarea nunții lor de diamant a fost sărbătorită în iunie 2008, fiind un eveniment important care a reunit 14 familii regale europene.

13. Regina Ana și Regele Mihai au vizitat România timp de trei zile în 1992. Cu toate acestea, regele a fost primit înapoi în țară abia în 1997. În octombrie 2011, de ziua sa de naștere, Regele Mihai I a ținut un discurs istoric în fața Parlamentului României.

14. Regele Mihai a efectuat două turnee majore pentru a sprijini intrarea României în NATO, în 1997 și în 2002, fiecare turneu cuprinzând șapte țări. A făcut campanie pentru intrarea României în NATO și în UE în perioada 1997-2006, mergând în țări precum SUA (de două ori în 2000), Suedia (2002) și Franța (2006).

15. Regele Mihai a recuperat Castelul Peleș din Sinaia în vara anului 2008. La întoarcerea sa pe Domeniul Regal Sinaia, a confirmat că porțile Castelului Peleș vor rămâne întotdeauna deschise pentru români.

16. Ultima apariție publică a Regelui Mihai a fost în noiembrie 2014, când a invitat la cină 12 foști președinți pentru a sărbători 25 de ani de la căderea comunismului.

17. Consiliul Regal a anunțat retragerea Regelui Mihai din viața publică în martie 2016, după ce a fost diagnosticat cu carcinom cu celule scuamoase metastatic și leucemie cronică. Acela a fost și momentul în care Majestatea Sa a anunțat că i-a transmis fiicei sale, Principesa Margareta, responsabilitatea de a reprezenta Casa Regală a României.

18. Regele Mihai a fost decorat cu numeroase medalii și ordine românești, printre care Ordinul Carol I (Colanul și Marea Cruce), Ordinul Mihai Viteazul (clasa I), Ordinul Serviciul Credincios (Colanul), Ordinul Coroana României (Marea Cruce) și Ordinul Steaua României (Mare Ofițer). De asemenea, a primit mai multe ordine străine, precum Marea Cruce a Legiunii de Onoare a Franței, Legiunea de Merit a Statelor Unite ale Americii, în calitate de Comandor Șef, Ordinul Leopold al Belgiei (Mare Ofițer), Ordinul Salvatorului Greciei (Mare Comandor) și Virtutea Militară a Serbiei.

19. Din momentul proclamării sale ca Rege al României și până în momentul morții sale, Regele Mihai a fost contemporan cu 16 președinți ai Statelor Unite ale Americii, cu opt Suverani Pontifi și cu opt regi și regine ai Marii Britanii.

20. Regele Mihai al României a murit la 5 decembrie 2017, în Elveția. Avea 96 de ani.

Citește și: Regele Mihai: Drumul către casă. Documentarul care promite să scoată la suprafaţă lucruri neştiute despre viaţa regelui Mihai

Share this article

Citește mai multe


Creșterea taxelor | Ce se întâmplă cu banii de pensii ai românilor și cu investițiile la bursă
Cu investiții totale de 23,5 mld. lei pe bursă – adică aproape un sfert din banii de pensii private ai românilor – fo...
Creșterea taxelor | Biriș pune punctul pe ”i”: Pierdem miliarde din PNRR sau supărăm mediul de afaceri?
Pus în fața unui deficit bugetar scăpat de sub control, Guvernul României are în prezent de ales: crește impozitele ș...
Cum se simte oboseala cauzată de cancer. Apare aproape în toate tipurile de neoplasme avansate
Cum se simte oboseala de la cancer? Oboseala este un simptom comun al cancerelor avansate, însă acest tip de oboseală...
Asociația Caritas Alba Iulia, despre reforma sistemului de asistență socială: Serviciul social nu e muzeu
Asociația Caritas Alba Iulia, despre reforma sistemului de asistență socială: Serviciul social nu e muzeu Sectorul fu...
Animalul de companie are o respirație urât mirositoare? Iată câteva cauze
Nimic nu se compară cu afecțiunea câinelui, cu excepția cazului în care animalul de companie are un caz grav de halit...
Cum dansează pe manele mireasa lui Oțil și nașa Roxana Ionescu. Ramona Olaru și Diana Munteanu, campioane și ele
Dani Oțil și Gabriela Prisăcariu au făcut cununia religioasă duminică, 30 iulie, la 2 ani de când au devenit soț și s...
Spune-le și altora