Jacinda Ardern sau cum ar trebui să arate o femeie prim-ministru
Jacinda Ardern este o femeie de 37 de ani din Noua Zeelanda. Iar săptămâna aceasta, împreună cu partenerul ei de viaţă (nu soţul ei, nu sunt căsătoriţi), ne-a prezentat-o pe fetiţa ei pe nume Neve Te Aroha. Probabil că nu ar fi mai nimic special în această poveste dacă doamna în cauză nu ar fi prima-ministră a acestei ţări şi cel mai tânăr om aflat în poziţia de şef de Guvern din întreaga lume. Tot ea este şi prima femeie dintr-o ţară din vestul continentului care a devenit mamă aflându-se într-o astfel poziţie de putere.
Şi povestea nu se termină aici, la două zile după naşterea micuţei, părinţii au prezentat-o neozeelandezilor printr-o conferinţă de presă. Numele său, Neve Te Aroha, reprezintă toate numele pe care le-au trimis triburile din întreaga ţară la cererea prim-ministrei. A fost încercarea Jacindei de a aduce împreună tot ceea ce reprezintă ţara ei. Iar Te Aroha înseamnă “The Love” (Dragostea). Poate fi ceva mai frumos?
Jacina Ardern şi prezentatorul de televiziune Clarke Gayford s-au cunoscut în 2012, introduşi de prietenul lor comun, Colin Mathura-Jeffree, un alt om de televiziune din Noua Zeelandă. Cei doi nu au vorbit, însă, până când Clarke nu a contactat-o în legătură cu o situaţie politică controversată (legată de o lege privind Securitatea). And funny fact… după ce Jacinda şi Clarke au început o relaţie au avut o pisică, pe nume Paddles care a devenit imediat o celebritate, numită „First Cat”.
Fetiţa lor, Neve Te Aroha, s-a născut pe 21 iunie, Jacina devenind abia al doilea prim-ministru din lume care să aibă un copil în timpul mandatului său, după pakistaneza Benazir Bhutto, în 1990. După cele 6 săptămâni de concediu de maternitate, doamna se va întoarce la treabă, lăsându-şi partenerul de viaţă să se ocupe de copil. Şi noi avem o doamnă în această poziţie de putere, dar parcă lucrurile la noi sunt departe de această normalitate din sud vestul Pacificului.
Jacinda Ardern împreună cu Regina Elisabeta a II-a
Şi dacă tot vorbim despre diferenţele dintre noi şi ei …
Scriem astăzi despre cuplul Ardern – Gayford (mai mult despre ea, ce-i drept) pentru că Noua Zeelandă este una dintre ţările în care din ce în ce mai mulţi români şi-ar dori să emigreze. Şi poate că este foarte departe de “casă”, dar pare că mulţi cred că îşi pot face din munţii şi oceanul de acolo un loc pe care să îl considere “acasă”.
Noua Zeelandă este o insulă în Oceanul Pacific cu o suprafaţă puţin peste 268 de mii de kilometri pătraţi (ca să înţelegeţi, România are puţin peste 238 km2) şi o populaţie cu puţin 4,889,400 (România are, teoretic, 19,638,000). Însă, dacă venitul pe cap de locuitor în România este de vreo 11,817 de dolari, acolo este de 44,639 de dolari (adică de aproape 4 ori mai mult).
Şi în plus, poate avem noi Transfăgărăşanul, Marea Neagră, Bucovina sau Maramureşul, însă ei au aşa ceva … uita-ţi puţin la clipul de mai jos, e făcut doar din imagini făcute cu drona:
De aceea, povestea Jacindei Ardern ne-a atras atenţia poate mai mult decât ar fi făcut-o acum câţiva ani. Iar doamna aceasta pare să fie altfel decât politicienii de la noi. În timp ce noi erau discuţii despre legile justiţiei sau pensii speciale, Jacinda, la doar o lună după ce a născut, a introdus o lege pentru familiile cu copii (una în valoare de vreo 5 miliarde de dolari). Aceasta prevedea că o familie cu un nou născut va primi, din partea statului, un pachet de 60 de dolari pe săptămână şi un ajutor de 700 de dolari pentru încălzirea pe timp de vară (acolo, iernile sunt serioase, nu ca la noi).
Şi vă mai spun atât, doamna aceasta are o viziune social democrată, votând în favoarea căsătoriilor între persoane de acelaşi sex (participând la gray pride-ul din Noua Zeelandă), considerând că avortul ar trebui să nu mai fie o crimă şi dorind legalizarea canabisului (vrea să facă referendum în acest sens). Pare puţin departe de ceea ce vedem noi la politicienii social democraţi de pe la noi, nu?
Jacinda Ardern şi Preşedintele Franţei, Emmanuel Macron