Jane Fonda, femeia ce și-a dedicat viața scenei și activismului. De la copilăria într-o familie de celebrități, la succesul cinematografic și până la arestul din cauza activismului civic și lupta împotriva războiului din Vietnam
Viața lui Jane Fonda reprezintă motiv de inspirație pentru fiecare dintre noi care, uneori, ne punem întrebarea: „Ce putem face cu viața noastră sau cum putem să dăm mai mult?”.
Jane Fonda este una dintre cele mai cunoscute actrițe de la Hollywood, cu o carieră impresionantă, care și-a împărțit viața între platourile de filmare și lupta neobosită pentru drepturile omului, fiind unul dintre cei mai vocali activiști.
Cine este Jane Fonda?
Fiica aclamatului actor Henry Fonda, Jane Fonda a jucat în celebrele filme Klute și Coming Home, câștigând premiile Oscar pentru ambele. În afara ecranului, era activistă pentru drepturile civile și manifesta intens anti-război. În anii 1980, actrița a avut mare succes când a lansat o serie de videoclipuri cu exerciții aerobice. Proiectele recente ale lui Jane Fonda includ The Newsroom, Grace și Frankie și Youth.
Născută Lady Jayne Seymour Fonda pe data de 21 decembrie 1937, în New York, Jane Fonda s-a bucurat de o carieră extraordinară ca actriță. Ea provine dintr-un fel de dinastie de la Hollywood. Tatăl ei, Henry Fonda a fost unul dintre actorii de top ai secolului XX. Fratele ei, Peter și nepoata ei, Bridget au avut, de asemenea, partea lor de succes pe marele ecran.
Însă Jane Fonda s-a confruntat cu unele provocări în perioada copilăriei. Tatăl ei putea fi rece și distant. Mama ei, socialista Frances Seymour Brokaw, s-a sinucis când Fonda avea 12 ani. La scurt timp după moartea mamei sale, Fonda a dezvoltat o tulburare de alimentație, cu care s-a luptat ani de zile. A urmat internatul și apoi a mers la Colegiul Vassar. Părăsind facultatea, Fonda a plecat la Paris pentru a studia arta.
Reîntoarsă la New York a ales cariera de model pentru o vreme. În scurt timp însă a decis să urmeze calea tatălui ei. În 1954, ea a jucat împreună cu tatăl ei într-o producție numită The Country Girl. Fonda a început să-și cizeleze meșteșugul actoricesc cu Lee Strasberg la celebrul Actors Studio, câțiva ani mai târziu.
Viața și cariera cinematografică a lui Jane Fonda
„Tall Story” și „The Chapman Report”
Cariera lui Fonda a început să decoleze cu adevărat în anii 1960. A debutat în film în Tall Story (1960) cu Anthony Perkins. Pe Broadway, Fonda a obținut o nominalizare la premiul Tony pentru There Was a Little Girl. A continuat să jongleze cu teatrul și filmul în următorii câțiva ani. Lucrând cu regizorul George Cukor, Fonda a jucat în comedia romantică The Chapman Report (1962). Ea a împărțit scena de pe Broadway cu Celeste Holm în Invitation to a March și Dyan Cannon în The Fun Couple, tot în această perioadă.
„Barbarella”
La sfârșitul anilor 1960, Fonda s-a recreat ca o actriță sexi, sub îndrumarea soțului ei, cineastul francez, Roger Vadim. Acest aspect nou a fost cel mai evident în povestea SF Barbarella din 1968.
„Klute”
În curând, a renunțat la această imagine de tipă sexi pentru roluri dramatice, mai serioase. A obținut prima nominalizare la Oscar pentru filmul „They Shoot Horses, Don’t They?” și doi ani mai târziu, Fonda și-a luat acasă marele Premiu al Academiei pentru munca ei la thriller-ul Klute, semnat de Alan J. Pakula, în care a jucat împreună cu Donald Sutherland.
„Coming Hom” și „The China Syndrome”
Pe marele ecran, Fonda a continuat să ofere performanțe puternice. A jucat în rolul dramaturgului Lillian Hellman în Julia (1977) alături de Vanessa Redgrave. În anul următor, Fonda a câștigat al doilea premiu al Academiei pentru drama războiului din Vietnam, Coming Home, în care a jucat alături de Jon Voight. De asemenea, a jucat în thrillerul de succes The China Syndrome (1979) cu Jack Lemmon și Michael Douglas.
„On Golden Pond”
Un alt rol semnificativ în viața lui Jane Fonda a venit câțiva ani mai târziu. A jucat alături de tatăl ei, Henry în On Golden Pond (1982). Filmul explorează dinamica unei familii în timpul unei vizite la casa lor de vară. Arta reflectă viața în acest caz, Fonda jucându-o pe fiica tatălui ei din viața reală. Katharine Hepburn a jucat, de asemenea, ca mama lui Fonda. Filmul i-a oferit tatălui său primul și singurul premiu Oscarului ca cel mai bun actor.
În această perioadă, Fonda s-a trezit, de asemenea, în fruntea unei comunități naționale interesate de sănătate. Ea a lansat o serie de videoclipuri cu exerciții aerobice de mare succes. După care a urmat o pauză lungă pentru marele ecran.
„Monstru-în-Drept”
În 2005, Fonda a revenit dramatic în ochii publicului. A apărut în primul ei film după aproape 15 ani de absență cu Monster-in-Law, în care au jucat și Jennifer Lopez și Michael Vartan. În același an, Fonda a publicat o autobiografie, My Life So Far. Au urmat mai multe roluri de film, inclusiv rolul personajului principal în filmul din 2007, Georgia Rule cu Lindsay Lohan.
Citește și: Prietenia dintre actrițele Jane Fonda și Lily Tomlin, într-un serial care ne învață să ne uităm altfel la părinți și bunici
„Majordomul”
Lucrând pe micul ecran, Fonda a câștigat un rol recurent în serialul dramatic The Newsroom, axat pe mass-media, în 2012. Ea a jucat-o și pe fosta primă doamnă, Nancy Reagan, în filmul din 2013, The Butler. În anul următor, Fonda a jucat în comedia dramatică de familie, This Is Where I Leave You cu Jason Bateman și Tina Fey.
„Grace și Frankie”
În 2015, Fonda a făcut echipă cu prietena ei de o viață, Lily Tomlin pentru serialul Grace și Frankie. Serialul privește două femei care lucrează pentru a-și reconstrui viața după ce soții lor se îndrăgostesc unul de celălalt și le părăsesc. Martin Sheen îl interpretează pe soțul lui Fonda, Robert, iar Sam Waterston îl interpretează pe soțul lui Tomlin, Sol. În acel an, Fonda a susținut, de asemenea, o performanță deosebită alături de Michael Caine și Harvey Keitel în Youth, câștigând o nominalizare la Globul de Aur pentru actriță în rol secundar.
Viața de activistă a lui Jane Fonda
Așa cum spuneam mai sus, viața lui Jane Fonda s-a împărțit mai degrabă între scenă și activism decât între film și familie. Activismul și credințele pentru care a luptat întreaga viață au făcut parte importantă din viața ei.
În plus față de actorie, Fonda a devenit un critic sincer al războiului din Vietnam. A călătorit în Vietnamul de Nord în 1972 – o vizită care a provocat o revoltă acasă. Mulți au fost deosebit de supărați de decizia lui Fonda de a poza pentru fotografi în timp ce stăteau pe o armă antiaeriană, una care obișnuia să tragă asupra trupelor americane. I s-a dat porecla de „Hanoi Jane” și a fost văzută ca o trădătoare pentru sprijinul acordat nord-vietnamezului. Fonda a luptat, de asemenea, pentru cauze sociale, servind ca purtător de cuvânt pe probleme de drepturi civile și drepturile femeii.
Rededicându-se activismului, Jane Fonda s-a mutat la Washington, D.C., în septembrie 2019, pentru a începe o serie de proteste publice pentru a evidenția urgența schimbărilor climatice. Ca urmare, a fost arestată de mai multe ori, de multe ori alături de prieteni celebri precum Waterston, Ted Danson și Catherine Keener.
Viața personală a lui Jane Fonda
Jane Fonda a fost căsătorită de trei ori – toate aceste uniuni s-au încheiat cu câte un divorț. Căsătoria ei cu regizorul Roger Vadim a durat din 1965 până în 1973 și au avut împreună o fiică pe nume Vanessa. Apoi s-a căsătorit cu activistul și politicianul Tom Hayden în 1973. Ei și-au întâmpinat fiul, Troy Garity, în același an. Când Troy era adolescent, Fonda a adoptat neoficial și o tânără afro-americană pe nume Mary Williams. Williams a scris mai târziu despre viața ei cu Fonda în memoriile din 2013 The Lost Daughter.
După ce a divorțat de Hayden în 1990, Fonda a găsit curând dragostea alături de magnatul media Ted Turner. Căsătoriți în 1991, cei doi au rămas împreună timp de un deceniu. Cuplul a divorțat în 2001, potrivit relatărilor despre noua credință creștină a lui Fonda. Ea a continuat să se întâlnească cu producătorul de muzică Richard Perry timp de aproape un deceniu, până când s-au despărțit, în 2017.