Jurnal de TIFF 2017: de la filmul românesc, la întâlnirea cu Alain Delon - LIFE.ro
Sari la conținut

Jurnal de TIFF 2017: de la filmul românesc, la întâlnirea cu Alain Delon

A doua zi a filmului românesc a început în forţă. Clotilde Courau de Savoy, Prinţesă de Veneţia, ne-a fermecat cu eleganţa şi rafinamentul ei şi ne-a făcut să uităm de convenţiile regale prin umorul şi naturaleţe ei.
Share this article

A doua zi a filmului românesc (vineri, 9 iunie) a început în forţă. La ora 10:30 a avut loc o conferinţă de presă a juriului format din Clotilde Courau (actriţă), Elizabeth Karlsen (producător), Geoff Andrew (critic de film), Muhi Andras (producător) şi Marian Crişan (regizor). Toţi membrii juriului erau îmbrăcaţi casual şi relaxaţi, iar discuţiile au decurs într-o atmosferă degajată. Clotilde Courau de Savoy, Prinţesă de Veneţia, ne-a fermecat cu eleganţa şi rafinamentul ei şi ne-a făcut să uităm de convenţiile regale prin umorul şi naturaleţe ei.

S-a vorbit despre filmele aflate în competiţie, juriul fiind încântat de diversitatea şi multiculturalitatea filmelor aflate în competiţie, despre evoluţia filmului românesc în ultimii ani, despre regizorii români consacraţi ai noului val. S-a pus la un moment dat problema ce ar trebui făcut în România pentru a atrage producătorii stăini şi a facilita producţii de film străin în ţară. S-a trecut totuşi, cu eleganţă, peste acest subiect, membrii juriului au continuat să vorbească despre atmosfera frumoasă a  festivalului, care le-a stârnit dorinţa de a reveni în România, mai ales la Cluj, în calitate de turişti.

A urmat conferinţa 10 Pentru Film, secţiune a festivalului în care un grup de 10 actori selecţionaţi de un juriu pe parcursul anului, au avut şansa de a lucra timp de 8 zile, în cadrul workshop-urilor, cu echipe profesioniste din domeniul filmului. Sunt actori, unii angajaţi în teatrele de stat, alţii independenţi cărora, prin participarea la acest program, li se oferă o rampă de lansare în domeniul filmului.

Documentarul „Planeta Petrila”

Proiecţia filmului „Planeta Petrila”, a umplut, pentru a doua oară, sala cu un public entuziast, receptiv la umorul negru al documentarului. Pot spune că acest documentar a fost foarte bine primit, nu doar pentru că am remarcat reacţia sălii, ci şi pentru că cererea a fost destul de mare.

Imagini din filmul „Inimi cicatrizate”, de Radu Jude

„Inimi cicatrizate”, cel mai recent film al regizorului Radu Jude, a avut proiecţia la Cinema Victoria, urmată de o discuţie a echipei filmului cu publicul. Într-o atmosferă degajată echipa a răspuns întrebărilor venite din partea spectatorilor. Unele întrebări au rămas fără răspuns, din cauza absenţei regizorului, dar per total lumea a apreciat acest film şi mai ales formatul aparte în care a fost făcut.

Puţin după prânz a avut loc o conferinţă în amintirea filmului „100 de lei”, a regizorului Mircea Săucan. Moderatorul Mihnea Măruţă i-a avut invitaţi pe actorii Violeta Andrei, Ileana Popovici, Dan Nuţu şi Ion Dichiseanu. Violeta Andrei, considerată un sex-simbol al vremii, îşi păstrează şi astăzi frumuseţea şi eleganţa. Au vorbit despre munca la acest film, despre relaţia lor cu regizorul, dar şi despre cum văd ei astăzi statul de vedetă în România. Dacă se consideră sau nu vedete şi staruri ale filmului românesc de altă dată şi dacă asta le-a influenţat viaţa într-un fel sau altul.

Îmi trag sufletul cu o limonadă la o terasă, iar în faţa mea, Nae Caranfil savurează liniştit o cafea. Îl aud vorbind despre festival şi despre filme, trag cu urechea la întrebările pe care le pune despre alte filme, pe care nu a apucat să le vadă şi inima îmi saltă de bucurie. Unde te poţi bucura de astfel de momente dacă nu la Cluj, în timpul TIFF-ului?!

Proiecţia filmului „De ce trag clopotele, Mitică?” în onoarea actriţei Tora Vasilescu, ne-a trezit în amintire frumuseţea filmelor de altă dată. Emoţionată şi onorată să primească premiul de excelenţă, actriţa le-a mulţumit regizorilor cu care a lucra pe durata vieţii, în special lui Lucian Pintilie, dar şi celor pe care i-a întâlnit de-a lungul carieri şi de la care a învăţat meserie. În aceeaşi măsură şi publicului.

Premiera mondială a filmului „Breaking News”, al regizoarei Iulia Rugină, a atras interesul tuturor oamenilor de film prezenţi în festival. Cap de afiş: Andi Vasluianu. Lumea s-a  înghesuit la intrare. Foaierul cinematografului Florin Piersic s-a umplut până la refuz în doar câteva minute. Toţi erau nerabdători să vadă noua peliculă. Cei mai mulţi spectatori erau tineri, entuziaşti şi dornici. În sală s-au aflat atât personalităţi din lumea filmului (Nae Caranfil, Cristi Puiu şi Irina Margareta Nistor), cât şi vedete din industria media (Andreea Esca, Dana Rogoz şi Andi Moisescu).

Alain Delon la TIFF 2017. Foto: Nicu Cherciu/TIFF

Seara s-a încheiat cu proiecţia filmului „Afacerea Pigot” („Pour le peau d’un flic”), în prezenţa marelui actor Alain Delon. Piaţa Unirii era arhiplină, atât datorită spectatorilor care şi-au cumpărat bilet la film, cât şi celorlalţi mai puţin norocoşi, care nu au mai apucat să îşi cumpere bilet, dar totuşi au dorit să îl întâlnească pe marele actor… nu doar pe ecran.

Desigur că am fost şi la un party în miez de noapte. Feli &Band au făcut un show de zile mari!

Share this article

Citește mai multe


Creșterea taxelor | Ce se întâmplă cu banii de pensii ai românilor și cu investițiile la bursă
Cu investiții totale de 23,5 mld. lei pe bursă – adică aproape un sfert din banii de pensii private ai românilor – fo...
Creșterea taxelor | Biriș pune punctul pe ”i”: Pierdem miliarde din PNRR sau supărăm mediul de afaceri?
Pus în fața unui deficit bugetar scăpat de sub control, Guvernul României are în prezent de ales: crește impozitele ș...
Cum se simte oboseala cauzată de cancer. Apare aproape în toate tipurile de neoplasme avansate
Cum se simte oboseala de la cancer? Oboseala este un simptom comun al cancerelor avansate, însă acest tip de oboseală...
Asociația Caritas Alba Iulia, despre reforma sistemului de asistență socială: Serviciul social nu e muzeu
Asociația Caritas Alba Iulia, despre reforma sistemului de asistență socială: Serviciul social nu e muzeu Sectorul fu...
Animalul de companie are o respirație urât mirositoare? Iată câteva cauze
Nimic nu se compară cu afecțiunea câinelui, cu excepția cazului în care animalul de companie are un caz grav de halit...
Cum dansează pe manele mireasa lui Oțil și nașa Roxana Ionescu. Ramona Olaru și Diana Munteanu, campioane și ele
Dani Oțil și Gabriela Prisăcariu au făcut cununia religioasă duminică, 30 iulie, la 2 ani de când au devenit soț și s...
Spune-le și altora