Jurnaliştii de la BBC vor preda în şcoli fenomenul fake news
Jurnaliştii de la BBC dezvoltă un nou proiect prin care îi vor învăţa pe copii să identifice ştirile false din media.
Iniţiativa a luat naştere în scopul de a discerne informaţiile false despre care jurnaliştii cred că ameninţă dezbaterea publică bazată pe fapte şi încrederea în jurnalism.
Planul implică peste 1000 de şcoli şi va include jurnalişti celebri precum Huw Edwards, Tina Daheley, Nikki Fox, Kamal Ahmed şi Amol Rajan.
Detaliile vin după ce Ofcom, autoritatea de reglementare în domeniul comunicaţiilor, a avertizat că cei mici sunt din ce în ce mai expuşi unor ştirilor false, aproape jumătate dintre copiii cu vârste cuprinse între 12 şi 15 ani neputând să facă diferenţa între ceea ce este realitate şi ceea ce este ficţiune în social media.
În planul anual lansat de BBC, plan ce cuprinde şi acest proiect, se va vorbeşte şi de rolul pe care BBC trebuie să-l aibă în societate.
„Atunci când ţara este din ce în ce mai mult potretizată ca fiind fragmentată şi divizată, BBC va maximiza oportunităţile de a-i aduce pe oameni împreună. Este un lucru important acum când Marea Britanie încearcă să-şi redefinească relaţiile cu lumea”, se anunţă în comunicat.
O sursă din interiorul BBC a declarat: „BBC poate şi va face mai mult pentru britanici într-un timp atât de important. Scopul nostru este să unim publicul, chiar dacă ne luptăm cu provocarea ştirilor false şi a informaţiilor neadevărate”
Proiectul jurnaliştilor de la BBC este o iniţiativă şi probabil ar putea fi urmat de marile nume din presă ale fiecărei ţări.
Iată ce crede Moise Guran despre fals şi adevăr: „Acolo unde există cerere, există şi ofertă, iar eu sper că întotdeauna va exista în ţara noastră o cerere pentru adevăr!”