La 77 de ani, Joan Baez lansează un nou album „Eu nu fac istorie, eu sunt istorie” - LIFE.ro
Sari la conținut

La 77 de ani, Joan Baez lansează un nou album „Eu nu fac istorie, eu sunt istorie”

Anul trecut Joan Baez a intrat în Rock&Roll Hall of Fame, pentru singel-ul său din anii 1970, versiunea sa a cântecului „The Night They Drove Old Dixie Down”.
Share this article

Joan Baez, la cei 77 de ani, după ce a descoperit cum să facă schimbări în vocea sa, lansează un album pe care îl numeşte ultima înregistrare. Şase decenii a cântat, însă, din 2008 cântăreaţa de folk cunoscută în toată lumea nu a mai lansat nici o piesă.

Anul trecut Joan Baez a intrat în Rock&Roll Hall of Fame, pentru singel-ul său din anii 1970, versiunea sa a cântecului „The Night They Drove Old Dixie Down”. Acum a fost pe coloana sonoră a filmului „Three Bollboards Outside Ebbing, Misouri”.

Simbol al muzicii folk şi o pionieră a activismului, a fost cea care a deschis o poartă culturală, fiind aplaudată de milioane de oameni, până ce a decis să facă un pas înapoi. Ea a anunţat că noul album „Whistle Down the Wind” va fi ultima sa înregistrare iar turneul de opt luni pentru promovarea acestuia ce va porni din Suedia va marca drumul ei spre retragere.

„Este o decizie importantă, însă una foarte corectă”, a declarat Joan Baez pentru New York Times. „Oamenii care mă cunosc au înţeles că este timpul. Când mama mea care a murit la vârsta de 100 de ani avea 95 de ani, am spus că voi renunţa. Iar ea mi-a spus „Vai, dragă, dar ce vor crede fanii tăi?”. Trei ani mai târziu am spus din nou că mă gândesc să renunţa, iar ea a spus „o, dragă, ai făcut destul”.”

Puritatea vocii cristaline a lui Joan Baez a răzbit încă din 1963, de la Washington la Woddstock şi până acum. Însă, între timp au intervenit modificări în vocea ei care au determinat-o să ia această decizie.

„L-am întrebat pe antrenorul meu vocal în urmă cu mulţi ani când va fi timpul să mă opresc, iar el mi-a spus că mă va anunţa vocea mea. Şi a făcut-o. Este un muşchi şi trebuie să lucrezi tot mai greu ca să-l faci să funcţioneze”, mai declara Joan Baez.

Ea şi-a dorit ca acest album să fie un capitol final al carierei sale şi, mai important pentru ea a fost ca „Whistle Down the Wind” să vorbească prezentului decât să fie un fel de declaraţie finală.

Ea crede că actualul climat politic este rezultatul unei bătălii cu „40 de ani de luptă cu gândirea aripii drepte – conservatorii au învăţat cum să vorbească, cum să mintă, cum să schimbe lucrurile în jur într-un fel în care liberalii şi progresiştii nu au făcut-o niciodată”. Însă, ea speră în energia pe care a văzut-o la Marşul femeilor: „Am fost fericită că ele nu au acţionat pe moment şi apoi au lăsat totul să moară”.

Într-un interviu acordat revistei New York Times a părut că se luptă încă cu rolul şi responsabilitatea pe care o are: „Când mă urc pe scenă, nu fac istorie, eu sunt istorie. Probabil este suficient ca eu să fiu acolo şi să le amintesc oamenilor despre vremea în care aveam muzica, cauza, direcţia şi ne aveam unul pe altul. Fundaţia mea ce promovează acţiunile politicii nonviolente a fost creată înainte ca eu să încep să cţnt şi ambele reprezintă a doua natură pentru mine. Aşa că nu exclud posibilitatea unei nesupuneri civile şi chiar închisoarea. Cineva o va face.”

Angajamentul ei cu siguranţă a rămas un model pentru generaţiile ce au urmat. „Pentru oricine interesat de justiţia socială, ea este ca un far. Este inspiraţional să vezi cum o artistă a făcut lucrurile pe care le-a făcut ea în condiţiile ei şi a devenit un dicton pentru activismul muzical”, a declarat compozitorul Rhiannon Giddens.

Joan Baez a mai declarat că ştie că zilele ei pe traseul muzical sunt numărate însă nu exclude posibilitatea de a se mai urca pe scenă în viitor. „Dacă va fi o chemare la arme sau  nu, sau un festival minunat într-un loc în care nu am mai fost, probabil că mă voi duce”.

Acest turneu va fi susţinut de vechiul ei prieten, Bob Dylan pe care în urmă cu aproape 60 de ani l-a ajutat să urce pe scenă.

Joan Baez şi Bob Dylan la Marşul pentru drepturile oamenilor din martie 1963, la Washington. Foto: Hepta

„Sincer, cred că nu ştiu suficient pentru a-l înţelege pe acest om. Cred că e făcut din kriptonită. Mă bucur că voi fi lipită de el până ce amândoi vom muri, ar putea fi mult mai rău”, a mărturisit ea despre vechiul ei prieten, Bob Dylan.

După muzică, va picta căci o face deja de mulţi ani şi este următoarea activitate care o relaxează şi o linişteşte.

Share this article

Citește mai multe


Creșterea taxelor | Ce se întâmplă cu banii de pensii ai românilor și cu investițiile la bursă
Cu investiții totale de 23,5 mld. lei pe bursă – adică aproape un sfert din banii de pensii private ai românilor – fo...
Creșterea taxelor | Biriș pune punctul pe ”i”: Pierdem miliarde din PNRR sau supărăm mediul de afaceri?
Pus în fața unui deficit bugetar scăpat de sub control, Guvernul României are în prezent de ales: crește impozitele ș...
Cum se simte oboseala cauzată de cancer. Apare aproape în toate tipurile de neoplasme avansate
Cum se simte oboseala de la cancer? Oboseala este un simptom comun al cancerelor avansate, însă acest tip de oboseală...
Asociația Caritas Alba Iulia, despre reforma sistemului de asistență socială: Serviciul social nu e muzeu
Asociația Caritas Alba Iulia, despre reforma sistemului de asistență socială: Serviciul social nu e muzeu Sectorul fu...
Animalul de companie are o respirație urât mirositoare? Iată câteva cauze
Nimic nu se compară cu afecțiunea câinelui, cu excepția cazului în care animalul de companie are un caz grav de halit...
Cum dansează pe manele mireasa lui Oțil și nașa Roxana Ionescu. Ramona Olaru și Diana Munteanu, campioane și ele
Dani Oțil și Gabriela Prisăcariu au făcut cununia religioasă duminică, 30 iulie, la 2 ani de când au devenit soț și s...
Spune-le și altora