La cei 86 de ani ai săi, Alain Delon cere să aibă dreptul la sinucidere asistată, o procedură ilegală în foarte multe țări. Trăind în Elveția, marele actor francez ar putea beneficia de sinuciderea asistată deoarece acest stat a reglementat această procedură medicală dedicată bolnavilor în fază terminală.
Alain Delon, actorul care a fost considerat „cel mai frumos bărbat din lume”, nu vrea să mai trăiască și a cerut să aibă dreptul la sinucidere asistată.
Anthony Delon, fiul binecunoscutului actor francez în vârstă de 86 de ani, a declarat într-un interviu la postul RTL că tatăl său i-a cerut ajutor pentru a se sinucide asistat și că a acceptat să fie alături în ultimele sale momente: „Da, e adevărat, m-a întrebat”.
Chiar dacă procedura de sinucidere asistată nu este legală în Franța, Alain Delon ar putea benefica de ea deoarece de câțiva ani este stabilit în Elveția.
Mesajul de adio al lui Alain Delon după ce a anunțat că vrea să beneficieze de sinucidere asistată
„Aș vrea să mulțumesc tuturor celor care m-au însoțit de-a lungul anilor și mi-au oferit un mare sprijin, sper ca viitorii actori să găsească în mine un exemplu nu doar la locul de muncă, ci în viața de zi cu zi, între victorii și înfrângeri. Mulțumesc, Alain Delon”. Acesta a fost mesajul actorului francez după ce fiul său a confirmat că tatăl lui are intenția de a apela la sinucidere asistată.
„Eutanasia este cel mai logic și firesc lucru de făcut. De la o anumită vârstă și timp, avem dreptul să plecăm pașnic din această lume, fără sprijinul unui spital sau al dispozitivelor de susținere a vieții”, a spus Alain Delon într-un interviu în 2021.
Motivele pentru care Alain Delon nu mai vrea să trăiască
În 2019, Alain Delon, care nu a depășit moartea soției sale Nathalie Delon (Francine Canovas) în 2021, a suferit un dublu accident vascular cerebral în 2019.
Când a fost foarte bolnavă, Nathalie Delon a cerut să i se facă eutanasie, dar nu a putut să o facă din cauza legilor Franței și în cele din urmă a murit de cancer pancreatic, în chinuri cumplite.
În ce țări este legală sinuciderea asistată?
Numărul țărilor care au legalizat eutanasia – de obicei în condiții stricte – este în creștere.
Elveţia
Elveția permite sinuciderea asistată de un medic fără o cerință minimă de vârstă, diagnostic sau simptomatologie.
Cu toate acestea, sinuciderea asistată este considerată ilegală dacă motivațiile sunt „egoiste” – de exemplu, dacă cineva care asistă moartea stă să moștenească mai devreme sau dacă nu dorește povara îngrijirii unei persoane bolnave.
În 2018, 221 de persoane au călătorit la clinica elvețiană Dignitas pentru sinucidere asistată. Dintre aceștia, 87 erau din Germania, 31 din Franța și 24 din Marea Britanie. Potrivit statisticilor,
aproximativ 1,5% dintre decesele elvețiene sunt rezultatul sinuciderii asistate.
Olanda
Eutanasia și sinuciderea asistată sunt legale în Țările de Jos în cazurile în care cineva se confruntă cu suferințe insuportabile și nu există nicio șansă ca acestea să se îmbunătățească. Nu există nicio cerință de a fi bolnav în stadiu terminal și nici o perioadă de așteptare obligatorie.
În octombrie 2020, guvernul olandez a aprobat planuri de a permite eutanasierea copiilor bolnavi în faza terminală cu vârsta cuprinsă între unu și 12 ani. Ministerul Sănătății a spus că schimbarea regulilor va împiedica unii copii să „sufere fără speranță și insuportabil”.
Spania
În martie 2021, Spania a legalizat sinuciderea asistată în anumite circumstanțe.
Legea permite adulților cu boli „grave și incurabile” care provoacă „suferințe insuportabile” să aleagă să-și pună capăt vieții. Adultul trebuie să fie cetățean spaniol sau rezident legal și să fie „pe deplin conștient” atunci când face cererea, care trebuie depusă de două ori în scris.
Înainte de aprobarea legii, a ajuta pe cineva să moară în Spania era o faptă pedepsită cu până la zece ani de închisoare.
Belgia
Belgia permite eutanasia și sinuciderea asistată pentru cei cu suferințe insuportabile și fără perspective de îmbunătățire. Dacă un pacient nu este bolnav în stadiu terminal, există o perioadă de așteptare de o lună înainte de a putea efectua eutanasierea.
Belgia nu are restricții de vârstă pentru copii, dar aceștia trebuie să aibă o boală terminală pentru a îndeplini criteriile de aprobare.
Luxemburg
Sinuciderea asistată și eutanasia sunt ambele legale în Luxemburg pentru adulți. Pacienții trebuie să aibă o afecțiune incurabilă, cu suferință psihică sau fizică constantă, intolerabilă și fără perspectiva de ameliorare.
Citește și: Viața lui Alain Delon: legenda filmului francez, sex simbol și style icon
Canada
În martie 2021, Canada și-a extins legea privind moartea asistată. Acum, adulții cu o „boală sau dizabilitate” gravă și incurabilă, care se află într-o stare avansată de declin și suferă, pot căuta o moarte asistată medical.
Anterior, țara a permis doar eutanasierea și sinuciderea asistată pentru adulții care sufereau de „afecțiuni grave și iremediabile” al căror deces era „în mod rezonabil previzibil”.
Decesele asistate medical au reprezentat 1,89% din toate decesele din Canada în 2019.
În Quebec, doar eutanasierea este permisă.
Columbia
Columbia a fost prima țară din America Latină care a dezincriminat eutanasia, în 1997, iar primul astfel de deces a avut loc în 2015.
În iulie 2021, Curtea Constituțională a Columbiei a extins legea cu privire la eutanasie sau moarte asistată pentru a include cazurile de boli non-terminale „cu condiția ca pacientul să sufere intense suferințe fizice sau psihologice, care rezultă din vătămări corporale sau boli grave și incurabile”, a raportat. The Rio Times.
Australia
Statul australian Victoria a fost primul din țară care a adoptat legi voluntare privind eutanasia, care a avut loc în noiembrie 2017, după 20 de ani și 50 de încercări eșuate. Senatul australian a abrogat anterior legea în 1997 din cauza unei reacții publice împotriva legii din 1995 care o permitea.
Calificarea pentru aprobarea legală înseamnă că trebuie să fii un adult cu capacitate de decizie, trebuie să fii rezident în Victoria și să ai suferințe intolerabile din cauza unei boli care nu oferă o speranță de viață mai mare de șase luni, sau 12 luni dacă e vorba de o boală neurodegenerativă.
Un medic nu poate aduce în discuție ideea de moarte asistată; pacientul trebuie să pună problema.
Dacă pacientul e declarat eligibil, i se vor prescrie medicamente pe care trebuie să le păstreze într-o „cutie închisă” până la un moment pe care îl alege. Dacă nu își poate administra singur medicamentele fatale, un medic poate administra o injecție letală.
Din septembrie 2021, Queensland a devenit a cincea jurisdicție australiană care a permis eutanasierea voluntară, cu o majoritate covârșitoare a parlamentarilor votând pentru, în ciuda faptului că statul este unul dintre cele mai conservatoare.
Statele Unite ale Americii
Mai multe state oferă acum metoda sinuciderii asistate în mod legal. Oregon, Washington, Vermont, California, Colorado, Washington DC, Hawaii, New Jersey, Maine, Montana și New Mexico au toate legi sau hotărâri judecătorești care permit sinuciderea asistată de medic pentru pacienții cu boli terminale.
Medicii pot scrie pacienților o rețetă pentru medicamentele fatale, dar un profesionist din domeniul sănătății trebuie să fie prezent atunci când sunt administrate.
Toate statele cer o perioadă de așteptare de 15 zile între două cereri orale și o perioadă de așteptare de două zile între o cerere scrisă finală și îndeplinirea prescripției.
Franţa
Sedarea paliativă, în care cineva poate cere să fie sedat profund până la moarte, este permisă în Franța, dar moartea asistată nu este.
În aprilie 2021, o propunere de legalizare a sinuciderii asistate pentru persoanele cu boli incurabile a fost blocată în parlamentul francez.
Nici președintele Emmanuel Macron, nici guvernul său nu au intervenit în dezbatere, deși în 2017 Macron a fost citat că a spus „eu însumi doresc să aleg sfârșitul vieții mele”, a raportat France 24.
Noua Zeelande
În octombrie 2020, Noua Zeelandă a votat pentru legalizarea eutanasiei în ceea ce militanții au numit „o victorie pentru compasiune și bunătate”.
Legea va permite persoanelor cu boli terminale oportunitatea de a alege sinuciderea asistată dacă acest lucru este aprobat de doi medici.
Fotografiile din acest articol ne-au fost furnizate de Depositphotos.com